A Fat Mama 8 évvel ezelőtt, 2015-ben nyitotta ki zsírtól NEM csöpögő ajtajait. A Fat Mama csapata kezdetekben fine bistro jellegű konyhával kezdte a vendégvadászatot, de rájöttek, hogy a bulinegyed epicentrumában ennél gyorsabb és közvetlenebb helyre van igény.
Ennek megfelelően formálták a belső teret, a teraszt és természetesen a menüt is. Nórival egy átlagos szerdai brunchra ugrottunk be, hogy eldöntsük, szeretnénk-e máskor is Fat Mama vendégei lenni. (Spoiler: igen, bármikor!)
Ki az a Fat Mama?
Fat Mama tulajdonképpen nem egy személy, de mégis megkerülhetetlen – szó szerint is. 😀 A név ugyanis a nyitás óta a konyhában működő, faszéntüzelésű sütőt takarja: ő a Berta névre keresztelt angol vaskemence! Az utóbbi időben némileg nyugdíjba vonult, és egy hatalmas pitbox végzi el a feladatait – de ettől függetlenül nem búcsúztak el tőle, és dekorelemként a konyhában figyeli a munkálatokat.
Hosszú nyitvatartás reggeltől éjfélig
Ezelőtt kétszer is megfordultam már a Kazinczy utcában található egységben. Egyszer egy laza fröccsre estem be kora este, a másik alkalommal pedig az étteremhéten kóstoltam végig a menüt. A brunch egy teljesen új műfaj az előző két látogatásomhoz képest, de a kötetlen, laza, minden korosztályt célzó hangulat változatlan délelőtt is. A falon függő vidám, színes festmények Czeichner András „Cé” alkotásai, aki civilben amúgy fodrász, de a Fat Mama atmoszférája nem lenne ugyanaz a képei nélkül.
A reggel 8-tól kérhető reggeli 11-től 2-ig brunchmenüvel is kiegészül, délután 2 óra után pedig az á la carte étlapról szemezgethetünk. A szmókerben készült BBQ-fogások az egész napot átölelik, és több napindító ételben is megjelennek.
Hatalmasat bruncholtunk, koktélokkal és ütős kajákkal
Az ételválasztásban Márton Ádám üzletvezetőre, illetve Márton Attila és Végh Krisztián séfekre hagyatkoztunk. Vegánként, vegaként, de gluténérzékenyként sem maradunk éhen (bár mi egyikek se vagyunk 😀), szóval nyugodtan látogassátok meg a Fat Mamát nagyobb, vegyes társasággal is.
Club szendvics
Amint megérkezett az asztalra, tudtam, hogy ez a kaja lesz a kedvencem: az emeletes, toastkenyérből készült szendvicset ugyanis vékony, de mégsem elhanyagolható mennyiségű SAJTRÉTEG fedi. Ez egyébként az evést is megkönnyíti, kevésbé esik szét a kompozíció, de nemcsak a külső ütős, hanem a belső is: baconös majonéz, csirkemell és baconös tojás adja a fehérjét és a zsírt, a vitaminpótlásról pedig saláta és paradicsom gondoskodik.
Egy jó brunchhoz elengedhetetlen egy-két ital. A klasszikusok helyett vessetek egy pillantást a kreatív és izgalmas koktéllapra: már csak az elnevezések is megérnek egy mosolyt!
Porchetta, kéksajt és körte
Aki nem riad vissza a Club szendvicsnél is nehezebb, zsírosabb reggeli ételektől, az csapjon le a porchettára! A kéksajt markáns íze meglepő módon nem nyomja el a porchetta ázsiai vonalát, és a körte sem lóg ki, bármennyire is szokatlannak tűnik hozzá. Én nem rajongok az ilyen zsíros dolgokért, de amennyi husit kóstoltam belőle, az szaftos és ízletes volt – köztudott, hogy a csavart, bőrös malac nem a száraz falatokról híres.
Fat Mama Eggs Benedict
Az Eggs Benedict az a reggeli étel, amit tuti, hogy nem állnék neki otthon elkészíteni – pedig nem túl bonyolult, de sok benne a hibalehetőség. A Fat Mama Eggs Benedictje viszont hibátlan, közel sem egy hétköznapi verzió: lassan sült, tépett sertéshús és BBQ-s hollandi kerül rá. Elsőre egy picit furcsa a tojás-pulled pork téma, de összességében laktató és ízletes étel, természetesen házi English muffinon tálalva. Egyetlen negatívumként a szuperdizájnos tányért említeném: szinte lehetetlen normálisan enni róla! 😀
Vega angol reggeli
Az angol reggelit mindenki ismeri, de a Fat Mama verzióját vegák is kérhetik! A paradicsomos bab nyilván alap, de bacon és kolbász helyett vegán golyók, szmókerben füstölt tofu, grillparadicsom és gomba kerül rá. A vega angol reggelihez alapból gluténmentes kenyér és röszti jár, ugyanis az volt az általános tapasztalat, hogy a legtöbben, akik ezt az ételt választották, a gluténmentességre is törekedtek. Mindenevőként nem ettől a kajától fogjátok eldobni az agyatokat, az viszont biztos, hogy aki ilyen-olyan mentes étkezést követ, az megemeli a kalapját a figyelmesen összeállított, finom ételért.
Édességek
Szinte sosem rendelek édességet, reggelizni kifejezetten csak sósat szoktam. Nórival viszont nem lehet desszert nélkül elhagyni egy helyet sem, szóval gofrit és kókuszos sütit is kóstoltunk.
Epres-áfonyás gofri joghurttal
Bár nem olyan sok idő ment el a fotózgatással, a gofri állaga nagyon megsínylette a várakozást. Nem tudom, milyen lehetett frissen, de mire kóstolásra került sor, elég száraz lett, és nem volt túl sok íze. A friss gyümölcsök mellett a házi görög joghurt némileg javított rajta, de nem ettől fogok áttérni az édes reggelikre.
Fat Mama bounty maracujával
Nem igazán reggeli, inkább desszert ez a kókuszos szelet, ami nem töményen édes, ellenben ultrakókuszos! A savanykás maracuja csodálatosan kiegészíti, és teljesen trópusi hangulatúvá varázsolja. A csokis desszerteket nálam semmi se körözi le, de nem bánnám, ha heti 1-2-szer valaki meglepne egy ilyennel ebéd után.
Ne csak sötétedés után látogassátok meg Fat Mama köreit
A Kazinczy utcai egység a legtöbbek, így az én fejemben is, egy esti bárként, esetleg vacsorahelyként ragadt meg. Tudtam, hogy van valami street food kaja, de az, hogy nem csak esti sörözés/borozás/koktélozás közben kérhető, nem volt meg. Erről nyilván a lokáció is tehet, de most, hogy tudjátok, mi minden finomság vár már a nap kezdetétől, foglaljatok asztalt, és bruncholjatok a Fat Mamában egy zsírosat (vagy zsírszegényt)! 😀
Cím: 1075 Budapest, Kazinczy u. 24.
Ha tetszett a Fat Mama cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!