A méz antiszeptikus hatású, a fokhagyma pedig baktériumölő, így hát miért is sülne ki a mézes fokhagymából bármi rossz?
Ügyeljünk a sérülésekre
A mézes fokhagyma elkészítése nagyon egyszerű. A fokhagymát megtisztítjuk. Minél apróbb szemű, keményebb gerezdeink vannak, annál valószínűbb, hogy nem fog bezöldülni. Ez egyébként a fokhagymánál természetes jelenség, egy kémiai reakció a sérülésre, ami a nagyobb, puhább gerezdeknél könnyebben előfordulhat.
Néha meg kell forgatni
A tisztított fokhagymagerezdeket egy befőttesüvegbe tesszük, majd annyi mézet öntünk rá, hogy ellepje a fokhagymát. Ezután két hétig állni hagyjuk.
Ez idő alatt a méz kicsit felhígul, és a fokhagyma néha a tetejére úszik, úgyhogy érdemes néha átforgatni, nehogy a kilógó fokhagyma penészedésnek induljon.
Jó kis torok-kéményseprő
A fokhagymás méz alkalmazása teában torok- és légúttisztító hatású, pláne, ha egy kakukkfüves teakeverékbe tesszük.
A népi gyógyászat sokszor alkalmazza a fokhagymás mézes pálinkát egy kevés borssal, ehhez is kiváló alapanyag, bár szerintem inkább csak különleges aperitifként – az egyszer biztos, hogy meghozza az ember étvágyát!
A mézes fokhagyma ízesítőnek is kiváló
Remekül lehet vele sültzöldség-krémleveseket ízesíteni, szuper egy sütőtökös rösztibe, vagy akár egy mézes-mustáros tarja ízesítésére is remekül szolgálhat.
Ami még remek, hogy a méz hatására maga a fokhagymagerezd kicsit veszít a csípősségéből, így aki például a friss fokhagyma ereje miatt nem készít fokhagymás dresszinget, annak ez tökéletes megoldás lehet.
Használjuk okosan a mézes fokhagymát
Immunerősítőnek állítólag remekül használható, ha mindennap elrágcsálunk belőle egy gerezdet, én azonban azt mondanám, inkább tegyük pesztóba, ahol az enyhe, édeskés íze legalább valami újdonságot hoz majd a jól bevált zöld, vagy éppen paprikás-aszalt paradicsomos piros szószban.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!