A koronavírus alatt mindenki pék lett és rákapott a házi péksütik ízére. Az otthoni sütögetés iránti lelkesedés azonban az utóbbi időben kicsit lankadt – az igény viszont megmaradt. Ezért sem meglepő, hogy a legtöbb kézműves pékség továbbra is dübörög: a Szabadság tér melletti Artizán előtt például nyitástól zárásig bármikor lehet számítani sorban állásra.
Budán és Pesten is
A Fekete Gergő nevéhez köthető Artizán pékségek egyértelműen a budapesti kézművespékség-felhozatal élvonalába tartoznak. Ehhez elengedhetetlen Gergő elszántsága és szaktudása: 2012-ben Skóciában szerezte meg kézműves pék vizsgáját, azóta sem ül karba tett kezekkel.
„Volt rá lehetőségem, hogy külföldön vállalkozzak, de hazahúzott a szívem. A munkám a hobbim is, szeretem a kihívásokat, szeretek keményen dolgozni, elégedett vendégeket kiszolgálni és jó kenyeret sütni.”
Helyben sült, kovászos, adalékmentes
Az Artizán péksüteményei egytől egyig helyben készülnek, a pesti és az óbudai üzletben is. Bár rengetegen járnak hozzájuk, nem a tömeggyártás a cél, minden 100%-ban adalékmentesen, lisztjavító- és tartósítószer hozzáadása nélkül készül. Az alapanyagok terén szintén nem ismernek kompromisszumot: kizárólag friss, kiváló minőségű,ahol lehet hazai alapanyagokból dolgoznak. Minden termékhez szabadtartású tojást használnak, a kalácsok tésztájába pedig magyar termelőtől származó vaj kerül.
Jalapenós-cheddaros csiga és a többiek
Az artizános péksütikre a lágyan omló vajas-leveles és pihepuha kelt tészták jellemzőek. Vannak szezonális és állandó termékek is, sósat és édeset is kóstoltam mindkettőből.
A legtipikusabb őszi gyümölcs, az alma például mindkét verzióban megjelenik: édesfronton csokival, sós verzióban pedig kéksajt mellett bukkan fel.
A kedvencem mégis egy jól bevált klasszikus lett: a tényleg csípős, jalapenós-cheddaros csiga.
Az édesek közül a vaníliakrémes cruffin kiérdemli a nagybetűs „Péksütemény” címet, de a messze földön híres kakaós csiga sem véletlen Budapest egyik legnépszerűbbje.
A legikonikusabb édesség a pultból viszont nem más, mint a kelt tésztás kardamomos tekercs (eredeti neve: kanelbulle). Elsőre, bevallom, nekem egy jófajta szappan jutott róla eszembe, DE minden egyes falattal egyre jobban tudtam értékelni az extrább ízvilágot. A végére pedig egyenesen imádtam!
Megérdemelt hírnév
Ha már a város összes új pékségét felfedeztétek, térjetek vissza az Artizánhoz, mert nem fogtok csalódni! Igen, sokszor sor van sőt az is előfordulhat, hogy a kedvenc péksütitek épp sül, de bármelyik finomságra csaptok is le helyette, garantáltan új kedvencet ismerhettek meg benne! A péksütik előnye pedig, hogy menet közben is simán el lehet majszolni, szóval tulajdonképpen asztalra sincs szükség az artizános napindításhoz.
Cím: 1054 Budapest, Hold u. 3. és 1037 Budapest, Bécsi út 314.
Ha tetszett az Artizán cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!