Hirdetés

Mit tud egy 13 ezer forintos pizza? A Matild Palotában megnyílt Spagóban jártunk

Mit tud egy 13 ezer forintos pizza? A Matild Palotában megnyílt Spagóban jártunk

Hirdetés
A nyár egyik legnagyobb durranása volt, hogy éttermet nyitott Budapesten Wolfgang Puck, osztrák származású sztárséf. Az ő esetében tényleg nem túlzás a sztár jelző, annak ellenére, hogy mifelénk talán kevesen ismerik. Amerikában viszont az egyik legismertebb séfnek számít, aki minden hollywoodi sztárt személyesen ismer. Ami nem is csoda, hiszen minden évben ő készíti az ételeket az Oscar-gálára.
Hirdetés

Az idén 72 éves Puck legnagyobb sikereit nem Ausztriában, hanem Kaliforniában érte el, mára pedig az egész világon vannak éttermei, szám szerint közel negyven. Pucknak már az anyja is szakácsnő volt, és kiskorától kezdve imádott főzni. Mivel a nevelőapja nem támogatta ebben, ezért viszonylag hamar külföldön kezdett el dolgozni, főleg Franciaországban tanult. Még a ‘70-es években költözött Los Angelesbe, itt nyitotta meg első éttermét, majd 1982-ben a Spagót is, ami azonnal a hollywoodi sztárok kedvenc helye lett. Ehhez hozzájárult valószínűleg az akkor még nagyon szokatlannak számító nyitott konyha és a hatalmas pult, ami belépéskor fogadja a vendégeket – nincs ez másként a budapesti Spagóban sem.

Fotó: Mudra László

Nálunk nyílt a hatodik Spago

A nyolcvanas években szintén újítólag hatott Puck igen közvetlen viselkedése is. A tulajdonos a mai napig gyakran tartózkodik a Beverly Hills-i étteremben, ahol mindenkinek az asztalához odamegy, és mindenkihez van egy-két kedves szava. Saját bevallása szerint neki mindegy, hogy Tom Cruise vagy egy ismeretlen ül az asztalnál, ő mindenkire kíváncsi. Hogy ez valóban így van-e, azt nem tudhatjuk, de tény, hogy a Spagót sokan tényleg a feszengésmentes hangulatáért szeretik. Amellett, hogy nyilván egyféle presztízsnek is számít ide beülni, főleg mivel nem egy olcsó hely. 

A Spago és a folyamatos szereplések meghozták Puck számára az igazi hírnevet, és hamarosan Amerika-szerte három Spago nyílt. Persze nem ártott az sem, hogy az elmúlt 26 évben minden Oscar-gálán is ő állította össze az étlapot, így aztán mára a legtöbb hollywoodi színészt személyes ismerősének tudhatja. Jelenleg a világon hat Spago étterem működik, Amerikán kívül Szingapúrban és Isztambulban, így kifejezetten nagy szónak számít, hogy a hatodik Spago by Wolfgang Puck Budapesten nyílt, nem pedig Bécsben. 

Fotó: Mudra László

Megnyílt a Matild

Persze ez nyilván a helyszínnek is köszönhető: a most felújított Matild Palota az egyik legexkluzívabb szálloda a régióban, Magyarországon pedig jelenleg a legmenőbbnek számít. Egymást ölik az influenszerek, hogy eltölthessenek itt egy éjszakát, és nem is csodálom. Gyönyörűen sikerült az épület, én is egészen odavoltam, és sikerült belesnem néhány szobába is. Az igazi persze az lesz, ha a Matild és a Klotild majd végre egyszerre nyitva lesz és működik. (Apró érdekesség, hogy az épületegyüttes hivatalos neve Klotild paloták, a köznyelv viszont a déli épületet Matildnak hívja. A két neobarokk épületet József Károly főherceg felesége, Klotild Mária főhercegné kezdeményezésére építették.)

Fotó: Mudra László

A szálloda vendégei számára a reggeli is a Spagóban van, de bármikor be lehet esni az utcáról is bármilyen étkezésre. Külön reggeli, déli és esti étlappal szolgálnak, sőt van egy bármenü is, ha valaki éppen csak egy pohár bort fogyasztana egy hamburgerrel, erre is van lehetőség. A Spago a már említettek mellett valószínűleg azért is tudott ilyen népszerű lenni, mert gyakorlatilag mindenféle étel található az étlapon: olasz, osztrák, ázsiai vagy éppen az említett hamburger, egyszerűen nincs ember, aki ne találna kedvére valót. Azt nem mondom, hogy mindegyik garantáltan pénztárcabarát megoldás, de ha valaki csak ki szeretné próbálni a helyet, biztosan van olyan étel, ami belefér a büdzsébe.

Comfort food-tól a kaviárig 

Mint Szántó István, a Spago séfje elmondta, koncepciójuk lényege, hogy vannak olyan fogások, amik minden Spago étteremben megtalálhatók, ismertek és állandó közönségkedvencnek számítanak. Ilyen például a bécsi szelet is, ami Puck osztrák származása miatt szinte kötelező, és nagyon büszke is rá, de ilyen a párolt ‘Hong Kong’ fogas is, amit én is kóstoltam. 

Szántó István séf. Fotó: Mudra László

„Emellett minden Spagóban megjelenik a helyi jellegzetes konyha is. Budapesten például ilyen a gulyás, a bébicékla-saláta, a mangalica vagy a pisztráng. Ebben teljesen szabad kezünk van, az étlapnak ezen részét én állítom össze. Persze volt egy bemutató és kóstoló, amin Wolfgang Puck is jelen volt, de nincs pontosan előírva, hogy mit kell főznünk. Aztán vannak azok az ételek, amelyek többnyire mindenhol megjelennek, de a helyi ízlésre szabják őket, és helyi alapanyagokat használnak fel a készítésükhöz. Nálunk ilyen például a ropogós sertéscsülök, aminél az alapanyag magyar, de az ízesítés a Spagóra jellemző ázsiai vonal” – mondta el a séf. 

Hong Kong fogas. Fotó: Mudra László.

A világ leghíresebb pizzája

Mindjárt felsorolom, hogy én miket kóstoltam, de először szeretnék pár szót szólni a Spago egyik leghíresebb ételéről, az ikonikus lazacos pizzáról. Ez mára egybeforrt a Spagóval, Puck hiába szeretné levenni az étlapról, akkora rá az igény, hogy nem tudja. Ennek az ételnek külön története van: egyszer ugyanis elfogyott az étteremben a bagel, amikor is betévedt Joan Collins színésznő, és pont lazacos bagelt kívánt. Puck gyorsan készített egy gyors kelesztésű pizzatésztát (ami nem olyan puha, mint egy hosszan kelt nápolyi változat), rápakolt rengeteg lazacot és még sokkal több kaviárt. 

A híres lazacos-kaviáros pizza. Fotó: Mudra László

Azonnal hatalmas siker lett, és mindenki meg akarta kóstolni. A sztorihoz hozzátartozik, hogy a nyolcvanas években még korántsem dúlt ekkora pizzaőrület a világban, sőt egy elegáns étteremben kifejezetten cikinek számított pizzát rendelni. Ezzel szemben Puck nem félt pizzát sütni, és ezzel úttörő szerepe volt a világot mára meghódító pizzaláz elindításában. 

Nem kicsit voltam izgatott, hogy végre én is megkóstolhatom, annak ellenére, hogy ez konkrétan az étlap legdrágább eleme, 13 500 Ft. Lehet kérni mondjuk kaviár nélkül is, úgy csak 7500 Ft-ba kerül. Rendkívül laktató, így nem is ajánlanám egy embernek, bőven elég egy négyfős társaságnak is megosztani. Nekem nagyon bejött: a tészta állaga is, valamint a rákent kapros tejföl is. Erre kerül a lazac, amit mindig saját maguk füstölnek házilag az étteremben, mindezt pedig a fekete kaviár koronázza meg. A déli étlapon többféle pizza is szerepel amúgy, a Margherita 2900 Ft. 

Magyaros és klasszikus

Persze nem csak pizzát ettem. Szerencsére az utóbbi időben már jó pár helyen volt alkalmam jó gulyást enni, ez sem volt kivétel. Nagyon ütős, sűrű leves érkezett, vajpuha hússal, ami szinte már a kanál érintésétől szétmállott. Külön öröm, hogy a hús is magyar alapanyag. (3400 Ft) Szintén a magyar ízeket erősíti a libamáj trió, ami a libamáj különböző textúráit tartalmazza, és pirított brióssal érkezik, amit szintén itt sütnek. (5200 Ft) Az előételek között érkező bébicékla-saláta már az ősz jegyében került étlapra, és a kecskesajttal inkább a klasszikus vonalat erősíti. (2900 Ft)

Gulyásleves. Fotó: Mudra László

Kóstoltam a szintén ikonikusnak számító ‘Hong Kong’ fogast, ami jázmin rizzsel és szójaszósszal érkezik (9500 Ft), de a legnagyobb kedvencem a Strozzapreti tészta volt, amit erdei gombás szósz színesített (a tetejére azért némi szarvasgomba is került). Zseniálisan finom, és ez is, mint minden más, kifejezetten nagy adag. (5500 Ft) Többféle tésztaétel is van egyébként, úgymint osztrák sajtos ravioli vagy házi gnocchi. Utolsóként említem a császármorzsát, amit nem szabad kihagyni.

Szuper finom olasz tészta gombákkal. Fotó: Mudra László

Nagyon pörög a Spago

Bár csak pár hónapja nyitottak, azt tapasztalták, hogy a turisták nagyon szeretik a helyet. Aki egyszer már járt itt Amerikában, az kifejezetten keresi máshol is. Bár most nyilván kevés a turista, így ők is féltek kicsit a nyitástól, de számukra is meglepetés volt, hogy a magyar közönség máris belakta a helyet. A Spago by Wolfgang Puck mellé hamarosan egy másik vendéglátóhely is nyílik a Matild Palotán belül.

Fotó: Mudra László

A több mint háromszáz férőhelyes Matild Café & Cabaret (az egykori Belvárosi Kávéház, ahol Krúdy a Szindbád novellák nagy részét írta), ami kávéházként és esti szórakozóhelyként működik majd. A Matild Palota tetején pedig a The Duchess rooftop bár kapott helyet, amit már csak azért is érdemes felkeresni, hogy egyszer megcsodáljuk egy olyan szögből az Erzsébet hidat, ahonnan még sosem láttuk.  

Spago by Wolfgang Puck – 1056 Budapest, Váci utca 36. (Matild Palota)

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?