Véres csigával hódít Buda legújabb péksége
A Salt étterem séfje, Tóth Szilárd mindig is fontosnak tartotta, hogy éttermükben a saját kenyerüket szolgálják fel. A kenyér és házi sonka egy külön fogást képvisel a Saltban, illetve emeleti kistestvérében, a Solidban. Ennek a fogásnak hatalmas rajongója vagyok, de nem csak én, így a Salt Bakery megnyitásának nagyon sokan örültek.
Mint a Salt Bakeryben elmondták, régóta tervezték már, hogy pékséget nyitnak. A történet a covid idején indult, amikor az éttermen belül egy kis delit hoztak létre. Itt a séf kenyerei mellett egyéb péksütemények és más finomságok is elérhetőek voltak. Azóta a vendégek gyakran kérdezték, hogy van-e lehetőség megvásárolni a Salt és Szilárd kovászos kenyerét. Most már szerencsére igen, hiszen megnyílt a Salt Bakery Budán a Tárogató úton.
Pereg a só, pörög a bakelit
A hely valami eszméletlen jól néz ki! Hogy mást ne mondjak, amikor beléptem, éppen egy Harry Styles-bakelit pörgött a lejátszón, szuper hangulatot teremtve a nagy ablakos helyiségben. Lenyűgöztek a pékáruk, de be kell valljam, hogy legalább annyira a bakelitek is, amiket azonnal el is kezdtem nézegetni. Persze félő, hogy ha nagy lesz a forgalom, külön embert kell majd alkalmazni, hogy a lemezeket forgassa. A másik dolog, ami lenyűgözött, az a hatalmas, sóval beszórt kőpult, ami szintén hihetetlenül jól néz ki, és nagyon exkluzív külsőt kölcsönöz a pékségnek. A Salt névhez egy sós pult persze remek ötlet.
És akkor nézzük a kínálatot!
Tóth Szilárd híres kenyere mellett elsősorban a teljes kiőrlésű kínálatra hívnám fel a figyelmet! Az egyik egy főtt rozskovásszal készült, kissé ragacsos, skandináv jellegű kenyér, a másik pedig egy teljes kiőrlésű búzakenyér, némi zabbal és zabpehellyel. Ezeket főleg azért emelem ki, mert azoknak, akik kifejezetten teljes kiőrlésű kenyeret keresnek, nem mindig van könnyű dolguk, a Salt pékségében azonban egészen biztosan megtalálják a számításukat. Érdemes figyelni a napi kenyereket is – amikor ott jártam, egy igen különleges, gesztenyés fajta szerepelt a kínálatban.
Ciabattából kétfélét is sütnek – az egyik borsos kéreggel készül, amiről azonban ódákat kell zengenem, az a pogácsa. És nem is a töpörtyűs – pedig annak vagyok igazán nagy rajongója –, itt most átpártoltam a tökmagos oldalára.
Vér került a csigába
Természetesen külön bekezdést érdemelnek a csigák, amik egyébként is a magyar pékipar húzótermékei, sehol máshol nem esznek annyi kakaós csigát, mint Magyarországon. Isten tudja, miért rajongunk érte annyira. A Saltban azonban nem árt vigyázni, a klasszikus kakaós csiga mellett ugyanis van egy másik is, ami kinézetre kísértetiesen hasonlít a kakaósra, ezzel szemben véres. Igen, nem írtam rosszul: vérrel van megtöltve.
A véres csigát egy Salt-fogás inspirálta, és persze nem kell azonnal a szívünkhöz kapni, nem nyers vért tesznek bele, hanem francia fűszeres vérpudingot főznek, és ezzel töltik meg a péksütit. Bárkinek meséltem eddig a véres csigáról, mindenkinek fintorra fordult az arca, aztán a kóstolás után mindenki ábrázata megenyhül. Mielőtt sikítófrászt kapnátok, érdemes belegondolni, hogy a véres, fekete puding az angol reggelinek is szerves része, a véres hurka pedig mifelénk is népszerű eledel. Sőt, nálunk is vannak vidékek, ahol nem töltik bélbe a vért, csak bekeverik kukoricadarával, és kásaként fogyasztják.
A francia és angol változat ennél kissé szilárdabb, kerül bele még hagymalekvár és csombor is – nagyon finom, és szerintem igazán ütős íze van. A véres csiga önmagában is megér egy utat a második kerületbe, szóval indulás! Természetesen édes péksütikből sincs hiány, croissant-ból például egy diós krémes változat is készül, itt is népszerű a fahéjas kardamomos bullar, valamint a kétféle isteni házi keksz.
Pop-up, de csak majdnem
A Salt Bakery Tóth Szilárd szakmai vezetésével jött létre (aki egyébként nemrég a világ 100 legjobb séfje közé is bekerült, erről itt olvashatsz). Így az új egység természetesen a Salt filozófiáját követi. A pékség születését első perctől fogva végigkísérte Lefkovics Lea, aki a Salt cukrászpályáról lehet ismerős, az általa készített Babo Bakes-kekszeket szintén megtalálhatjátok a Bakeryben. Lea és Szilárd mellé szintén egy ismerős saltos arc társul a pékség mindennapjaiba Zsigó Ádám személyében, akit a Bakery üzletvezetőjeként köszönthettek.
A pékség egyelőre csak pop-up jelleggel működik, ami jelen esetben nem azt jelenti, hogy csak egy rövid ideig tartanak nyitva, hanem azt, hogy tavasszal majd egy nagy megújulás erejéig bezárnak, és más koncepcióval nyitnak újra. Nem titkolt céljuk a deli termékek folyamatos bővítése, és tavasszal egy terasz építése, ahol esetleg egy pohár bort is meg lehet inni a véres csiga mellé.
Cím: 1021 Budapest, Tárogató út 68.
Ha tetszett a Salt Bakery teszteléséről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!