A zsúfolt Akácfa utcában nem is gondolnánk, milyen hatalmas oázist rejt a 47-es számú kapu. Belépve aztán már kezdjük sejteni. Óriási belmagasság, világos színű téglafalakról leomló növényzet, égősorok és egy részleges látványkonyha fogad minket. A látványt azonban lehet fokozni! Ha az idő is úgy engedi, lépjünk ki a régi bérház belső kertjébe, mert az igazi csoda ott vár. A Mazel Tov kertje egy mediterrán oázis, a végében színes csempékkel felfuttatott bárral. Az ember legszívesebben az egész napot itt töltené el, mert olyan, mintha a belváros poros utcáiról egy egészen más világba csöppenne, egy mediterrán csodakertbe, ahol megáll az idő, és bár ne is menne tovább!

Közel-Kelet újragondolva: nézzük a Mazel Tov menüjét!
Ha az ember felocsúdik a belső tér látványából, akkor az étlapban merül el teljesen, mert lássuk be, nem könnyű a választás. Az ételeket a Közel-Kelet ízvilága jellemzi, de a helynek nem célja csak a klasszikus értelemben vett közel-keleti konyhára fókuszálni. Ahogy a honlapjukon is jelzik, nem felelnek meg például a kóser elvárásoknak, és ez soha nem is volt céljuk. Inkább modern, nyitott megközelítésben tálalják az izraeli konyha legjavát. Az alapokat használják útmutatóként, de szeretnek kísérletezni, játszani például a szezonális hozzávalókkal is, és ezek felhasználásával új arcát megmutatni a közel-keleti gasztronómiának. Hathetente jönnek ki új séfajánlattal, ami ezekre a gondolatokra épül.
Nekünk volt is szerencsénk a Mazel Tov séfje, Kelemen Áron segítségét kérni, hogy ne vesszünk el teljesen a sok finomság kiválasztásában.
A hummusztól a sült karfiolrózsákig
A Mazel Tovban akkor is megtalálod a neked való fogást, ha komplett vacsorára érkezel, de akkor is, ha csak egy iszogatós estén falatoznál keveset. Én leginkább azt ajánlom, hogy mezze-jelleggel több fogást rendeljetek ki együtt, így mindenki több dolgot tud megkóstolni, meg hát valahogy ez az igazán autentikus módja annak, hogy a Közel-Keleten érzed magad! Ráadásul, mivel ezek az ételek sok olyan alapanyagot tartalmaznak, mint a tahini vagy az avokádó, simán jól tudtok lakni csupán néhány tétel rendelésével is, mi is így jártunk. Nézzük is, mit ettünk!
Grillezett spárga za’ataros pitával, avokádós labanéval és harisszával
Rögtön a séf ajánlatával kezdtük, hiszen mi mást javasolna maga a séf, ugye? A szezonalitás jegyében lecsaptunk az enyhén roppanós, mennyei grillezett spárgára. A labane mesteri volt hozzá, az avokádó még krémesebbé tette, és a lágy ízeit nagyon jól balanszírozta a markánsabb ízjegyekkel rendelkező harissza, azaz a fűszeres paprikakrém.

Hummusz-tahini tál falafellel
A Mazel Tov azért is jó választás, mert ide simán eljöhet az ember vega, vegán, peszkateriánus és húsevő barátaival is, hiszen mindenki talál az étkezésének megfelelő ételt. A hummusz-tahini tál falafeles verzióban például teljesen vegán. Ez a hummusz pedig egy egészen más dimenzió! Indítsatok játékot, hányszor használom a cikkben a krémes szót, de ha egyszer annyira elképesztően krémes ez is, akkor mit lehet tenni? :D Pont jó arányban van hozzá a tahini is, szerintem annak sem lesz tolakodó, aki annyira nem rajong érte. A falafel pedig szaftos, nem száraz. Az eredeti, izraeli pitával együtt ezzel a fogással szinte önmagában is jól lehet lakni.

Baba ganoush
Mitől lesz különleges egy padlizsánkrém? Attól mindenképpen, ha egy kicsit füstös! Például ha lávakövön sütik, és olyat biztosan nem is eszel akárhol. Na, a Mazel Tovban bizony tudsz! Egy kis zöld olajjal és petrezselyemmel kínálják, és természetesen pita társaságában érdemes fogyasztani. Szerintem kihagyhatatlan eleme egy itt elköltött étkezésnek!

Sült karfiolrózsák tahinivel
Azt imádom az izraeli konyhában, hogy egy olyan alapanyagot, ami alapvetően megosztó és szerintem sokan nem is tudják, hogyan tegyék vonzóvá, na ezt ők úgy tudják fűszerezni, csavarni, hogy nem is gondolkozol el rajta, hogy igazából karfiolt eszel. Mindezt pedig olyan egyszerűséggel és természetességgel teszik, hogy azt öröm nézni. És nincs is benne semmi extra csíny, egy kis friss tahini, gránátalma, titkos fűszerezés és bumm, kész is van. A végeredmény magáért beszél.

M-T pastrami és za’atar-os burgonyachips pikáns paradicsomsalsával
A Mazel Tov étlapján találunk egy fúziós szegmenst is, itt rejtőzik a pastrami szendvics, ami szerintem tökéletes választás azoknak, akik tudják értékelni a minőségi húsokat. Ebben a szendóban ugyanis 14 napig érlelt füstös marhaszegyet talál, aki beleharap, és bár én nem kóstoltam, Bence, az operatőrünk szerint hibátlan kaja!
Aki pedig a finom signature koktélokért tér be a Mazel Tovba, nem kifejezetten a korgó gyomra vonzza ide, annak vannak olyan kisebb, csipegetős fogások, mint a különleges za’ataros fűszerrel megszórt krumpli.

Mazel Tov: Közel-Kelet az Akácfa utcában
Ahogy korábban is említettem, ezen a helyen tényleg mindenki rátalál arra a kajára, ami az igényeihez igazodik. Szóval ha csodás környezetben szeretnél vacsorázni a családoddal, vagy csak beugranál néhány koktélra a barátaiddal, bátran hívj magaddal bárkit, nem fog panaszkodni!
Cím: 1072 Budapest, Akácfa u. 47.