Birsalmás, pisztáciás vagy rózsás lesz Budapest tortája?
A Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett, melynek elődöntőjére szeptember 5-én került sor. A Budapest tortája elődöntőn 20 különböző tortát zsűrizett Karácsony Gergely, Mautner Zsófia, Juhos József, Dobos Evelin, Balogh Nóra, Szűcs Árpád és Pataki Ádám.
Mint azt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Ipartestület társelnöke elmondta, a pályamunkák ízvilágába a nevezőknek bele kellett csempészniük a 150 évvel ezelőtti Budapest cukrászati korszakának ízvilágát. Hogy pontosan mik is számítottak népszerű alapanyagoknak az egyesítés korában, abban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kutatása volt segítségükre. Emellett az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereiből is elengedhetetlen volt felhasználni egyet-egyet az elkészülő alkotásokhoz. A kutatás alapján kialakított alapanyagcsoportok a három városrészt, Pestet, Budát és Óbudát szimbolizálják.
Nem is gondolná az ember, milyen sok alapanyagot használt már 150 évvel ezelőtt is a magyar cukrászat. A teljesség igénye nélkül szerették és használták a gránátalmát, pisztáciát, fügét, ananászt, gesztenyét, rózsát, ibolyát, ánizst, birsalmát és marcipánt. Ez persze csak pár alapanyag a sokból, és nem kellett Budapest tortájához mindent felhasználni, csak minden csoportból egyet. Számos összetevő viszont tiltólistán szerepel, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell burkolóanyagot és mesterséges ételszínezéket.
És akkor lássuk, mi az a zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség, melyek szeptember 5-én továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért (ábécésorrendben):
Duna királynője
Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső)
Mint a zsűri elmondta, az ízvilágot gondosan válogatta össze a készítője. A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandulapralinét használtak fel kiegészítésként.
Éber birs
Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)
Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé-ropogóst a citrusos sajtmousse öleli körbe, a tetejét pedig egy budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.
Natalis
Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)
Alapanyag-választásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.
Őszi naplemente
Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)
A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehér csokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.
Rózsadomb
Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)
A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely megjelenik a tortában többféle formában: a piskótában pisztácialisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselés réteget illatos rózsavízzel ízesítették.
A nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség. Ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.
Fotó: Képszerkesztőség
Ha tetszett a Budapest tortája cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!