Úristen, ez nem is pékség, hanem egy egész birodalom – tátom el a számat, amikor belépek a VAJ József körúti üzletébe, a Rákóczi térnél. Persze gyorsan kiderül, hogy nem tévedtem sokat, a hely hivatalos neve Vajbirodalom. Ami ez esetben nem túlzó kifejezés, hiszen itt tényleg minden van. Na persze nem úgy, mint a búcsúban, hanem a szó kifejezetten jó értelmében.
A VAJ pékség egy folyamatosan megújuló hely
A két éve minőségi kovászos pékségként indult üzlet mára annyira kinőtte magát, hogy nincs olyan napszak, amikor ne lenne tele. A VAJ állandó mozgásban, megújulásban van, szervesen alakul a vásárlókkal együtt, akik ezt meg is hálálják. A titoknak két nyitja van: egyrészt a minőség, másrészt a rendkívül széles kínálat, amivel tulajdonképpen a teljes napot le tudják fedni. Itt a szokásos reggeli nyüzsgés után is nagy a forgalom, hiszen ebéd- és vacsoraidőben is rengeteg opciót kínálnak. Persze akad olyan vásárló, aki este is kifejezetten a croissant miatt jön.
Megérkezett Márk Szonja is
Az elmúlt hónapokban ismét két új dologgal erősítettek. Egyrészt Márk Szonjával, aki az Édesem nevű tortaműhelye bezárása után a VAJ cukrászaként találta meg a helyét, így ő felelős a csodás, megújult süteménykoncepcióért. Ez máris egy plusz ok, amiért érdemes betérni a VAJ-ba. Másrészt erősítettek napi menüvel és pizzával is – amihez kézműves sört is csapolnak, így mostantól teljes boldogságban lehet náluk ebédelni vagy vacsorázni is.
De csak miután kiélveztük a csodás péksütemény-kreációkból készített reggelit. Itt tényleg el lehet tölteni egy egész napot, főleg, ha mindent ki szeretnénk próbálni. Mondjuk én annyira zavarba jöttem, hogy egyszerűen fogalmam sem volt, mit rendeljek. Legszívesebben leteszteltem volna az összes sós péksütit, és persze néhányat az édesekből is, a melegszendvicset, a hot dogot, a pizzát, na és Szonja összes süteményét. Bár gyakorlott vagyok, de ennyi sajnos nem fér belém.
A város legsokszínűbb helye
Markó Kristóf két évvel ezelőtt, a járvány kellős közepén nyitotta a VAJ pékséget testvérével és egy üzlettársával. Egy merész váltás után Franciaországból, a fine dining világából tért haza Budapestre, és csak annyit tudott, hogy egy darabig nem akar többet konyhán dolgozni, és szeretné ő beosztani a saját idejét. A gasztronómiával persze nem kívánt végleg szakítani, és mivel úgy gondolták, pékségre és reggelizőre mindig szükség van, azt remélték, gazdaságilag is jó befektetés lehet. Így nyílt meg két évvel ezelőtt a VAJ, ami az elmúlt két évben gyökeresen átalakult. Maradt persze pékség, de közben a város egyik legnyüzsgőbb helye, találkozási pontja lett. Engem azonnal megragadott a forgatag és az őszinteség, ami a helyet jellemzi.
„A fine dining és a versengés már kevésbé érdekelt, inkább tömegeket akartam etetni jó minőségben, amit szintén egy nagy kihívásnak tartok. Vágytam arra is, hogy más érdeklődésű emberekkel dolgozhassak együtt, ne kelljen napi 15 órát a konyhán töltenem és végül is a VAJ-ban ezt sikerült megvalósítanom” – meséli Kristóf, hangsúlyozva, hogy a pékségben rendkívül sokszínű társaság gyűlt össze.
A méretekről ti is rögtön képet kaptok, ha elmondom, hogy ma már közel hatvanan dolgoznak a VAJ-ban, ráadásul egy meglehetősen nemzetközi csapat. Egyik legújabb termékük például az empanada, amit azért emeltek be a kínálatba, mert a VAJ konyháján chileiek is dolgoznak, akik kifejlesztették, és lelkesen készítik az emapanadákat. (A pékségben nagy sikerű chilei napokat is tartottak.) Fontos szempont a frissesség is: naponta többször sütnek, hogy az is friss croissant-t és kovászos kenyeret kapjon, aki csak munka után tud hozzájuk betérni.
Minőség és sütemény a VAJ-ban
Igyekeznek nagyon sok lábon állni, és a teljes napi kínálatot lefedni. Ennek egyik fontos része lett a csapathoz nemrég csatlakozott Márk Szonja, aki összeállította a VAJ sütikollekcióját, így mostantól a minőségi desszertek is fontos részét képezik a kínálatnak.
Márk Szonja pályaelhagyóként, hét évvel ezelőtt újságíróból lett cukrász, és nyitotta meg apró cukrászdáját a Kis Rókus utcában. Sosem titkolta, hogy saját üzletet működtetni nem egyszerű, és a cukrászat sem olyan csilivili dolog, mint ahogyan az kívülről látszik. Szerinte a sütést és cukrászdanyitást mindenki valami szuper romantikus, nőies dolognak gondolja, miközben nehéz fizikai munka, és nagyon sok közben a felbukkanó nehézség a rengeteg öröm mellett. (Az Édesemről bővebben itt írtunk). Az Édesem pár év alatt a süteményrajongók zarándokhelyévé vált, Szonja nem tudott annyit sütni, hogy ne ürüljön ki nyitvatartási napokon a pult.
Szonja tavaly többek között az elszálló alapanyagárak miatt döntött úgy, hogy bezárja a tortaműhelyét, melyben segítség nélkül, egyedül dolgozott évekig. Mint mondja, csodás érzés volt megvalósítani a saját brandjét és vállalkozását, de vágyott már arra, hogy egy csapatban dolgozhasson. Szonja azt mondja, számára is nagy öröm, hogy talált egy ilyen helyet, ahol abszolút önmaga lehet, és a saját ízlése szerint alkothat. Néhány süti ízvilágát természetesen magával hozta az Édesemből, de azért itt alapvetően egy teljesen új kollekciót alakított ki. Torták nem készülnek, inkább monodesszertek, amelyek helyben fogyasztásra vagy elvitelre is jól működnek.
Mogyorós és pisztáciás csodák
Több süteményt is szeretnék kiemelni az új kínálatból. Legnagyobb kedvencem a Paris-Brest nevű süti lett, aminek kerek formája a Párizs-Brest bicikliversenynek állít emléket. Ez hagyományosan mogyorókrémmel készül, én is ezt ajánlom, bár Szonja készíti pisztáciásan is. Hiszen a pisztáciaőrület az utóbbi időben sem csillapodott, a VAJ legnépszerűbb terméke például a pisztáciás croissant.
Kiemelném a mille feuille (azaz krémes) süteményt, ami szinte egy műalkotás, a gyümölcsös sütik közül pedig a mangós-maracujás tartot. Néhány klasszikust is újragondolt Szonja, máris nagyon népszerű például a Sacher, és szerencsére – én legalábbis nagyon örülök, hogy – a kekszkollekció is egyre gyarapszik, a híres Édesem kekszek egy része is megtalálható a VAJ pékségben.
És persze némi pizza
És most a kínálathoz csatlakozott a pizza is, mely kizárólag eredetvédett, DOP alapanyagokból készül, és a tésztáért Kristóf maga felel. Ehhez kapcsolódott az étlapon csapolt sör is, amit még nem fedeztek fel a vendégek, de én nyáron hatalmas karriert jósolok neki. Koktélokat és borokat is kérhettek – ebből is látszik, hogy ez tényleg nem pusztán egy pékség, hiszen vacsorára is remek helyszín. Este nyolcig tartanak nyitva egyébként.
Az említett termékek mellett még nagyon sok dolgot ajánlok kipróbálásra, például a csodás szendvicseket, nagy kedvencem volt az aranygaluska-csiga és a mákos tekercs, és a sima croissant, amiből a hely nevéhez illően nem spórolták ki a vajat! Ami azonban nálam mindent vitt, az a gombás empanada! Szonja következő nagy dobása pedig a fagyi lesz majd, egy kis csavarral! A csapolt kézműves sör mellett tehát egy másik okunk is akad, hogy már nagyon várjuk a nyarat.
Ha tetszett a VAJ pékségről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!