Hogy Rácz Jenőre és konyhájára milyen sokan kíváncsiak, azt jól mutatta a sajtómegnyitót övező hatalmas érdeklődés. Megtelt az új, Balaton-parti étterem Alsóörsön az Ypsilon by Rácz Jenő megnyitójára. Ekkora érdeklődésre valószínűleg még maga a séf sem számított, erősen kellett bűvészkedni az adagokkal, hogy jusson mindenkinek. Szerencsére azért sikerült végigkóstolni az étlapot. Amiből kiderült, hogy bár Rácz Jenő a formalitást maga mögött hagyta, a maximalizmusából nem engedett. Az első hírek ugyan még arról szóltak, az új hely egyféle menza lesz, ez végül cseppet sem így történt.

Ypsilon by Rácz Jenő: házias ízek a kikötőben
„Régi nagy vágyam volt, hogy létrehozzak egy olyan egységet is a nevemmel fémjelezve, ahol nem a fine dining ételeket láthatják tőlem, hanem házias ízeket kóstolhatnak az emberek. Itt a gyerekkorunk ízeit szeretném újra átélhetővé tenni egy kis csavarral, de tisztelettel a hagyományok iránt. Úgy raktam össze a menüt, hogy azon gondolkodtam, én mit kedvelnék, hogyha beülnék egy jobb minőségű vendéglőbe a nyaralásom alatt” – meséli a koncepcióról a séf. Célja, hogy a jól ismert és jól bevált ízeken, recepteken ne változtasson, hanem úgy kapja meg a vendég az ételeket, ahogyan azokat megszokta. Viszont direkt kerülte a hatalmas fogásokat – szeretné, ha régi szokás szerint az étkezés az előétel, főétel és desszert hármasával lenne teljes.

Az Ypsilon Étterem by Rácz Jenő, a Costes Csoport legújabb egysége az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén nyílt. A helyszín meglehetősen exkluzív, így a fejemben nem annyira jött össze a házias, nagymamaféle konyha és a balatoni kikötő. De ahogy érkeztek az ételek, erre már egyre kevésbé figyeltem.

Kacsamáj, hortobágyi palacsinta és dobostorta
Az étlap nem túl széles, egyelőre 4 előétel, 4 főétel és 2 desszert található rajta. Elsőként egy hideg gazpacho érkezett. A nyári hőség egyelőre még a kanyarban sincs, a leves azonban minden ízében maga a nyár. Az édes, roppanós koktélparadicsommal és friss zöldborsóhajtásokkal igazi telitalálat. Csakúgy, mint a második fogás, a kacsamáj, amit a Gourmet Fesztiválon már volt szerencsém kóstolni, itt azonban még meggyőzőbb volt. A kacsamáj puha, szinte olvadós, az édes pasztinákkal, céklával és ropogós mogyoróval tökéletes páros. Még egy előételt tudtunk kóstolni, ez egy klasszikusnak mondható spárga hollandi mártással. Ami azonban feldobta, az a rendkívül telt ízű mangalicasonka a tetején. Kiemelném egyébként az előételek előtt érkező, frissen sült házi burgonyás kenyeret, egyszerűen isteni!

Rá is kanyarodunk a főételekre, melyek közül elsőként hortobágyi húsos palacsinta érkezett. Gyorsan spoilerezek is egyet: nekem ez lett az abszolút kedvencem. Szerintem a legjobb ebben a műfajban. Nagyon becsülöm, ha valaki hozzányúl ehhez az ételhez és jól készíti el. Főételek közül még a konfitált kacsacombot emelném ki, annak ellenére, hogy egy kacsacomb kevesebb meglepetést tartogat. De egyrészt csodás a köretként érkező krumpli, másrészt tipikus jenős csavar a tetejére kerülő meggyjus.
Még bővül az étlap
Lezárásként egy valóban újragondolt, csupa krém dobostortát kaptunk, ami piskótatekercs formájában landolt az asztalon. Én nem bántam, hogy nincs a tetején a karamellizált cukor, mert az amúgy sem nagy kedvencem. Minden, de egyszerűen minden étel kifogástalan volt.

Rácz Jenő hangsúlyozta, hogy még nem indult el a szezon, júniusig az ételek száma folyamatosan bővül majd. Ez szerintem szükséges is, mivel például vega étel most egyáltalán nincs az étlapon. A másik, ami hirtelen megzavart, az az étterem közepén található óriási pizzakemence, amit nehezen párosítottam össze a házias ízek koncepcióval. Mint a tulajdonosok elmondták, egyelőre nem terveznek pizzát sütni, de azért csodálkoznék, ha egy ekkora kemence mellett nem használnák ki ezt a ziccert. Már csak azért is, mert családokat is várnak a helyre.

Balatoni pop-up
Mint Gerendai Károly, a Costes Group tulajdonosa elmondta, egyelőre nem terveznek egész éves működést. „A Balatonon és környékén már sok olyan kifejezetten jó hely van, amely egész évben nyitva tart. De ha több lenne belőlük, nem biztos, hogy meg tudna mindegyik élni. A szezonban azonban markánsan megnő a vendégek száma, őket egy olyan nyitás és pop-up étterem, mint ez, jól meg tudja találni.” Én imádtam Rácz Jenő fogásait, csak felsőfokban tudok beszélni róluk, de azt hiszem, szívesebben fogyasztanám őket egy jól megközelíthető, kedves, barátságos helyen.

Bár a Ypsilon by Rácz Jenő étterem belső kialakítása kellemes, a pazar kilátáson kívül nem sok extrát tartogat. És ez a kizárólag autóval vagy hajóval elérhető kikötő egy kicsit elzárt világ, sőt maga a kikötő is zárt. És bár többször hangsúlyozták, hogy asztalfoglalás után az étterem mindenki számára nyitva áll, kíváncsi vagyok, végül hányan élnek majd a lehetőséggel. Rácz Jenő mindenesetre azt szeretné, hogy az étteremnek olyan híre legyen, hogy érdemes legyen akár egy nagyobb utat is megtenni érte. Az ételeken ez biztosan nem fog múlni.
Cím: 8226 Alsóörs, Szerdahelyi utca