Hirdetés

A borászból lett pék, aki miatt megéri elmenni Révkomáromba!

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

A borászból lett pék, aki miatt megéri elmenni Révkomáromba!

Hirdetés
Szinte egészen lehetetlen és egyben gyönyörű helyen nyílt meg Bott Frigyes péksége Révkomárom mellett, Gadócon. A borászból lett pék fantasztikus kenyereket és péksütiket süt, ráadásul egy illatos kávépörkölő mellett. Nem tudtam eldönteni, hogy a friss kenyér vagy a frissen pörkölt kávé illata-e a vonzóbb.
Hirdetés

Tegye fel a kezét, aki járt már valaha Révkomáromban! Aki nem tette fel a kezét, az már indulhat is! Egyrészt a város is sok meglepetést tartogat, hiszen valójában ez Komárom nagyobb része, itt található a szép belvárosi rész is, valamint ehhez kapcsolódóan egy több mint 30 ezres város, ami most Szlovákiához tartozik. Révkomárom egy külső, kertvárosi része Gadóc, itt nyílt meg a Bott Pékség tavaly nyáron. A kívülről alig észrevehető hely igen gyorsan a környék találkozópontja lett, nem véletlenül. 

Fotó: Mudra László

Ahogy belépek a százéves ház napfényes termébe, egymásnak adják a kilincset a környékbeliek. Senkit nem zavar, hogy Bott Frigyes nem a belvárosban, hanem kissé messzebb, egy kedves, csendes helyen nyitotta meg pékségét. Már csak azért sem, mert a pékség mellett közvetlenül a Green Plantation nevű kávépörkölő található, így a friss és ropogós pékáru mellett a frissen pörkölt kávé is állandóan rendelkezésre áll.

Borász apuka, aki szintén Frigyes

Bott Frigyes neve a borkedvelőknek ismerős lehet, hiszen édesapja (szintén Frigyes) borász, ráadásul az egyik legjobb a régióban. Most már szinte kizárólag biodinamikus borokat készít, szőlői a Felvidékhez tartozó Garam mente területén húzódnak. Borait  érdemes megkóstolni azoknak, akik egy kicsit is érdeklődnek a natúr borok iránt, azt hiszem, Bott Frigyes tételei azok, amelyekben egy amatőr borkedvelő is azonnal érezni fogja a különbséget. 

Fotó: Mudra László

Miután belenőtt a borász szakmába, ifjabb Bott Frigyes is borásznak készült, és dolgozott is borászként, járt szüretelni és tanulni a világ több pontjára is. Franciaországban azonban annyira lenyűgözte a pék szakma, és annak évszázados tradíciói, hogy végül két éve végleg a sütés felé fordult. A két szakma egyébként csak látszólag olyan különböző, abban mindenképpen közös, hogy mindkettő rengeteg munkát és odafigyelést, valamint az alapanyag tiszteletét követeli meg. Ahogy a jó borhoz szükséges a jó szőlő, ugyanígy a kenyér is a jó búzával és a jó liszttel kezdődik, márpedig ezt itthon sajnos nem túl könnyű beszerezni.

Fotó: Mudra László

Pékség születik

Frigyes Franciaországból hazatérve a Révkomárom melletti Gadócon, egy barátja házában kezdett kenyeret sütni. Közben persze folyamatosan kereste a megfelelő, pékségnek való helyet Komárom belvárosában. Végül azonban hozzánőtt ez a gyönyörű, napfényes, nagypolgári ház. Sőt, azóta ő is ideköltözött, feleségével és kisfiával megvették a szomszéd házat, így aztán semmi sem menti meg attól, hogy minden idejét a pékségben töltse. 

Fotó: Mudra László

Miközben reggelizem (egy croissant, egy kardamomos danish és egy mangalicatepertős pogácsa sorakozik előttem), folyamatosan érkeznek a vásárlók. A legnépszerűbb, ahogy érzékelem, a bagett és a pogácsa. Nem véletlenül, ez a hajtogatott tepertős pogácsa nekem is óriási kedvencem lett. De nem lehet panasz a croissant-ra sem, ami óriási és természetesen francia vajjal készül, a kakaós csiga pedig extrán csokis. Persze a pékség fő terméke mégiscsak a kovászos kenyér, ami 24 órán keresztül készül hátul a műhelyben.

Nemcsak kenyér, péksüti is

Hétvégén kétszáz kenyeret sütnek, de sokszor még ez sem elég arra, hogy kielégítsék az igényeket, hiszen a környéken közel és távol ez az egyetlen kovászos pékség. Naponta 4-5-féle kenyeret készítenek, fehéret, félbarnát, tönkölyt, egy francia jellegű parasztkenyeret a Csoroszlya farm lisztjéből, és sokszor készül magos kenyér is. Emellett pedig a legnagyobb sláger a bagett, aminek a kissé savanykás, teljes ízét is a kovász adja meg. Nekem is ez ízlett a legjobban. 

Fotó: Mudra László

Bár eleinte csak kenyerekkel indult a pékség, egyre nagyobb a péksütemény-választék is, és mivel a tér nagy és kellemes, a helyben fogyasztásra is bőven van lehetőség. A ház egyébként tényleg csodálatosan szép, Frigyes szerint ritka a környéken az ilyen érintetlen formában megmaradt ház. 

Kávé és bor

Mivel kéznél van egy kávépörkölő is, a gyors kenyérvásárlás vagy a reggeli mellé természetesen a kávé is biztosított. Én átlestem a szomszédos épületben lévő kávépörkölőbe is, ahol már az illat is teljesen lehengerlő volt. A kávét helyben pörkölik, és itt is csomagolják – meg persze vásárolni is lehet.

Pörkölődik a friss kávé. Fotó: Mudra László

Csakúgy, mint Bott Frigyes boraiból, és néhány egyéb deli termék is elérhető. Révkomárom belvárosában egyébként egy másik, Bottéka nevű üzlettel is képviselteti magát a Bott család, ahol természetesen főleg borok kaphatók és kóstolhatók. Ez még egy ok tehát arra, hogy egy szép őszi napon tegyetek egy kirándulást a Duna túloldalára, Révkomáromba!

Hadovce 13, 945 01 Komárno, Szlovákia

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?