Nádtető, kockás terítő és hamisítatlan magyaros csárdahangulat vár Sukorón
A Boglya Csárda több mint 200 éves épülete már megjelenésében hozza a magyaros vonalat. A fehér épület, zöld tető és kerítés, valamint a piros-fehér abrosz láttán kicsit úgy érezhetjük, mintha a nagymamához érkeztünk volna, ahol minden vasárnap a szinte kötelező húsleves-rántott hús menüvel várnak minket. Ráadásul a Boglya Csárdában bőven van miből válogatni. Kíváncsiak voltunk, így egy kellemes őszi napon mi is kipróbáltuk.
Családi vállalkozás, hétvégi nyitvatartás
Ahogy Váczi Tibor meséli, az éttermet több mint 30 éve egy üzlettársával közösen vásárolták, de szétválásuk után feleségével, Edinával családi vállalkozásként vitték tovább. Sőt, sokszor lányuk is besegít a vállalkozásban. A feladatok megoszlanak, de mindannyian megfordulnak a vendégtérben és a konyhában is, Edina például a túrógombóc készítéséért is felel.
A csárda nyitvatartása újszerűnek számít: egész évben látogathatók, de a nyári időszakban is csak szombat-vasárnap, déltől estig. Ahogy Tibor mondja, a hét koronája a hétvége, ezért a hétköznapokat szabaddá téve csak pénteken kezdik meg a készülődést a hétvégi nyitásra. Az viszont egyértelmű, hogy szinte mindig a vasárnap a legsűrűbb napjuk. Ezt tapasztaltuk, hiszen mi is egy vasárnapi napon látogattunk el hozzájuk, és szinte minden asztaluk foglalt volt.
Ha a Boglyában jársz, irány a tágas terasz!
A csárda belső tere kisebb, ahol igazi családias hangulat fogad: faasztalok és -székek, a falusi életre jellemző tárgyak és faliszőnyegek alkotják a dekorációt. Szerintünk a Boglya erőssége inkább a teraszban van, ahonnan még a Velencei-tóra is rálátni. Sőt, a hely abszolút állatbarát, így házi kedvenccel is érkezhettek, csak az asztalok körül keringő helyi egységgel (macska) vigyázzatok!
Tibor szerint törzsvendégeik körében nemcsak helyi lakosok, de a környéken nyaralók, ingázók, üzletemberek, sőt még színházigazgatók is gyakran megfordulnak. A kínálatot pedig abszolút az étterembe érkező vendégek igényeinek megfelelően alakították. Régebben tágabb palettával dolgoztak, de azt tapasztalták, hogy egyre inkább a „jót enni, de minél gyorsabban”-elv van érvényben, ezért a könnyen és gyorsan elkészíthető fogásokat helyezték a középpontba.
Betyárok és bakonyi különlegességek a Boglyában
Arra Tibor különösen büszke, hogy a Boglyában minden helyben készül. Az étlapon a klasszikusnak számító leveseken, készételeken, frissensülteken túl a régióra jellemző sajátosságokat is találhattok. A megszokott brassói mellett például velencei aprópecsenyét is kínálnak, ami abban tér el a hagyományos verziótól, hogy zöldborsós rizs és sült burgonya is van benne, tehát egy igazán kiadós egytálételt kaphattok. Ha nagyobb társasággal érkeztek, akkor pedig a minden földi jóval megrakott sima vagy szárnyas boglyatálra is eshet a választásotok.
Az étlapon szerepel még Rózsa Sándor kedvence vagy a karaj Erdész módra, de a sertéskarajt töltött verzióban, Sukoró módra is kérhetitek. Természetesen a Boglya kínálatából a tó közelsége miatt a halételek sem maradhatnak ki. Pontyból vagy fogasból halászlé készül, de akár rántva, roston vagy Bakonyi módra is kérhetitek.
Lássuk, miből állt a mi csárdamenünk!
Bakonyi betyárleves
A levesek között a klasszikus csontleves és májgombócleves mellett a bakonyi betyárleves is szerepel, nekünk erre esett a választásunk. Ez egy tartalmas kapros-tejfölös leves, aminek alapját a zúzapörkölt adja. Én kicsit zsírosnak találtam, de kenyérrel tunkolva így is ízletes és kiadós fogás volt.
Fűszeres süllőfilé és szerb uborkasaláta
A halat fűszeres-paprikás lisztben forgatták meg, majd sütötték ki. Ízre kellemesen fűszeres volt, de egy picit száraznak éreztem. Viszont az Edina ajánlására érkező szerb uborkasaláta kitűnő köretnek bizonyult hozzá. A saláta ízre abszolút a sopszkához hasonlított, ami szintén szerepel az étlapon. Az uborkasalátában azonban nincs más zöldség, csak kockára vágott kígyóuborka, nyakon öntve egy nagy adag kapros-fokhagymás-tejfölös öntettel és rengeteg reszelt feta sajttal. Szinte önmagában felér egy külön fogással.
Sukorói töltött sertéskaraj rántva, petrezselymes burgonyával és tejfölös uborkasalátával
Eddig nem tudtuk, hogy milyen a sukorói töltött hús, de az ebéd során erre is fény derült. A szalámival és sajttal töltött karaj fokhagymás tejföllel van megkenve, nem a klasszikus prézlis panírral készül. Paprikás lisztben forgatják meg, és úgy sütik ki az olajban. Egy igazi klasszikus köretet, petrezselymes krumplit kaptunk mellé, egy cuki kis zászlóval dekorálva. A hús és a köret is kellemes volt, és az adagra sem lehetett panaszunk. Az uborkasalátát is hatalmas tálban, nagy adag tejföllel kaptuk, amit pirospaprikával hintettek meg.
Házi túrógombóc tejföllel
A desszerteknél a palacsinta szinte minden verziója szerepel, de mi Edina javaslatára inkább a túrógombócot választottuk, amit ő maga készített el helyben. Két viszonylag nagyobb gombóc jár az adaghoz, ami első vágásra állagra picit keménynek tűnt, de kóstolás után kiderült, hogy rendben van. A tejföl nem édes, de a porcukor kihozza az édes ízeket, összhatásban kellemes zárása volt a menünek.
Kellemes vasárnapi ebéd, ha kimozdulnál otthonról
A Boglya Csárda tehát jó célpont lehet, ha kimozdulnátok és a vasárnapi ebédet nem otthon fogyasztanátok el. Így ha a Velencei-tónál jártok és bejártátok a környéket, a Boglya Csárdába érdemes betérni egy kellemes ebédre.
Cím: 8096 Sukoró, Fő u. 31.
Ha tetszett a Boglya Csárda cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!