Kispesten szinte mindenki ismeri Rupa Attilát, de nem csak személyes népszerűsége miatt kígyózik a sor gyakran az Üllői út 435. előtt. Az Ati Gyros atyja, Ati a saját nevét adta 2 éve nyílt gyrosbüféjének. Ez már eleve sokatmondó: 100%-ban vállalja, hogy a hely őt fémjelzi.
Alapos tervezés és kutatómunka
Ati vendéglátós középiskolát végzett, utána pedig tudatosan dolgozott különböző gyrosbüfékben, hogy ellesse a szakma csínját-bínját. Különösen kritikus szemmel figyelte a hibákat, és jól megjegyezte, mi az, amit a saját helyén véletlenül se kövessen el.
„Összeszedtem a bevált recepteket és azokat a hibákat, amiket a saját helyemen nem akartam elkövetni. Otthon a konyhában kezdtük a fűszereket kikeverni a feleségemmel, most pedig itt ülünk a saját gyrosozónkban” – meséli Ati.
Az Ati Gyros kézműves gyrosozóként reklámozza magát, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nemcsak a szószok és a spéci, füstölt sajtos répasaláta készül helyben, de a csirkecombból épített hústornyot is Ati állítja össze. Nem fagyasztva, egészben vásárolják, hanem Ati tűzi nyársra minden reggel a saját fűszerkeverékkel ízesített, friss húsból. Egy nap akár 50-100 kg hús is elfogy a pitákhoz és tálakhoz. Ahhoz képest, hogy egy igencsak külvárosi egységről beszélünk, szerintem ez brutálisan sok. Nemcsak azt bizonyítja, hogy itt a „normál” tál is gigantikus, hanem azt is, hogy rengeteg vendég választja az Ati-féle gyrost ebédre vagy vacsira. Ha közelebb lenne, biztos, hogy heti egyszer én is beugranék. Hagyma, csípős, minden mehet!
Óriási gyrostálat kóstoltunk: Doma az egészet benyomta
Az Ati Gyrosban a normális méretű gyrostál is kiadós, a nagy pedig egészen óriási, rengeteg hússal és feltéttel. Négyféle köret, rizs, bulgur, sült krumpli és édesburgonya közül lehet választani, akár keverve, mellé pedig jönnek a friss zöldségek és persze a hús.
A házi joghurtos szószok frissek és könnyedek, csípősnek pedig nem egy vizezett csípős szósz, hanem chilipehely kerül az ételre.
A füstölt sajtos répasaláta egy olyan extra, amit más gyrososnál még nem láttam, de nagyon kellemes ez a plusz ízvilág. Az intenzíven fűszerezett húst jól kiegészítik az öntetek és a nyers zöldségek – én azt javaslom, a lila hagymát se hagyjátok le róla!
Bár Doma edzett gyrosevő, pláne a kolibulik után, de ez a tál rajta is majdnem kifogott. A videóból kiderül, hogy birkózott meg vele végül, és milyen munkaerő lenne belőle Atinál.
Ez a kézműves gyros lényege
Mi a kézműves holmik lényege? Alaposan, kiemelt odafigyeléssel, egyedileg készülnek. Ez igaz egy szép táskára és egy jó gyrosra is. Ahogy már írtam, a gyroshúst Ati saját kezűleg fűszerezi és építi, így íztelen húsrészeknek vagy mócsingos daraboknak nyoma sincs. Nem tömeggyártó gyorsbüféként működnek, hanem vendéglátóegységként, ahol a törzsvendégeknek mondaniuk sem kell, mit kérnek. Atinak vagy a feleségének mindenkihez van egy kedves szava, mindig jókedvűek és mosolygósak, amitől a vendég is az lesz – még akkor is, ha egy kicsit várni kell a gyrosra. (Ebédidőben ez előfordulhat, számoljatok vele.) Az Ati Gyros tényleg egy családi és családias gyorsétterem, ahonnan akár elvitelre, akár helyben fogyasztásra rendelünk, garantáltan korrekt adagot és jó minőségű ételt kapunk.
Cím: 1181 Budapest, Üllői út 435.
Ha tetszett az Ati Gyros cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!