Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 10 g élesztő
- 30 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 10 dkg olvasztott, szobahőmérsékletű (max. langyos) vaj
- 1/2 mk só
- 1 db narancs lereszelt héja
A rumos sziruphoz
- 35 dkg cukor
- 3 ½ dl víz
- 2 db citrom lehámozott héja
- 2 dl frissen facsart citromlé
- 3 ½ dl rum
A legalkoholosabb karácsonyi ajándék: rum babá
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 dl tej
- 10 g élesztő
- 30 g kristálycukor
- 4 db tojás
- 10 dkg olvasztott, szobahőmérsékletű (max. langyos) vaj
- 1/2 mk só
- 1 db narancs lereszelt héja
A rumos sziruphoz
- 35 dkg cukor
- 3 ½ dl víz
- 2 db citrom lehámozott héja
- 2 dl frissen facsart citromlé
- 3 ½ dl rum
Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a többi liszthez, amihez hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat és a sót. Az így kapot lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Kivajazott muffinformába kanalazzuk őket, további 50 percig kelesztjük és 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük, míg megemelkednek és a tetejük aranybarnára sül. Kivesszük a sütőből és hagyjuk őket kihűlni.
A sziruphoz a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot. A babákat nagyobb befőttesüvegbe pakoljuk és felöntjük a rumos sziruppal úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fél óra elteltével érdemes utánatölteni a szirupot, mert sokat magukba szívnak a sütik! A tetejére még rápakoljuk a citromhéjakat is, ami a tárolás során még intenzívebb citromos ízt kölcsönöz majd a csemegénknek. Hűtőben sokáig eláll!