Egy hely, amiért megéri útra kelni akár a fővárosból is: rejtett kincsre bukkantunk a biatorbágyi Kisvillában
Egy bútorvásárlással indult minden – tudtuk meg a Biatorbágyon élő Kutfej Krisztinától, a Kisvilla tulajdonosától, aki egy eladó szekrény miatt kereste fel a villa korábbi tulajdonosát. Amikor azonban meglátta a gyönyörű épületet és a hangulatos kertet, rögtön beleszeretett a hely varázsába. Így amikor kiderült, hogy nemcsak az antik bútor, hanem az épület is eladó, nem sokat gondolkozott, hogy megvegye-e. Mindennek már tíz éve: a Kisvilla 2013 júniusában nyitotta meg kapuit, azaz idén ünnepelte tizedik születésnapját.
Kisvilla egy kis „villában”
A lakóház az 1930-as években épült, mely korábban a biatorbágyi szabómester háza volt. Ezt kis mértékben felújították, de nem szerették volna alapjaiban megváltoztatni. A kertbe lépve rögtön magával ragadja az embert a családias hangulat, mintha egy kedves rokonhoz vagy baráthoz ugrottál volna át: lámpások, faágról lógó apró csészék és színes székek vezetnek végig az úton a ház felé, ahol pár lépcsőfok megtétele után rögtön a sütis- és kávépult csalogat. Jobbra egy élénk színekben pompázó kézműves bolt kapott helyett, ha pedig balra indulunk, a kissé eklektikus belső térben találhatjuk magunkat.
A berendezéssel kapcsolatban első ránézésre megfigyelhető, hogy Krisztina szereti a régi és az új dolgokat kombinálni. Ahogy mondja, a bútorok többségét ő szerezte be az évek alatt, de több olyan darab is akad, amelyeket a visszajáró vendégeiktől kaptak ajándékba. Színes festmények, kényelmes kanapé, kecskelábú asztal, régi emlékeket őrző keretezett képek a falon, és az elmaradhatatlan kisvilla-gyűjtemény, mely a frappáns névválasztásra utal. Mert a Kisvilla nemcsak az épület villa jellege, hanem az evőeszköz, azaz ténylegesen a kisvilla után kapta a nevét. Sőt, Krisztina elmondása alapján még egy titkos, személyes vonatkozással is bír.
Változatos kínálat a nap bármely szakában
Krisztina vendéglátást tanult a főiskolán, később a szállodaiparban vezetőként dolgozott, de gyermekei születése után nem szeretett volna a vendéglátásban elhelyezkedni. A Kisvilla azonban mindent megváltoztatott, és bár kezdetben kávézóként képzelte el egy kis művészbolttal, az utóbbi években folyamatosan a vendégigényeknek megfelelően alakította a kínálatot. A Kisvilla első ránézésre egy klasszikus reggelizőhely. De délben napi leves és házi tészták közül is válogathatunk. Valamint a délutáni vagy kora esti órákban sem maradunk éhesen! Ha kedvünk lenne egy kis salátához vagy zöldségkrémes mártogatóshoz egy pohár bor mellé, akkor is jöhetünk ide.
Az alapkoncepció viszont a kezdetektől változatlan: az alapanyagok és a boltban található termékek többnyire a Zsámbéki-medencéből, de mindenképpen Magyarországról származnak. Ezekkel Krisztina a helyi közösség erősítésére törekszik, illetve a sokszínű vidék értékeit is szeretné bemutatni az ide érkezőknek.
A másik fontos gondolat, hogy sem a belső tér, sem a kert nincs túlzsúfolva, cserébe egy igazi slow food élményben lehet részünk. A legfőbb koncepciójuk szerint nem futószalagon pörgetik a fogásokat, hanem pontosan azt készítik el a vendégek számára, amit szeretnének – még ha az több időt is vesz igénybe. Mindent kérhetsz, ami az étlapon van, sőt még annál többet is! Hiszen ha nem éppen úgy szeretnénk az adott ételt, ahogy az a leírásban szerepel, bátran kérhetjük a saját ízlésünk szerint. Ebédidőben (12:00–15:00) nemcsak a tésztafajták, hanem a szószok közül is választhatunk, és a kávét is kérhetjük világos vagy sötét pörkölésben akár növényi, akár sima tejjel. A pultban helyben készült szendvicsek, aprósütemények és az Asztalka Cukrászda finomságai sorakoznak, mely tulajdonosa szintén biatorbágyi. De bátran kérhetünk egy smoothie-t vagy házi szörpöt az ételek mellé, ha éppen nem kávéval indítanánk a reggelt.
Színek, ízek… és saláta!
Mivel mi majdnem nyitáskor érkeztünk, a 11:30-ig elérhető reggeli ajánlatot próbáltuk ki, amelyet a klasszikus tojásos reggelik (rántotta, omlett, ham&eggs, tükörtojás) mellett kétféle Benedek-tojás, avokádós pirítós, zabkása, almás palacsinta, bundás kalács alkotják, sőt még grillzöldségek és saláták közül is választhatunk.
A reggeli ételek hatalmas adag – etyeki és biatorbágyi biogazdaságból származó – friss salátával és zöldségekkel érkeznek, amit kedvünkre ízesíthetünk az asztalra kitett olívaolajjal vagy balzsamecettel. Elsőként a baconös Benedek-tojást kóstoltuk meg, melyhez a szalonnát a helyi hentestől, a kovászos kenyeret pedig a Vál-Völgye Pékségtől szerzik be, és helyben sütik, ettől hihetetlenül roppanós héja lesz. Ez kezdetben kicsit megnehezíti a szendvics felvágását, de az eredmény minden erőfeszítést megér. A lágyságért a sajtkrém és a buggyantott tojás felel. A roppanós állagról pedig a tökmag, a gránátalma és egy kis házi készítésű sós granola gondoskodik.
A személyes kedvencem a zöldséges rétes lett, ami leveles tésztába bújtatott zöldségeket (kaliforniai paprika, cukkini, gomba, hagyma) rejt, amelyet felgöngyölve felvert tojással kennek le. A végeredmény pedig egy igen friss és ropogós harapnivaló, amit nemcsak reggel, de a nap bármely szakában szívesen elfogyasztanék. Erre a fogásra is került egy kis sós granola, parmezánforgács, és egy kis ehető virág a kertből.
A Kisvilla reggelit, bár nem kóstoltuk meg, volt lehetőségünk megcsodálni egy másik asztalon. Ez a fogás kifejezetten azoknak szól, akik nem viccelnek a reggelit illetően, és szeretik jól megadni a módját a nap első étkezésének. Tükörtojás, virsli, bacon, kurkumás fehérbab, az előbb említett zöldséges rétes és egy jó adag saláta.
A végére pedig egy édes fogást hagytunk: az édes kalácsot fahéjas-vaníliás bundával, amit tejszínhab, méz és szezonális friss gyümölcsök díszítenek. Az összhatás egy kellemesen édes desszert, amely akár teljes értékű reggeliként is megállja a helyét az édesszájúak számára.
Kisvilla-hangulat egész évben, akár rendezvényeknek is
A Kisvilla szíve-lelke egyértelműen Krisztina személye, aki tényleg úgy beszél róla, mintha második otthona lenne. De nem mehetünk el szó nélkül az összeszokott csapat mellett sem, akik szinte családként funkcionálva szívüket-lelkület beleadva hozzák a nem mindennapi vendéglátás fogalmát.
Ha két szóval kellene jellemezni a helyet, az a személyre szabottság és a slow food lenne. Hiszen a Kisvillában nemcsak a személyzet szán időt arra, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk, de a kertben ülve mi is időt nyerünk rá, hogy megpihenjünk. Miközben a Kisvilla olyan bensőséges hangulatot teremt, hogy tényleg úgy érezzük, mintha hazaérkeztünk volna. Krisztina szerint ebben rejlik a specialitásuk, hogy nemcsak termékeket, hanem élményt is nyújtanak, amit a vendég magával visz. Akár egy szörp, lekvár, ékszer vagy táska formájában, amelyek a környékbeli kézműves alkotók portékáiból állnak össze a kézműves boltban.
A Kisvilla kisebb rendezvényeknek is otthon ad, ezért időnként a nyitvatartás eltérhet a megszokottól, de alapvetően hétfőtől péntekig egész nap, hétvégén pedig délután vannak nyitva. A téli szezonra a tervek szerint október közepén térnek át, amikor a sötétedéshez igazodva este 6-kor zárnak majd. Külön pozitívum, hogy a kert egész évben nyitva tart, így ha elég pokrócot begyűjtöttünk magunk köré, akár ősszel vagy télen a kertben ülve is élvezhetjük az igazi Kisvilla-hangulatot.
Cím: 2051 Biatorbágy, Szabadság út 74.
Ha tetszett a Kisvilla cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!