Hirdetés

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk citromot szüretelni

Hirdetés

Az ország egyetlen citromfarmján jártunk citromot szüretelni

Hirdetés
A magyar citromért mindenki rajong, ami nem csoda. Szuperjó érzés a vidám, sárga citromoktól roskadozó fák alatt sétálgatni, főleg ebben a hideg időben. Az ember csak kinyújtja a kezét, és, hopp, benne marad egy citrom. Ráadásul milyen finom! Magyarországon még nagyon kevesen foglalkoznak citromtermesztéssel, pedig ahogy a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász kertészet példája is mutatja, itthon is remekül termeszthető.
Hirdetés

Na persze nem a szabadban, sajnos. Lajosmizsére érkezve még én is azt hittem, hogy megfagyok, nem még a szegény érzékeny, spanyol klímához szokott citromok. (Apró trivia: a citrom őshazája egyébként Ázsia.) Kisjuhász Éva és férje, Szőrös András huszonöt éve foglalkozik növénytermesztéssel Lajosmizse határában, és bár az első citromfát alig hat éve ültették, máris évi több tonnát szüretelnek.

A citromok szüret után, megmosva ládákba kerülnek. A leszüretelt citrom akár egy hónapig is eláll, tartósítószer nélkül. Fotó: Mudra László

Az ősfa nyomában

„Ó, ezzel nincs sok gond!” – mondja Éva, amikor elképedek a rengeteg citrom láttán. A beszélgetés későbbi részében persze kiderült, hogy erősen túloz, és bizony nem kevés gond van egy ilyen ültetvénnyel, de ők szeretik csinálni, és szerencsére anyagilag is megéri.

„Ez itt az ősfa” – mutatja Éva büszkén a fóliasátor közepén álló kis fát, ami szintén tele van citrommal. Az első töveket még András hozta, és ők maguk is meglepetten tapasztalták, hogy milyen remekül terem fólia alatt a gyümölcs. Két fán annyi citrom volt, hogy már nem tudtak vele mit kezdeni, ezért elkezdték árulni a lajosmizsei piacon. Ekkor derült ki számukra, hogy a citromtermesztés anyagilag is megéri. 

Éva mutatja az első citromfájukat. Fotó: Mudra László

A magyar citrom egészséges

Egyre több fát ültettek hát – egy fa 4-5 év elteltével fordul termőre –, melynek eredményeként immár három éve tudnak nagyobb mennyiségben citromot árulni, sőt már évi több tonna citromtermésnél tartanak. Ezek szerint narancsot is lehetne ugyanígy itthon, fólia alatt termeszteni? – teszem fel a kérdést. „Valószínűleg igen, de azt már csinálja valaki más” – feleli Éva nevetve.

Citromfák a fólia alatt, fotó: Mudra László

Több mint százféle citrom létezik egyébként, Éváék az úgynevezett meyer citromot termesztik, ami vékony héjú, nem túl savanyú, lédús fajta. Kissé átmenet a citrom és a mandarin között. Érdemes vele receptekben is kísérletezni, hiszen finom, fűszeres aromája jóval különlegesebb, mint a hagyományos citromé. 

A gyomlálást kakasok végzik

Az viszont túlzás, hogy ne lenne gond vele. Nekem úgy tűnik, van vele munka bőven. Először is tavasszal alaposan vissza kell metszeni, hogy télen jó sokat teremjen. Sajnos a fólia alatt hamar tetvesedni kezd a levél, emiatt Éváék különböző kis rovarokat engednek a sátorba, amik megbirkóznak a tetvekkel, permetezni ugyanis nem szeretnének. A kis rovarok mellett mintegy húsz kakas is tevékenykedik a fóliában egész nyáron. Ők a gyomlálást végzik a citromfák alatt. 

A Meyer citrom szép kerek formájú, hasonló a mandarinhoz, fotó: Mudra László

Emellett a fóliasátrakat fűteni is kell. Fával vagy mulccsal fűtenek, erre nincs külön emberük, így András maga kel fel minden éjjel legalább egyszer ellenőrizni, hogy ki ne hűljön a sátor reggelre. Ha megérik a citrom, azaz a novembertől januárig terjedő időszakban, naponta szedni kell, András ehhez egy speciális, Spanyolországból hozott kötényt használ. A szedés sem könnyű, mert a citromfán – bár nem is gondolnánk – hatalmas tüskék vannak. Szedés után pedig következik a mosás, hogy szép tiszta legyen a gyümölcs.

Kezeletlen citrom

Éva és András szedés után nem kezelik a citromot, úgy is hirdetik mindenhol, hogy kezeletlen. És ez az egyik legfontosabb érv arra, hogy miért vegyünk magyar citromot – amellett persze, hogy egy magyar gazdálkodót támogatunk vele. A Spanyolországból behozott citromot úgy szedik le, hogy az még félig éretlen, ezáltal sokkal kisebb a vitamintartalma. Ezután viasszal és gombaölő szerekkel kezelik, hogy bírja a szállítást.

A lédús meyer citrom igazi vitaminbomba, fotó: Kalas Györgyi

A magyar citromot ezzel szemben teljesen éretten szüretelik, és nem kell semmivel sem tartósítani, amíg a piacra vagy a zöldségeshez ér – ezáltal sokkal egészségesebb. A lajosmizsei citrom héját nyugodtan bele lehet reszelni a süteményekbe, hiszen garantáltan nincs rajta vegyszer. 

A citrom virága finom vanília illatú, fotó: Mudra László

Én egyébként nagy citromrajongó lettem, mert mint kiderült számomra, a citromnak nemcsak a gyümölcse, hanem minden része csodálatos! A virágja szép nagy, vaníliaszínű, és az illata is ahhoz hasonlatos. A levelét kettétörve pedig erős illóolajok szabadulnak fel.

Citromszüret Lajosmizsén, fotó: Mudra László

A Szőrös házaspár citromait már viszonylag sok helyen lehet kapni Budapesten is, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat. A fővárosban már közel húsz helyszínen és piacokon kapható a magyar citrom, de sok vidéki városba is eljut. Érdemes belőle betárazni, akár egy hónapig is eláll a hűtőben. Emellett náluk, a kertészetben is lehet vásárolni csütörtökönként és szombatonként egész nap, egy kiló mérettől függően 1500-1800 forintba kerül.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?