Hirdetés

Ilyen sem volt még: ír pékséget nyitott egy Dublinból hazatért pár

Hirdetés

Ilyen sem volt még: ír pékséget nyitott egy Dublinból hazatért pár

Hirdetés
Pécsi Kinga és Pécsi Attila tíz évig éltek Írországban, ahonnan nem könnyű szívvel, de végül tavaly hazaköltöztek. Ennek mi örülhetünk a legjobban: azt hiszem, elég jól jártunk, hogy Kinga nem Dublinban, hanem itt kezdte el sütni kovászos kenyereit, péksüteményeit és isteni sajttortáit. Budapest legújabb pékségében, az Arán bakeryben jártunk.
Hirdetés

Még Dublinban történt, hogy Kinga egyik nap kitalálta: meglepi Attilát egy dobostortával. Megsütötte otthon, és nagyon jól sikerült. Azonnal megfogalmazódott benne a gondolat, hogy sütéssel szeretne foglalkozni. Dublinban a cukrászképzés is egyetemen történik, így Kinga el is végezte a Dublini Műszaki Egyetem pék-cukrász-menedzsment szakát.

Fotó: Arán Bakery

Mint mondja, sok szempontból egyszerűbb lett volna Dublinban pékséget nyitni, de úgy gondolták, kétéves kisfiuknak jobb, ha a családja közelében nő fel. Ezért visszaköltöztek Budapestre, és egy régóta meglévő üzlethelyiségben, a Wesselényi utcában megnyitották pékségüket. Az Arán szó írül kenyeret jelent, a névválasztás pedig nem véletlen. “Bár magyarok vagyunk, és a szívünk hazahúzott, nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Írországban éltünk. Az ír nyelv kihalófélben van, hiába tesznek nagy erőfeszítéseket, hogy ezt megőrizzék, egyre kevesebben beszélik. Az ír nyelv előtt szeretnénk tisztelegni ezzel a névvel” – mondja Attila.

Fahéjas csiga, fotó: Arán Bakery

Ahogy Kinga fogalmaz: “magyar nő vagyok, de ír pék, hiszen a magyar péksüteményeket nem ismerem, Írországban tanultam a szakmát. Itt is azt sütöm, amit onnan magammal hoztam”.  Azt is hozzátette azonban, hogy Írországban egyébként a pékségeknek és a kenyérnek nincs olyan régre visszanyúló hagyománya, egészen sokáig még sütőt sem használtak. Egyszerűen nem volt miből sütni, az utóbbi időben kezdtek el tönkölyt temeszteni, de a búza nem nagyon terem meg. Az ír sütik többsége aszalt gyümölcsös, fűszeres sütemény, hiszen friss gyümölcs az almán kívül kevés van. Ezek inkább hidegebb időjárásra illő sütemények, így Kinga azt tervezi, ezeket majd ősz környékén hozza be a kínálatba. Most is kapható már viszont az írek kedvence, a szódás kenyér, melynek egyik fontos alapanyaga az író. És természetesen ír füstölt lazaccal a legfinomabb.

Ír szódás kenyér, fotó: Arán Bakery

Azt tehát nem mondhatjuk, hogy az Arán bakery kifejezetten ír pékség lenne. Minden kapható, amit Kinga szívesen süt, legyen az klasszikus, vagy újszerű. Mint mondja, számára már az egyetemi képzés alatt kiderült, hogy a cukrászatnál sokkal jobban érdekli a kenyérsütés, így az Aránban is az az egyik fő vonal. Kinga mindent az Írországból magával hozott, saját kovászából süt, amit Dublin védőszentje után Paddynek neveztek el, és azóta is minden reggel etetik.

Kinga és Attila, fotó: Arán Bakery

Mint Kinga elmondta, a kovásznak sokkal pozitívabb élettani hatásai vannak, sokkal könnyebben emészthető, hiszen ezek a kenyerek nagyon hosszan készülnek. A vadkovászban nincs élesztő, és magától alakul ki benne az erjedés, a környező levegőből, vízből, és a pék kezéről belekerült baktériumkultúrának köszönhetően. Éppen ezért lesz minden kovász teljesen más.

Fotó: Arán Bakery

Igyekeztem minden kenyeret végigkóstolni, amúgy is gyengém a kovászos kenyér, teljesen elolvadok már az illatától is. Kinga és két pék segítője minden nap 4-5 féle kenyeret sütnek. Amikor ott jártam, volt sima fehér kenyér, teljes kiőrlésű, miso-szezámos, quinoás, és kalamata olívás (nagyszemű, fekete olíva) – ez lett a kedvencem. Az utóbbi időben szerencsére sok pékség nyílt, igyekszem is mindent végigkóstolni, és tényleg azt gondolom, hogy a Nor/ma mellett most az Aránban a legjobb a kenyér a városban.

Fotó: Arán Bakery

A kenyér azonban csak a választék nagyon kis részét teszi ki, amivel főleg a környékbeli lakosokat célozzák meg. De van rengeteg más, kifejezetten reggelire készült péksütemény mint a körözöttes és kápia paprikás, besameles párna, pan au chocolat, croissant megtöltve és töltetlenül, és az Arán fénypontja: a szendvicsek. Ezek szintén a saját kovászos kenyereikből készülnek, amit én végtelen módon értékeltem. A szendvicsek (sonkás, mozarellás, baconös) ára 750 Ft.

Fotó: Arán Bakery

Már előre látom, hogy a kenyér mellett a hely slágere a cruffin lesz. Ez a croissant és a muffin óriási szerelemgyereke: egy darab cruffin után szerintem aznap már nem kell enni. Az Aránban minden helyben készül, az óriás muffinokba Kinga a saját maga által készített törökmogyorós krémet tölti, de a lekvárt is ő főzi, és a magokat is maga pirítja. 

Óriás cruffin

A cruffin mellett a hely másik különlegessége a kétszer sült mandulás croissant. A kétszer sütés nem véletlen, ettől lesz a croissant jó ropogós, belülre pedig a házi mandulakrém kerül. Nem éppen kicsi adag, az biztos. Az én kedvencem a kenyerek mellett a földimogyorós-zabos keksz lett. Az az egyetlen szerencse, hogy nem vagyok nagyon rákattanva a süteményekre, hiszen a reggeli roham után 11 körül elkezdtek érkezni a pultba a piték és a cukrászsütemények, például a baszk sajttorta, amiért máris sokan visszajárnak. 

Mandulás croissant

Saját pékséget üzemeltetni nem könnyű. A kemence hajnali kettőkor bekapcsol, Kinga minden nap hajnali háromkor felkel, és négykor két kisegítőjével már kezdi a sütést. Attila elviszi a kisfiukat bölcsődébe, aztán tartja a frontot zárásig. Kinga szerint annyi a titok, hogy azt kell csinálni, amit az ember szeret, és akkor nem gond a korán kelés. Szuper jó hellyel bővült Budapest, mindenképpen próbáljátok ki. 

Arán Bakery Budapest, Wesselényi utca 23.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?