Hirdetés

97 éves koráig varrta az ingeket Fleischer néni, szalonja helyén nyílt meg a Fleischer étterem

Hirdetés

97 éves koráig varrta az ingeket Fleischer néni, szalonja helyén nyílt meg a Fleischer étterem

Hirdetés
A Két Szerecsen étterem neve mindenki számára ismerősen cseng. Tulajdonosai tíz évvel ezelőtt határozták el, hogy a velük szemben működő Fleischer ingkészítő helyen éttermet szeretnének nyitni. Nem volt egyszerű, és főleg nem rövid az út, de most végre megnyílt a Fleischer Restobar, ami egy új műfajt kíván meghonosítani.
Hirdetés

A Nagymező és Paulay Ede utca sarkán álló épület aljában működött egykor az Ámor kávéház. Már az épület tervezésekor egy grand cafét terveztek ide, minden ablak felett van egy apró Ámor szobor. Ezeket érdemes megfigyelni, ha az étterembe érkeztek. A kommunizmus alatt a legtöbb kávéházat bezárták, és nem kerülte el ezt a sorsot az Ámor sem. A hatalmas helyiséget aztán apró lyukakra osztották.

Fotó: Mudra László

Kávéháznak épült, ruhaszalon lett belőle

A Fleischer ruhaszalon eredetileg a Nagykörúton működött, egy zsidó házaspár üzemeltette. De természetesen ezt az üzletet is államosították, és Fleischeréket egy egészen pici üzlettel kártalanították itt, a Nagymező utcában. Ruhaszalonnak ez nyilván kicsi volt, így ingkészítő műhely lett belőle. Mikor Fleischer bácsi meghalt, felesége vitte tovább az üzletet, aki rendszeresen járt a Két Szerecsenbe ebédelni, és szinte baráti kapcsolatba került az egyik tulajdonossal, Kereszty Gáborral. Ő már akkor elhatározta, hogy itt egyszer majd éttermet szeretne nyitni, ami méltó testvére lehetne a Két Szerecsennek. 

Fotó: Mudra László

Végül Fleischer néni hét évvel ezelőtt, 97 éves korában mondta azt, hogy eladja a helyet. Sok víz lefolyt még a Dunán, amíg megszületett a Fleischer Restobar, aminek a nevét így már gondolom nem szükséges magyarázni. Mint Kereszty Gábor fogalmaz, a falak végre újra megtelnek élettel, és visszakapják eredeti szerepüket: újra vendéget fogadhatnak, hiszen ezért is épültek meg a 19. században. 

Az Ámor Kávéház egy korabeli fotón. Forrás: Fleischer Restobar/ Facebook

Újszerű koncepció, sokféle íz

A Fleischer ugyan a Két Szerecsen testvére, de a koncepció egészen más. Egy kicsit magasabbra is pozícionálták az új helyet, bár a lényeg nem ez. Szeretnének egy új műfajt, a a small plates koncepcióját meghonosítani. Írtam már nektek nyáron a balatonfüredi Mór 24 nevű helyről, ők ennek a műfajnak az úttörő képviselői itthon.

Nekem mindig probléma egy étteremben, hogy szeretnék minél több mindent megkóstolni, de mivel már egyetlen főételtől is teljesen jóllakom, soha nincs rá lehetőségem. Pontosan ezt orvosolja a small plates, ami tulajdonképpen kis adag főételeket takar. Erre nem megfelelő a tapas szó sem, mert az kisebb, és nincs feltálalva. A small plates Angliában és Amerikában már egy ideje a legdivatosabb irányzat, főleg azért mert nagy, közösségi étkezéseket tesz lehetővé. 

Fotó: Mudra László

A Két Szerecsen egy klasszikus, francia jellegű bisztró. Bár szerencsére az elmúlt húsz évben nagyon sok törzsvendéget gyűjtöttek, a tulajdonosok azt figyelték meg, hogy ők főleg hétköznaponként használják az éttermet, ünnepi alkalmakra kevésbé. A Fleischerrel tehát egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ami stílusában kissé eltér a Két Szerecsentől, és ünnepi alkalmakra is megfelelő. Ezt segíti a small plates műfaj is, hiszen ha az egész társaság együtt kóstol, az étkezés még élményszerűbbé válik, és nagyobb hangsúly lehet az ízeken is. Az étlapon szereplő ételek tehát többnyire a főételnél kisebb adagok, és nem árt belőlük kettő-hármat is kirendelni. Cserébe érdemes gyakran visszatérni, hiszen nincs fix étlap, hetente is változnak majd az ételek. 

Fotó: Mudra László

Kacsamáj, sütőtök és rántott hurka a Fleischerben

Minden iszonyúan jól hangzott, úgyhogy rá is repültem gyorsan az ételekre. A sült kacsamáj, ami nagy kedvencem, finom kis hamburgerbuciban érkezett. Mellette szilvachutney és füge. Ez a májjal megszokott párosítás, de mégis remek és különleges. Imádom a kacsa- és a libamájat is, így nálam abszolút betalált. A sütőtök-kecskesajt-tökmag, amit utána kóstoltam szintén egy klasszikus párosítás. Ez talán kissé intenzívebb ízeket is elbírna, például egy hangsúlyosabb kecskesajtot, de így is frissítő volt. 

Fotó: Mudra László

Nagyon különleges a curry karfiol, ami tulajdonképpen egy karfiolsteak (ilyet nemrég az N28 bisztróban ettem, ahol szintén zseniális volt). Azt hiszem ez az egyik új kedvenc kajám. Itt a karfiolhoz currykrém járt, őszintén szólva ez is lehetett volna egy leheletnyit fűszeresebb és erőteljesebb ízű. A végére hagytam az abszolút kedvencemet, ami rántott véres hurka névre hallgat. Ilyet persze láttunk már, de ez a fogás pontosan azért jött be annyira, mert itt végre merték párosítani a meghökkentő ízeket. A krémesen lágy véres hurka mellé bab került, amit egy citrusos dresszing tett még intenzívebbé. Nagyon bejött ez a kaja, ne hagyjátok ki!

Rántott véres hurka. Fotó: Mudra László

Családias hely lett a Fleischer

A koncepció amúgy szerintem jól működik. Egyszerre nagyjából tízféle étel közül választhattok, van benne húsos és vega, sőt vegán is. A legjobb, ha kirendeltek többfélét, az asztalra teszitek, és megosztjátok. Mindehhez jó borok is járnak természetesen, és egy elég nagy italpult, ahol koktélok is készülnek. Desszertnek a mangómousse-os brownie-t kóstoltam, ez is finom volt.

A hely kis méreténél fogva kellemesen családias, a csempefallal kissé angolos. A falon a tulajdonosok saját gyűjteményéből származó fotók sorakoznak, de a bejáratnál azért mindannyiunkat emlékeztet egy tábla, hogy mi is volt ez a hely 66 éven keresztül: Fleischer ingkészítő szalon. 

Fotó: Mudra László

Fleischer Restobar1065 Budapest, Nagymező utca 7. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?