Amikor az SK food team vezetője, Lőrinc megtudta, hogy a szülővárosa felé vesszük az irányt, szemében könnyes nosztalgiával vágta rá, hogy a Szöszi Cukrászda Alsóörs kihagyhatatlan állomása. Lőrinc a Szöszivel szemben járt suliba, a délutáni fagyizás vagy sütizés pedig intézményes szokás volt. Ugyan a pult mögött már nem Szöszi néni áll, de a cukrászda a család kezében maradt: unokája, Maurer Attila várja már a helyieket és az idelátogató turistákat.
Szöszi néni öröksége él és virul
A történet 1989-ben kezdődött, amikor Attila nagyszülei átvették a már korábban is cukrászdaként funkcionáló helyet. Szöszi néni – aki becenevét nem meglepő módon szőke haja után kapta – egyhamar a város sztárja lett házias, ma már retrószámba menő süteményeivel. Aztán jött 2020, a világ kicsit bezárt, ők viszont egy új fejezetet nyitottak: generációt váltottak. A mama nyugdíjba ment, a stafétát pedig Attila vette át – az egykori üzlettárs kivásárlása után így teljesen családi kézbe került a hely.

Néha a véletlenek szülik a legjobb recepteket
Attilától nem állt távol a gasztronómia: már kétévesen a nagymama körül sertepertélt a seprűvel, később mestercukrászi vizsgát tett, édesapja mesterszakács, nagybátyja vendéglős. Olyan gasztronómiai géntérkép ez, hogy még a kutya is majdnem mestervizsgát tett! Fun fact: Attila egyébként nem rajongója az édes ízeknek, ahogy mondja, az éves édességbetevője a szezon végén elfogyasztott fél zacskónyi gumicukor.

„Fejlődni kell és a trendeket követni, amikkel próbálunk azonosulni, mégis megmaradtunk az a cukrászda, amelyik a nagymamám idejében volt – mondja Attila. – A régi vendégek ugyanis keresik a ma már oldschoolnak számító sütiket, mint amilyen a közel 35 éves recept alapján készülő Szöszi szelet vagy a Peti szelet. Utóbbinak egyébként kedves története is van: az egyik cukrász ugyanis véletlenül elrontotta a Szöszi süteményt, piskótára kente rá a krémet, de a végeredmény mindenkinek elnyerte a tetszését. Meglepetés: a cukrászt Petinek hívták, innen a név.”
A Szöszi Cukrászda Alsóörs szívében várja a sütizni vágyókat
Mi egy hétfői napon jártunk a Szösziben, a pultban nagyjából húszféle süti sorakozott: mézes, zserbó, tarte-ok, pohárdesszertek. De a hét folyamán folyamatosan bővül a szám, hétvégén akár dupla ennyi is lehet a kínálat. Megkérdeztük Attilát, melyik számít a Szöszi Cukrászdában a top süteménynek. „Nehéz megmondani, annyira változó, mire van igény. Volt rá példa, hogy az egyik héten elment 160 darab képviselőfánk, a másikon kilenc fogyott. Nyilván szezontól is függ, mást keresnek az itt élők és mást a nyáron ide érkező turisták.”

A nyaralóknál inkább az érzékenység nyom sokat a latban, ízlésvilágban abszolút a retró ízeket keresik. A Szösziben ügyelnek arra, hogy legyenek mentes harapnivalók a kínálatban. Alkalmazkodniuk kellett ahhoz, hogy sokan küzdenek valamilyen ételérzékenységgel, így mindig van cukormentes, vega vagy vegán opció is, sőt most gluténmentes pohárdesszertük is volt. De sok szónak is egy a vége, lássuk, mik kerültek a tányérunkra!
Szöszi és Peti szelet
Na ezeken a sütiken érezni a mama kezeit! Igazi retró falatok, azoknak ajánlott, akiknek hiányoznak a gyerekkor ízei. Attila elmondása szerint egyik sem a mai divat szerint készül, rengeteg benne a margarin és a cukor, de egyszerűen kirobbanthatatlan a pultból.

A Szöszi szelet diós alapon érkezik, míg a Peti piskótaalapon csücsül, plusz előbbi tetejére egy csokis réteg is került. A mi ízlésünknek nagyon domináns volt a margarin mindkettőben, de aki szereti, annak hajrá! Arra figyelj, hogy a Peti szelet fehér rétegében a negyvennyolc adagban összesen egy kiló cukor van – másnapig tuti pörögsz tőle! :D
Képviselőfánk
„Én csak ezért járok ide, a város legjobb krémese!” – szólt nekünk egy helybéli hölgy, amikor meglátta, hogy tanácstalanul tanakodunk a pult előtt. Végül úgy döntöttünk, hogy egy törzsvendég nem tévedhet. Ne egy kiadós ebéd után válaszd, mert hatalmas méretű, mi négyen voltunk, és alig bírtunk vele. Az égetett tészta roppant, ahogy kell, a vaníliás krém is finom volt, bár gyanakodtunk rá, hogy nem helyben készül a puding. Mindent összevetve erősen ajánljuk egy délutáni barátnős csevejhez.

Mentes ribizlis-csokis pohárkrém
Mandulatej, kukoricakeményítő, kakaó, egy nem állati eredetű zselatin és ribizli találkozik ebben a pohárkrémben. Voltaképpen egy pudingot kóstoltunk, ami állagra korrekt volt, bár némelyest kiérződött belőle utólag az édesítő, és elbírt volna egy piskótás réteget – de egyébként jó opció a mentesen étkezőknek.

Pisztáciás-málnás kosárka
A pisztáciás-málnás krém miatt nekünk ez lett a kedvencünk! A kosárka tésztaalapja kissé kemény és száraz volt, de ezért kárpótolt a krémes és lágy krém, amiből határozottan kiérezhető volt a pisztácia íze. A süti tetejére liofilizált málna kerül, aminek a savanykássága és enyhén roppanós állaga jól passzol a krém édességéhez.

A Szöszi Cukrászda Alsóörs bájos találkozópontja
Nem mehetünk el a dizájn mellett sem: minden eleme Attila anyukájának keze munkáját dicséri. A belső tér visszafogottan bájos, a hátsó kertben pedig jó elüldögélni egy szelet süti mellett. Kifejezetten családbarát a hely, a gyerekek egy játszósarokban foglalhatják el magukat sütizés közben. A Szöszi Cukrászdában helyben főzött fagyit is kínálnak, amit mi most nem kóstoltunk, mert már a sütiktől cukorsokkot kaptunk, de erre a kínálatra is jellemző a retró ízvilág, a vendégek kedvence például a vaníliás.

Ha felidéznéd a gyerekkori nyarakat a nagymamánál, érdemes a Szöszi Cukrászdában tenned egy kitérőt, de ha inkább az újhullámos vonalat kedveled, nem biztos, hogy ez lesz a te helyed.
Cím: 8226 Alsóörs, Endrődi Sándor u. 23.