Hirdetés

Maradékmentésből jeles - teszteltük, mit tud a Munch

Grillezett csirke-bruschetta

Felér egy komplett vacsival

Almás-juharszirupos BBQ csirkeszárnyak

Ezzel a fűszerkeverékkel egy BBQ szószt főzni gyerekjáték
Hirdetés

Maradékmentésből jeles - teszteltük, mit tud a Munch

Hirdetés
Miután gyakran olvasgatok a fenntarthatóság témakörében, nem lepődtem meg, hogy egyik nap szembejött velem a Munch hirdetése. Azaz mégis meglepődtem: hogy lehet, hogy eddig nem hallottam róla?
Hirdetés

A Munch lényege, hogy a vendéglátó egységek a nap végéhez közeledve (vagy épp napközben) kiárusítják azokat az ételadagokat, amik rajtuk maradnának – tulajdonképpen a maradékokat. 

Ezek a maradékok viszont érintetlen ebédmenüket, desszerteket vagy éppen helyben sütött pékárukat takarnak. A maradékmentésből csillagos ötösre vizsgázó munchok csökkentik az élelmiszer-hulladék mennyiségét, a fogyasztók viszont talán a vendéglátóhelyeknél is jobban járnak: 40-70% kedvezménnyel juthatnak különböző kajákhoz. 

A bőséges kínálatot a honlapon vagy a mobilapplikáción keresztül tudjuk böngészni. Nemcsak hagyományos stílusú ebédmenük, de vega változatok is elérhetők, sőt pékségek (akár mentesek) és cukrászdák is beszálltak a buliba. A főoldalon kiválaszthatjuk, hogy milyen típusú ételre vadászunk, illetve a helyzetünket is megadhatjuk, ugyanis a munchokat minden esetben személyesen kell átvenni, nem futárszolgálat viszi házhoz.

A munchokról egy hihetetlenül aktív, naponta sok-sok igényes, fényképes poszttal frissülő Facebook-csoportban is olvashatunk, de az élménybeszámolókon túl véleményeket és tippeket kapunk (pl. vigyünk saját dobozt, vagy érdemes munchkezdésre érkezni).

Az árak és a kínálat naponta némiképp változik, így feltétlenül érdemes csekkolni a felhozatalt, amikor megfordul a fejünkben a „Mi legyen a vacsi?” kérdés, ugyanis a legtöbb munch délután 4-5 utáni átvétellel elérhető. (Ebben is vannak kivételek.)

Na de tényleg olyan jó a munch, mint ahogy mindez hangzik? Teszteltük!

Budai Pékbisztró – Fény utcai piac

Kiszolgálás: Bár a pultok üresek voltak, a munchot korábban félretették. 

Étel: Egy hatalmas, 1,5 kilós burgonyás parasztkenyeret kaptam, édes és sós péksütikkel. Kézműves termékek, a péksütik sok töltelékkel és minőségi, nem a „megfogod-szétesik” típusú tésztából készülnek (1 sajtkrémes, 1 zöldségkrémes párnácska, 1 csokis croissant, 1 túrós batyu, 2 csokis tekercs).

Vélemény: Nagyon finom, nem „kemencemeleg”, de érezhetően minőségi termékek, amiket még másnap reggel is nyugodtan fogyaszthatunk. A kenyér 1 hétig bírta a kenyértartóban, penészfolt és kiszáradás nélkül.

Ár: 900 Ft

Budai Pékbisztró – Fény utcai piac
Fotó: Gedeon Lili

Édeni Vegán étterem

Kiszolgálás: Kedves kiszolgálás, közlékeny eladó. Saját dobozzal érdemes érkezni! 

Étel: 2-féle leves és többféle főétel közül választhattam egy levest és egy másodikat. Egy teljes adag főétel helyett mindből kértem egy kis kóstolót, ami mellé kaptam egy ajándék falafelgolyót.

Vélemény: Megbízhatóan 100%-ban vegán ételek, a napi menühöz igazodó választékban. Minden finom, ízletes volt, akár 2 főnek is elég egy munch. 

Ár: 1390 Ft

Édeni vegán
Fotó: Gedeon Lili

Lagom szendvicsbár 

Kiszolgálás: A nagybetűs Vendéglátáshoz volt szerencsém egy végtelenül barátságos hölgy személyében, zárás előtt 20 perccel is. Kaptam ajándékba egy forró csokit és egy filteres teát.

Étel: A picit már lefosztott, de nem üres szendvicspolcról 2 db szendvicset választhattam (én egy tonhalas emeletes klubszendvics és egy csirkés sajtos bruschettatál mellett voksoltam), hozzá járt egy rétes (almás, mákos vagy meggyes), illetve 2 db saláta (burgonya és káposzta). Megtudtam, hogy palacsinta is szokott lenni, de előttem nem sokkal fogyott el, éppúgy, ahogy a rántott csirkés szendvics is. 🙁

Vélemény: A személyes átvétel miatt talán a szendvics a legpraktikusabb munch. Egyszerűen bedobhatjuk a táskába, majd vacsira és reggelire is szuper, csak előkapjuk, és lehet is enni mindenféle meló nélkül. A vendéglátás pedig különdíjas. 🙂 

Ár: 890 Ft

Lagom
Fotó: Gedeon Lili

Ízek háza, vega munch

Kiszolgálás: Telefonon hívtak, hogy egy órával korábban zárnak, de ha sietek, megvárnak. 

Étel: Vega címszó alatt egy szalonnazsíron pirított túrós tésztát kaptam (a szakács maga mondta), egy amúgy jóízű, menzás, tejfölös meggylevessel.

Vélemény: Speciális étkezési igényűeknek nem ajánlom, de egy ember jól tud lakni a leves-főétel kombóval. A vélemények alapján a nem vega változat bőségesebb és változatosabb.

Ár: 790 Ft

Ízek háza túróstészta
Fotó: Gedeon Lili

Tenero cukrászda

Kiszolgálás: Előzékeny, kedves és szívélyes, mosolygós kiszolgálásban részesültem, szimpatikus, laza pultosok személyében.

Étel: 3 mesébe illő sütit választhattam a felhozatalból: mindegyik teljesen rendben volt!

Vélemény: A pisztáciás sajttorta igazi műremek, az erdei gyümölcsös joghurttorta esetleg elbírt volna még egy kis gyümölcsöt – de ez ízlés kérdése. 

Ár: 775 Ft

Tenero
Fotó: Gedeon Lili

Szívem szerint az összes munchot végigkóstolnám, hiszen összességében pozitív tapasztalataim voltak a legtöbb hellyel. A bolygónak is jót teszünk vele, kevesebb étel megy kárba, ráadásul az Élelmiszerbankkal nemrég kötött együttműködésnek köszönhetően a munchokkal rászorulókat is tudunk támogatni. 

Az oldalukon egy rendszeresen frissülő, érdekes blogban hasznos bejegyzéseket is olvashatunk a fenntarthatóság témakörében. A szolgáltatás nem csak Budapesten, de több magyar nagyvárosban is elérhető.

Most indult a Maradékmentő akcióhoz hasonló Hatékonyha projektjük, aminek – ha (egyelőre) csak egy idézet erejéig is – Zé is részese: „A főzés divat, stresszoldás, a kreativitás kiélése, szexi tevékenység, ezek így mind együtt”.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

(Borítókép: unsplash)

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?