Madárcsicsergés, nápolyi pizza és klasszikus fogások: a Cukorborsó Páty népszerű helye
Balázs Attila, a Cukorborsó Kertvendéglő egyik tulajdonosa 5 éve áll az étterem élén. Erdélyi származású, a vendéglátás iránti elköteleződését is otthonról, nagymamájától és édesanyjától örökölte. Később végigjárta a vendéglátós létra minden lépcsőfokát, míg végül 2 üzlettársával megvalósíthatta saját álmát.
A Cukorborsó Kertvendéglő és Attila közös története
Attila vendéglátós múltja az idegenforgalomban kezdődött, de a legnagyobb hatást az olasz konyha, azon belül is a pizzasütés gyakorolta rá.
„6 évet dolgoztam a Trattoria Venezia étteremben, ahol rengeteg impulzus ért, ott született meg bennem a gondolat, hogy szeretnék egy saját helyet, ahol pizzázással is foglalkozhatok. Olaszországban is dolgoztam, illetve tanultam egy ideig, ami szintén meghatározó élmény volt.”
„Az egyik társam, Rákóczi Feri a szomszédom volt Budapesten, és mindig beszéltünk róla, hogy bele kéne vágnunk egy közös üzletbe. Ezért nem is volt kérdés, hogy amikor felhívtak a Cukorborsótól, hogy nem szeretnék-e üzletvezető lenni az étteremben, Ferivel inkább amellett döntöttünk, hogy átvesszük a teljes üzemeltetést, és kibéreljük az egész helyet” – meséli Attila.
„Első dolgunk volt egy fatüzelésű pizzakemencét építeni! Azóta hétközben napi 100 db, hétvégén viszont akár 200 db nápolyi kovászos pizzát is sütünk benne.”
Ennek már több éve: a Cukorborsó Kertvendéglő júliusban ünnepli az 5. születésnapját. Az első üzleti évet Attila rendhagyó módon ünnepelte: egy “cukorborsó” feliratot tetováltatott magára. 🙂
„Ferinek egy “Korhely” tetoválása van, így mondhatni fogadásból én is magamra varrattam az első saját helyem nevét, a Cukorborsót” – tudom meg.
A hely neve korábban egyébként Fenyves Csárda volt, a Cukorborsó Kertvendéglő nevet az előző tulaj kislánya ragasztotta az egységre.
Azon kívül, hogy nagyon kedvesen és aranyosan hangzik, abszolút harmóniában van a vendéglő bájával. Egy kis retró romantika, napsugaras, madárcsicsergős terasszal és egy menő igluval!
(Cukor)borsó levest is kóstoltunk a Cukorborsó Kertvendéglőben
A menün klasszik magyaros fogásokat is találunk, de újragondolt verzióban. A cigánypecsenye például szuvidált sertéstarjából készül, a sertésszűz pedig héjában sült fűszeres krumplival és zöldborsókrémmel érkezik.
Zöldborsókrémleves kecskesajttal
Nemcsak a név kötelez alapon, hanem szezonálisan is több borsós étel található az étlapon. Elsőre meglepő lehet, de a zöldborsókrémlevesben nem a natúr borsó-ízek hangsúlyosak, inkább egy klasszik borsóleves köszön vissza. A kecskesajttól (amiből bőven van benne) mégis különleges és egyedi ízélményt ad. Üde, nyárias, könnyed leves.
Tatár beefsteak és padlizsánkrém
Egy kis kulisszatitok: a látogatás előtt egyeztettem Attilával a menüről, és jeleztem, hogy nem vagyok nagy húsevő, legfeljebb a szárnyasok vagy hal, amit kedvelek. Ehhez képest tatár és sertésszűz is helyet kapott a kóstolóban. 😀 A tatár viszont hatalmas meglepetés volt: egyáltalán nem egy húsízű, nagyon “marhás” világ, hanem egy laza, könnyen emészthető vonal. Aki nem tatáros, az is nyugodtan egyen bele a másikéba, kellemes meglepetés lesz!
A füstös, házias jellegű padlizsánkrém tényleg olyan, amilyet otthon készítünk: krémes, de mégis picit darabos. Attila azt mondta, a nagymamája is mindig így csinálja, de mivel nem tud hozzá hetente kiruccanni Erdélybe, kénytelen volt itthon elkészíteni, persze a nagyi receptje alapján.
Cukorborsó Burger
A ház klasszik burgerében egy angus marhahúspogácsát tisztelhetünk, házi szósszal, zöldségekkel, sajttal turbózva. A kézműves buci puha, a belső oldalai viszont enyhén meg vannak pirítva, de aki ért a burgerekhez, az tudja, hogy ilyennek kell lennie! Nagyon tetszik, hogy a street food vonal is ilyen magas minőségben helyet kapott az étlapon, és a hagyományos fogások mellett kellő figyelmet szentelnek a “báros” kajákra is.
Pizza Parma
Ahogy egy jó hamburgert, egy jó pizzát sem lehet nagyon túlmagyarázni. Lassú kovászos kelesztés, fatüzelésű kemence, minőségi feltétek… és hopp, így lett a príma pizza parma! Attilának különösen szívügyei a pizzák, és ezt a törődést minden lisztszem érzi. A végeredmény egy szellős tészta, nem túlzóan sok, de elegendő feltéttel. Gluténmentes és teljes kiőrlésű pizzákkal is kísérleteznek, de a klasszik az, amit tökélyre fejlesztettek!
Desszertek
Ismerős az érzés, amikor már csak a szemetek kíván valamit, aztán belekóstoltok, és véletlen megeszitek az egészet? Nos, majdnem szó szerint ez történt a Cukorborsó Kertvendéglő édességeivel is!
Az egyik egy fehér csokis-mascarponés pohárkrém volt, mentás málnaöntettel és amarettivel, míg a másik egy tejberizshez hasonlító, mégis légiesebb citromos-vaníliás rizspuding. A citrom a fanyar helyett a krémes oldalát mutatta meg ebben a desszertben, a textúrák egyensúlya érdekében ezt zabkeksz ropogóssal szórták meg.
A helyieknek törzshely, mindenki másnak izgalmas kirándulás
Páty környékén rengeteg izgalmas kirándulóút halad át, úgyhogy bátran vegyétek irányba ezt a tájat, ha szeretnétek kicsit természetközelben kalandozni! Ebédre viszont ne csomagoljatok szendvicset, mert a Cukorborsó Kertvendéglő kínálatában kicsiktől a nagyokig mindenki talál kedvére valót.
A helyben élők már javarészt felfedezték maguknak a Cukorborsó konyháját: egyre több rendezvényt, még esküvőket is tartanak a helyen. A környékbeliek után viszont az ország többi SK-rajongóján a sor, hogy ellátogassanak a Pest megyei kisvendéglőbe.
Cím: 2071 Páty, Somogyi Béla út 131.
Páty népszerű helyén isteni pizzák sülnek, de az újragondolt magyaros fogásokat is érdemes megkóstolni a bájos kertben.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!