Hozzávalók
A churroshoz
- 12 dkg puha vaj
- ½ tk só
- 15 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 ½ dl víz
- étolaj a sütéshez
- fahéjas cukor a meghempergetéshez
A csokiöntethez
- 2 tk kukoricakeményítő
- 5 dl tej
- 12 dkg csokoládé
- 3 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók
A churroshoz
- 12 dkg puha vaj
- ½ tk só
- 15 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 ½ dl víz
- étolaj a sütéshez
- fahéjas cukor a meghempergetéshez
A csokiöntethez
- 2 tk kukoricakeményítő
- 5 dl tej
- 12 dkg csokoládé
- 3 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk −közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10−12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.
A csokiöntethez a keményítőt elkeverjük 125 ml hideg tejben. A maradék tejet kis lábosba tesszük, és alacsony láng felett felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A csokis tejhez adjuk a keményítős tejet, a kristálycukorral, a fahéjjal, a sóval és a kakaóval ízesítjük. Majd közepes lángon 15 percig főzzük (amíg besűrűsödik). Még forrón mártogassuk bele a churrost, úgy az igazi!