Az Anyukám Mondta étterem egy fogalom. Aki követi a gasztronómiai világ történéseit, biztosan nem maradt le róla, hogy az encsi egységet a Michelin is díjazta. Csillag helyett a megfizethető árú, de kifogástalan minőségű helyeknek járó Bib Gourmand minősítést kapták. A sikerhez viszont hosszú út vezetett!
Így lett a sarki presszóból Anyukám Mondta étterem
Szabolcs és Szilárd 1995-ben hazaköltöztek a Garda-tó mellől, ahol egy helyi, olasz családi vendéglőben dolgoztak. Encsi lokálpatriótaként adódott egy lehetőség, és átvették a helyi presszót. Fiatalként nem kifejezetten éttermet, sokkal inkább egy bárt képzeltek el első saját helyüknek, úgyhogy a kezdetekben szinte nem is szerepelt étel a menün. A saját és a vendégek igényeinek megfelelően viszont idővel bővül a kínálat: elkezdtek pizzát sütni.
A helyben sütött pizzák nagyon hamar ismertté tették őket nemcsak a helyiek, hanem a környékbeliek körében is. A vendégek száma egyre csak nőtt, az ország minden tájáról érkeztek pizza-zarándokok. Azóta pedig nemcsak az encsi Anyukám Mondta étterem büszke tulajdonosai, hanem a miskolci Pizza, Kávé, Világbéke, illetve az egri Pizza, Brumbrum, Világbéke is hozzájuk tartozik. Ezeken a helyeken értelemszerűen a pizza maradt a fókuszban, míg az Anyukám Mondta tovább fejlődött.
A pizzát követte a többi finomság, de nem csak az olasz vonalon mozogva. Magyaros fogások éppúgy helyet kaptak a menün, mint egy lampredotto szendvics. Hogy miii? Az olasz belsőség elég megosztó, a megítélése más és más. Magyarországon (ugyan nem túl régóta 😀) most már az emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek közé esik, Firenzében pedig élnek-halnak érte, olyan népszerű.
A pizzát természetesen nem hagytuk ki
A pizza mellett kipróbáltunk egy kis ízelítőt, én pedig a napi ajánlatról nem bírtam ki, hogy ne kóstoljak meg egy kecskesajtos kaját. Nóri nem nagy kecskesajt-rajongó, így az egész megmaradt nekem! Azért végül az említett lampredotto szendóra is vetettünk egy pillantást – és egy harapást is.
„Tapas” tál
Szinte minden étteremben kérhetünk hideg ízelítőt – az Anyukám Mondtában sincs ez másképp. Felvágottak, sajtok és házi savanyúság kapott helyet a vágódeszkán, amik közül – nyilván – minden prémium minőségű. Semmi mócsing, semmi tolakodó kecskeíz, a savanyúság épp kellemesen savas. Nóri a roppanósságot hiányolta, de nekem nem mindegyik zöldség volt szottyos, a répa például roppant jól roppant.
Holy Pepperoni pizza, az Anyukám Mondta kedvence
A legnépszerűbb pizzát ajánlotta nekünk Szabolcs, így le is csaptunk egy Holy Pepperonira. Mamma mia! Az olasz paradicsomos alapra nápolyi szalámi, nduja calabrese és ricotta kerül. Ritkán találkozom ricottás pizzával, pedig a paradicsom savasságához és a markáns húsokhoz csodásan passzol a krémes, natúr sajt. A tészta lassú kelesztésű, és ugyan nem nápolyi stílusban sütik, vékony tésztájú – a szélét is vétek otthagyni!
Kecskesajt koktélparadicsommal, turbolyapesztóval és grissinivel
Ritkán eszem kecskesajtot, de ha megkívánom, minden formában jöhet. Jobb helyet nem is választhattam volna a havi kecskesajt-adagom elfogyasztásához, mint az Anyukám Mondta étterem! A turbolyapesztó egészen különleges, én kicsit erőteljesebb ízre számítottam, nekem picit olyan volt, mintha teafüvet ennék a sajthoz – a mézédes sült koktélparik viszont ellensúlyozták ezt a furcsa ízhatást, így összességében ez a kaja is szuper volt. Az olvadós sajtot grissinivel tunkolni egyszerűen mennyei. Többen ajánlották (anyukám is mondta 🙂), hogy érdemes a napi ajánlatból választani, mert a szezonális, változó menün extrán izgalmas fogásokat is találhatunk.
Pacal és társai az Anyukám Mondta menüjén
Pacal és társai… ez a menünek azon fejezete, amit szívem szerint lendületből átlapoznék. Szabolcs viszont olyan lelkesen és büszkén ajánlotta a salsa verdével érkező lampredotto szendvicset, hogy végül Nóri bevállalta. Kóstolás után az ízekre nem tudott semmi rosszat mondani, viszont az állag és a tudat, hogy valójában a marha oltóbelét eszi az ember, nem mindenki gyomrának való. Én kihagytam, de aki szereti a bizarr kajákat, kóstolja meg, ilyet máshol nem kap! Akinek az oltóbél nem hozta meg a kedvét, de pacalozna, annak van rántott vagy éppen toszkán pacal is.
Desszert: pisztáciás krémes
A pisztáciás krémes gondolata mindenkiben más és más képet ébresztett. Végül egy csodaszép desszertet kaptunk, bár nem a hagyományos értelemben vett krémes formájában. A fehér csokis ízvilág nagyon tetszett, egyedüli negatívum, hogy nem lehet szépen villával vágni, mert a tésztalapok szétnyomják a csini tölteléket. Ha van szabad hely a teraszon, kapjatok fel egy kávét, és az árnyékos kinti asztalnál egyétek!
Az Anyukám Mondta étterem megér egy utat
Miskolcra és környékére ritkán kerekedünk fel a fővárosból, mert messze vaaan, meg mit lehet ott csinálniii…Na de elég a nyűglődésből! Ha akartok mesébe illő tájakat látni, belekóstolni a borsodi életérzésbe – és végül michelines kajákat enni elérhető áron, akkor igenis érdemes az északi országrész felé venni az irányt. Ha anyukátok mondta, hogy jót fogtok enni (ahogy nekem is), akkor higgyetek neki, mert az Anyukám Mondta étterem nem kellemetlen kényszer, mint a sapka-sál télen.
Ui.: A világbajnok málnaszörpről se feledkezzetek meg!
Anyukám Mondta étterem
Cím: 3860 Encs, Petőfi Sándor út 57.
⚠️FIGYELEM: A Street Kitchen tesztvideókban és a Felzabáltuk-sorozatban (ahogyan a portálunkon és a magazinjainkban megjelent étterembemutató cikkekben, valamint a magazinhoz mellékletként adott térképen) semmilyen étterem-szponzoráció nem szerepel, a policy része, hogy sem most, sem a jövőben nem fogunk elfogadni ilyen megkereséseket. Az ezeken a felületeken megjelent éttermek és az azokról elhangzott vélemények kizárólag a szerkesztőség/a szereplő szubjektív véleményét tükrözik.⚠️
Ha tetszett az Anyukám mondta cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!