Gasztro

Kiderült,melyekazideiévbejglijeimutatjukanyerteseket

Már hagyománynak számít, hogy a Magyar Cukrász Ipartestület az Ország tortája mellett az Év Bejglijét is megválasztja, három kategóriában. Ez idén sincs másképp, november végén fény derült arra, hogy melyik diós, mákos és ínyenc variáció lett az év legjobbja.

Az Év Bejglije 2023-ban is a kézműves bejglit népszerűsíti, és azt, hogy a karácsonyi asztalra jó minőségű bejgli kerülhessen. A bejglikészítés nem annyira egyszerű dolog, simán előfordulhat, hogy a tészta nem sül meg rendesen vagy éppen megreped, így teljesen érthető, ha sütés helyett inkább vásárlásra adjátok a fejeteket.

Három kategóriában várták a nevezéseket, a hagyományos diós és hagyományos mákos magáért beszél, itt minimum 40%-nak kell lennie a tölteléknek. Az ínyenc kategória az, ahol extrább alkotások is versenyezhetnek, de itt is csak a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott alapanyagokból állhat a töltelék, mint a gesztenye, gyümölcsök és gyümölcskészítmények, kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. 

ev-bejglije-2023
Fotó: Facebook/Magyar Cukrász Ipartestület

Az Év Bejglije 2023-as nyertesei

Kategóriánként így alakultak a győztesek:

Hagyományos diós bejgli:

  • 1. helyezett: Lengyel Gabriella – Édes Szelet cukrászda, Budapest
  • 2. helyezett: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest
  • 3. helyezett: Kara József Zoltánné – Erika Cukrászda, Kesztölc

Hagyományos mákos bejgli: 

  • 1. helyezett: Simon Andrea – Desszert Center, Gyomaendrőd
  • 2. helyezett: Fazekasné Both Anikó – Both Cukrászda, Tolna
  • 3. helyezett: Kiss Károlyné – Major Cukrászda, Budapest

Ínyenc bejgli:

  • 1. helyezett: Adventi pirkada, Millei Renátó – Dinasztia Cukrászda, Siófok
  • 2. helyezett: Kelet Kincse, Dezső Erika és Magyar Éva – Gerő Cukrászda, Nagykanizsa
  • 3. helyezett: Földimogyorós füge, Borongics Anett – Süti Butik, Nagykanizsa

Az ínyenc kategória 20 éves nyertese, Millei Renátó egy süti alapötletét gondolta tovább bejgli formájában, a mandula és vörös áfonya párosából indult ki, amit egy kis kardamommal fűszerezett meg. 4 és fél éve kezdett tanulóként a Dinasztia Cukrászdában, ez volt az első versenye, ahonnan egyből a nyertes kupával tért haza.

ev-bejglije-2023
Fotó: Kocsis Fanni

Ezenfelül még egy különdíj is gazdára talált azok között a versenyzők között, akik többféle bejglijükkel összesítésben a legtöbb pontszámot szerezték. Idén a budapesti Major Cukrászda kapta az Auguszt Elemér különdíjat.

Ha tetszett az Év bejglije 2023 – mutatjuk a nyerteseket cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!