Hirdetés

A legalkoholosabb karácsonyi ajándék: rum babá

Hozzávalók

12
darabhoz
+
Hozzávaló kipipálva
30 dkg liszt
Hozzávaló kipipálva
1 dl tej
Hozzávaló kipipálva
10 g élesztő
Hozzávaló kipipálva
30 g kristálycukor
Hozzávaló kipipálva
4 db tojás
Hozzávaló kipipálva
10 dkg olvasztott, szobahőmérsékletű (max. langyos) vaj
Hozzávaló kipipálva
1/2 mk só
Hozzávaló kipipálva
1 db narancs lereszelt héja

A rumos sziruphoz

Hozzávaló kipipálva
35 dkg cukor
Hozzávaló kipipálva
3 ½ dl víz
Hozzávaló kipipálva
2 db citrom lehámozott héja
Hozzávaló kipipálva
2 dl frissen facsart citromlé
Hozzávaló kipipálva
3 ½ dl rum
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:

Hirdetés

A legalkoholosabb karácsonyi ajándék: rum babá

Nápolyban figyeltünk fel erre a brutális édességre, amit arrafelé nagyjából minden sarkon lehet kapni. Nagyon édes, nagyon rumos és kétféleképpen lehet hozzájutni: tejszínhabbal telepakolva, vagy alkoholos, citromos szirupba áztatva, üvegbe hosszú időre eltéve. Most az utóbbi verzió receptje következik. Vigyázzatok, simán be lehet nyomni tőle, autóba ne nagyon üljetek ha ettetek belőle!
Kipróbáltam, jóóó lett!
9
Hirdetés

Hozzávalók

12
darabhoz
+
Hozzávaló kipipálva
30 dkg liszt
Hozzávaló kipipálva
1 dl tej
Hozzávaló kipipálva
10 g élesztő
Hozzávaló kipipálva
30 g kristálycukor
Hozzávaló kipipálva
4 db tojás
Hozzávaló kipipálva
10 dkg olvasztott, szobahőmérsékletű (max. langyos) vaj
Hozzávaló kipipálva
1/2 mk só
Hozzávaló kipipálva
1 db narancs lereszelt héja

A rumos sziruphoz

Hozzávaló kipipálva
35 dkg cukor
Hozzávaló kipipálva
3 ½ dl víz
Hozzávaló kipipálva
2 db citrom lehámozott héja
Hozzávaló kipipálva
2 dl frissen facsart citromlé
Hozzávaló kipipálva
3 ½ dl rum
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója a:


Hirdetés

Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a  többi liszthez, amihez hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat és a sót. Az így kapot lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Kivajazott muffinformába kanalazzuk őket, további 50 percig kelesztjük és 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük, míg megemelkednek és a tetejük aranybarnára sül. Kivesszük a sütőből és hagyjuk őket kihűlni.

rumbaba_1.jpg

A sziruphoz a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot. A babákat nagyobb befőttesüvegbe pakoljuk és felöntjük a rumos sziruppal úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fél óra elteltével érdemes utánatölteni a szirupot, mert sokat magukba szívnak a sütik! A tetejére még rápakoljuk a citromhéjakat is, ami a tárolás során még intenzívebb citromos ízt kölcsönöz majd a csemegénknek. Hűtőben sokáig eláll!

MÁSIK HÁROM EHETŐ AJÁNDÉKÁRÓL SE MARADJATOK LE!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?