Cuki tacskók társaságában főz specialty kávét egy kedves pár Szombathelyen
A Modam Specialty Coffee & Store-ban tényleg olyan érzésünk támadt, mintha egy budapesti specialty kávézó ajtaján léptünk volna be. Csak itt az jelenti a hely egyediségét, hogy míg a fővárosban az utóbbi időben gombamód szaporodtak a specialty kávézók, Szombathelyen a Modamon kívül csak egy hasonló található.
Az enteriőr hangulata hamar a szívünkhöz nőtt. Hatalmas kirakatszerű ablakok teszik fényessé a teret, a fabútorok és a fekete szín kontrasztja, rengeteg zöld növény, kényelmes fotelek és kanapék mindenütt. Tehát minden adott egy kellemes kávézáshoz, és az külön szimpatikus, hogy saját magadnak csapolhatod a vizet a kávé mellé. De a Modam nem csak a kávéival csábít. Viszont mielőtt közelebbről szemügyre vettük volna a kínálatot, szerettük volna megismerni a történetüket.
Miért pont Modam?
Ez volt az első kérdésünk, a válasz pedig pofonegyszerű. A kávézó fiatal tulajdonosait Varga Mónikának és Kecskés Ádámnak hívják, és a keresztnevük ötvözéséből született meg a név. A kávézó ötlete egyébként szintén egy spontán gondolatnak köszönhető.
Ahogy mondják, a fővárosban ők is egy specialty kávézó felett laktak, és egyszer egy buliból hazafele tartva arra gondoltak, miért ne lehetne nekik is egy saját helyük. A helyszín azonban Budapest helyett Szombathely, Móni szülővárosa lett, ahol több mint három évvel ezelőtt egy kisebb üzletben indultak a Fő térről nyíló Kőszegi utcában, majd később tovább bővítették az üzletet és a kínálatot.
Kávérajongásból saját specialty kávézó
Móni és Ádám igazi újrakezdők. Ma már mindketten a Modamot tekintik főállásuknak, de Móni korábban tanárként, Ádám pedig közgazdászként dolgozott. Annyira nagy rajongói voltak a specialty kávézás műfajának, hogy nem is volt kérdés: egyszer egy olyan helyet szeretnének nyitni, ahol finom a kávé, de akár helyben készült sütemények közül is válogathatunk. Ádámtól pedig már csak azért sem áll távol a vendéglátás világa, mert édesanyjának Cegléden van cukrászüzeme, így az általa készített bonbonokkal akár a Modamban is találkozhatsz.
Azzal már a kávézó nyitása előtt tisztában voltak, hogy ha egyszer lesz egy saját helyük, biztosan a Casino Mocca kávéival fognak dolgozni. Nem is alakult ez másképp: a kávét a hagyományos verzión túl zabtejjel vagy akár cukor- és gluténmentes mandulatejjel is kérheted. Móni és Ádám egyébként a kezdetektől azt vallják, hogy csak olyan termékek alkotják a Modam kínálatát, amiket ők is szeretnek, és szívesen ajánlanak másoknak. Ezért a kávéknál is a magas minőségre esküsznek, és az ételek terén is igyekeznek olyan alapanyagokkal dolgozni, amelyeket helyi termelőktől szereznek be. De a Modamban akár egy teára is eshet a választásod, minőségi, szálas verziók között böngészhetsz, hogy megtaláld a kedvedre valót.
Nem indult könnyen a történet
Ahogy mesélik, az elején nem egészen úgy indult a nyitás utáni időszak, ahogy tervezték. Ennek fő oka, hogy a „fogd és vidd” koncepció, ami a budapesti specialty kávézók alapja, Szombathelyen sajnos nem működik. Azt tapasztalták, hogy a vendégek szeretnek hosszabb időre beülni, és a reggeli ételkínálatra is lenne igény. Eleinte szombatonként kezdtek meleg reggelit adni, de a bővítés után ma már majdnem egész nyitvatartás alatt, délután egyig reggelizhetsz a Modamban.
Ha már a nyitvatartásnál tartunk: az idei évben ezzel kapcsolatban is történt egy kis változás. Vasárnap és hétfő kivételével minden hétköznap 8 és 15 óra között vannak nyitva, szombaton pedig 9 és 13 óra között látogathatod meg őket. Ahogy mesélik, a korábbi, este 6-ig tartó műszak nagyon megterhelő volt számukra, ezért döntöttek a változás mellett.
Most pedig jöjjön a lényeg: mi ezeket kóstoltuk a Modamban!
Minden adott egy jó brunch-hoz a Modamban
A Modam kínálatában akár sós, akár édes reggelik közül is választhatsz, legyen az egy szendvics, omlett vagy rántotta. Mivel Móni tej- és tojásallergiás, többféle vegán opcióval is készülnek. Az étlap kialakításánál a szezonális újdonságokra is külön figyelmet fordítanak, és a Móni & Ádám kedvenceinél felsorolt avo bowl és a Croque „Modam” a törzsvendégeknél is nagy sikert arattak. Édes vonalon akár egy french toastot vagy croissant-t is kérhetsz, de a pultban is naponta változik a sütikínálat.
Croque „Modam”
A kapucsínó mellett mi már az előbb is említett favoritot, a Croque „Modamot” kóstoltuk meg, mindkettő hamar felírta magát a kedvencek listájára. Ahogy korábban is meséltem, Móni és Ádám igyekeznek helyi termelőkkel dolgozni, így a sajtok és tejtermékek a közeli Alpokalja Sajttól, a kovászos kenyér a szombathelyi Roznár Kenyérháztól, illetve a mikrozöldek és a zöldségek is a szintén helyi Ádám Zöldjétől és a Sorki Gardentől származnak.
A vajon pirított kenyérre dijoni mustár, házi besamel, sajt és prosciutto, mellé pedig zöldségekkel és gyümölcsökkel megpakolt salátamix kerül. A szendvics nemcsak isteni, de nagyon szépen is mutat. A fogást egyértelműen a tükörtojás koronázza meg, aminek sárgája felvágáskor úgy folyik, ahogy kell. Adagra is elég jó, simán kitesz egy ebédet is, és ha picit fancybb dologra vágysz, a frissen facsart narancslé helyett akár proseccóval is kérheted.
Karamellás-pekándiós szelet
A pultban islerek, különböző kekszek és püspökkenyér sorakozott, de nekünk a karamellás-pekándiós szeletre esett a választásunk, amivel kapcsolatban abszolút nem erre az ízre számítottunk. Ádámtól megtudtuk, hogy kardamom is került bele, ami nekem nagyon elvitte a sütemény ízét, de talán azoknak, akik jobban szeretik a fűszeres ízeket, jobban bejött volna.
Vegán tejberizs
Szerencsére ebből is kértünk egyet, és milyen jól tettük, mert ez abszolút csillagos ötösre sikerült! A tejberizs kókusztejből készült, amiből nem volt zavaróan érezhető a kókusz íze, pont kellemes összhatást adott, amit jól ellensúlyozott az epres-áfonyás gyümölcsös réteg. A gyümölcsöket egyébként szezonálisan változtatják benne, a honlapjukon nemrég láttunk málnás-pisztáciás verziót is.
A Modam egyértelmű sztárjai: a tacskók
A Modamban nem feledkezhetünk meg a tacskókról sem. A számomra is egyik legkedvesebb kutyafajta képe egyébként több helyen is megjelenik a Modam dekorációjában, ami egyáltalán nem véletlen. Móninak és Ádámnak ugyanis két tacskója is van, Lekvár és Muszorgszkij. Utóbbi csak miattunk volt ott a boltban, mert hatalmas kunyeráló lévén Móniék nem engedik be a vendégtérbe. Muszorgszkij ugyanis mindenki szájából kinézné a finom falatokat, sőt hangot is adna a kívánságainak.
Móni és Ádám kedvenc termékeiből akár haza is vihetsz!
A kávézó nevébe sem véletlenül került bele a Store megnevezés, ugyanis a Modamban helyet kapott egy kis bolt is. Móni és Ádám kedvenc termékeiket gyűjtötték össze, minden olyan natúr bor, kézműves termék vagy könyv fellelhető a polcokon, amit ők is szeretnek, és melyek készítőivel jó barátságot ápolnak.
A Modam tehát akár a budapesti utcák forgatagába is simán beillene, de szerencsére mára jól megtalálta számításait Szombathelyen. Igazi barátságos, családias kávézó, ahova munka előtt vagy után is beülhetsz egy kávéra. De ha több időd van, kényelmesen bruncholhatsz is náluk. Persze azon sem lepődtünk meg, hogy ottjártunkkor miért volt tele a suliból érkező diákokkal. A Modam minden korosztály számára csalogató lehet, így szerintünk te se hagyd ki, ha a városban jársz!
Cím: 9700 Szombathely, Kőszegi utca 4.
Ha tetszett a szombathelyi Modam Specialty Coffee cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!