Hirdetés

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán

Egyszerű hagymaleves

Csak pár hozzávaló

Hópehely golyó

Finom falatok (nem csak) kicsiknek
Hirdetés

Két év előkészület után megnyitott Pesti István séf új étterme Tatán

Hirdetés
Több mint kétéves előkészítő munka után májustól a tatai Platán Gourmet Étteremmel bővül a Platán Udvarház és a Platán Bisztró. A családok és túrázók által is kedvelt Bisztró mellett, az új Gourmet Étterembe a csúcsgasztronómia kedvelőit várja Pesti István, aki a budai Tanti étterem séfjeként szerzett Michelin-csillagot.
Hirdetés

Tavaly mi is ellátogattunk Pesti István alakuló új, fine dining éttermébe, amit a séf már évek óta tervez megnyitni a tatai Öreg-tó partján. A kifinomult ételsorok nemcsak az évszakokra és a tavat körülvevő természeti értékekre reflektálnak, de megidézik az egykor itt élő Esterházy-család szellemi örökségét és a történelmi Magyarország gasztronómia hagyományait is.

A Platán udvarház Tatán. Fotó: Mudra László

A Platán az érzékszervekre hat

“Felszínes élmények helyett számunkra az emlékek a legfontosabbak: azok, melyeket egy-egy íz és illat életre kelt. Olyan ételeket kínálunk, melyek minden érzékszervünkre hatnak, olyan ízeket, melyek érzéseket, hangulatokat idéznek meg. – mondja Pesti István, majd hozzáteszi: “Olyan éttermet szerettünk volna felépíteni, amely nemcsak Budapesten, de bárhol Európában megállná a helyét. ” 

Fotó: Darabos György

Pesti István 2015-ben vette át a Tatai vár és az Esterházy-kastély között, az Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a magas szintű gasztronómia nemcsak a főváros kiváltsága lehet. Hamar sikerre vitte az éttermet, de ez csak az első lépés volt ahhoz, hogy álmát valóra váltsa. Hosszas előkészületek után pedig májustól már a Platán Gourmet Étterem is várja az elmélyült gasztronómia iránt nyitott vendégeket. A járványidőszakot kihasználva Pesti Istvánék folyamatosan fejlesztették a fine dining étterem ételsorát. Mostanra végre minden adottá vált ahhoz, hogy a vendégeknek is feltálalják a megálmodott ízeket. A Varró Zoltán által tervezett fás, mohás tónusú enteriőrben, ahol az Esterházy-család 1783-ban telepített Angolparkjának hangulata elevenedik meg.

A zöld különterem. Fotó: Mudra László

Különleges megoldások

Hogy az étterem belső-építészeti és dizájn megoldásai mennyire különlegesek, azt már mi is megcsodáltuk tavaly. A csillogó zöld bársonyba burkolt különszoba engem is azonnal megigézett. Az étterem egy másik részének inkább borospincére hajazó hangulata van, ebből kifolyólag természetesen igen szélen a borválaszték is.

Fotó: Kaunitz Tamás

Úgy tartják, Tatán összefonódva él a természet és az ember – ezt a filozófiát követi a Platán Gourmet Étterem is, melynek gasztronómiáját a természetközeliség, a magától értetődő szezonalitás határozza meg. Pesti István és csapata a nyolc-, hat-, illetve négy fogásos degusztációs menüsor mellett személyre szabott összeállítással is készül a speciális étrendet követő vendégeknek. A Platán saját kertészetéből származó zöldségek és fűszerek összetett használata mellett a legmodernebb technológiákkal születnek meg azok az izgalmas ételkreációk, amelyekben visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család öröksége és a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is.

Platán Gourmet Étterem, 2890 Tata, Kastély tér 6.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?