A Villányi borvidék meghatározó területe a magyar borkultúrának, azonban nemcsak remek borászatokat, hanem olyan rejtett gyöngyszemeket is találni, mint a Czukor Borsó. A cukrászda Siklós életében közösségi és rendezvénytérként is funkcionál.
Pécsről Siklósra
A Czukor Borsó története 10 éve kezdődött, osztotta meg velünk B. András Márta, a cukrászda megálmodója. Először Pécsett bérelt egy üzletet, de a városi nyüzsgésből kiköltözve, Siklós-Máriagyűdön alakította ki a jelenlegi formáját, egy 124 éves parasztházban. A hely közösségi tér is, ahova a hangulat miatt érkeznek a vendégek. Sok turistát látnak vendégül, de helyiek is gyakran megfordulnak a parasztházban.
Márta jó kapcsolatot ápol a helyi borászokkal is, így borkóstolókat és zenés esteket is szoktak szervezni. A siklósi várnál található a Czukor Borsó testvérkávézója, a Vártalak, ami vintage helyett art deco stílust képvisel. Mindkét üzlet hatalmas odafigyeléssel lett kialakítva, a részletekben rejlik a varázsuk.
Egyszerű forma, mennyei íz
A kínálat nincs túlbonyolítva, folyamatosan változik, ugyanis kis mennyiségben készülnek a sütik. Saját stílust képviselnek, amit Márta a francia és a házias keverékeként írt le, de hatással voltak rá a bajor sütemények is. A finomságok egyszerű formában kerülnek a tányérra, nincsenek túldíszítve.
Készítenek pitéket és tortákat, többféle kekszet, cupcake-et, illetve macaronokat is. A szezonalitás fontos szempont: az, hogy mi fog készülni, attól függ, hogy milyen alapanyagokat sikerül beszerezni. A kínálatukban a sütiken kívül egyéb kézműves termékeket, például szörpöket és lekvárokat is találunk, amiket szintén ők készítenek. Az italkínálat a kávén és a teán kívül villányi borokat és söröket is tartalmaz.
Két kedvenc: vörösboros csokitorta és joghurtos-mákos pite
A Czukor Borsó egyik legkeresettebb süteménye a vörösboros csokitorta. A helyi vörösbor a csokis, fűszeres piskótában található, amin egy mascarponés krém foglal helyet. Nem dominálja túlzottan a vörösbor a sütit, könnyed és kiegyensúlyozott marad.
A joghurtos-mákos pitét a cukrászda egyik kedves munkatársa ajánlotta, azzal a megjegyzéssel, hogy kötelező megkóstolni. Az alapja pitetészta, amin mákos töltelék és joghurtréteg van. A vendégek gyakran azt hiszik, hogy ez egy sajttorta, amihez hasonlít is egy kicsit, azzal a különbséggel, hogy könnyedebb.
Macaron
A macaronokat sem érdemes kihagyni, sok-sok ízben készítik őket. Az általunk kóstoltak közül a legkülönlegesebb a gorgonzolás volt, ami elsőre talán furcsán hangozhat. Érződik benne egy enyhe, kellemes sajtos íz, ami jól illik a macaron édességéhez. Emellett találni kamillás-vaníliás-fehér csokis, narancsvirágos-fehér csokis és kávés-kardamomos variációkat is.
Czukor Borsó
Ha Siklós környékén jártok, mindenképp térjetek be a Czukor Borsóba! Úgy érdemes ellátogatni ide, ha van időtök arra, hogy felfedezzétek a parasztház látogatható részeit, megnézzétek az apró részleteket. Hatalmas kertje van, így jó időben a kinti nyugágyakon is ejtőzhettek. Az árak barátiak, a legdrágább süti is 1000 Ft alatt volt.
Kutyabarát hely, ahol nemcsak friss vízzel, hanem kutyakeksszel is kedveskednek négylábú barátainknak.
Cím: 7800 Siklós, Arany János u. 19.
Értékelés:
- Ízek: 5
- Ár-érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 5
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!