Fantasztikus desszertek

Csárdásrétes

Csárdás rétes

Hozzávalók
300 g
sárgabarack
80 ml
víz
30 g
kristálycukor
1 ek
keményítő
(kb. 25 g)
A szilvás töltelékhez
100 g
szilvalekvár
300 g
szilva
80 ml
víz
30 g
kristálycukor
1 ek
keményítő
(kb. 25 g)
A túrós töltelékhez
250 g
rögös túró
20 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
1 db
citrom lereszelt héja
1 db
tojás
25 g
búzadara
A rétes összeállításához
12 db
réteslap
50 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
A vaníliasodóhoz
30 g
kristálycukor
20 g
vaníliás cukor
20 g
finomliszt
600 ml
tej
5 db
tojássárgája
A barackos töltelékhez
100 g
baracklekvár

Elkészítés

A csárdás réteshez, a gyümölcsös töltelékek elkészítésével kezdünk, amihez két kis lábasban a lekvárokat felmelegítjük, a gyümölcsöket felcikkezve beledobjuk, felöntjük a vízzel, és beleszórjuk a cukrot, majd összefőzzük. Amikor a gyümölcsök megpuhultak, egy villával kicsit összetörjük, a keményítőt pár csepp vízzel elkeverjük, a gyümölcsös alapokba öntjük és pár percig forraljuk, majd félretesszük. A túrós töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a tojással és a búzadarával, majd félretesszük.

A rétes elkészítéséhez a különböző töltelékeket külön-külön is feltekerjük, ehhez 3-3 lapot olvasztott vajjal egymásra fektetünk, és az aljára egy csíkban elsimítjuk a töltelékeket. Mindhárom hármas lapot feltekerjük. A mini réteseket 3, szintén olvasztott vajjal megkent, egymásra fektetett lapra tesszük, majd összecsomagoljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, közben a rétesünk tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, majd 35-40 perc alatt készre sütjük.

Közben a a vaníliasodóhoz a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet összekeverjük egy kisebb lábasban, felöntjük kb. 100 ml tejjel, csomómentesre keverjük, majd beletesszük a tojássárgákat is, és a maradék tejjel felhígítjuk. A sodót közepes hőmérsékleten, folyamatos kevergetés közben készre főzzük. Onnan tudjuk, hogy mindjárt kész, hogy először felhabzik, majd ha elült a hab, már nem is szabad tovább melegíteni. A kisült rétest és a sodót is hűtőbe tesszük. A hideg rétes jól szeletelhető és szinte kéri, hogy áztassuk el a sodóval.

csárdás rétes
Csárdás Rétes (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 35-40 perc

Még több rétes:

Meggyes rétes, a legtutibb nyári desszert

Almás-mákos rétes

Gombás-pecorino sajtos rétes

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Nehéz lenne egy klasszikust kiválasztani, amit még nem készítettünk el, így mi is kitaláltunk egy nem létező klasszikust. Ha a csapat nyitna egy csárdát, szinte biztosan ilyen réteseket árulna.

Hozzávalók

1 rúdhoz
300 g
sárgabarack
80 ml
víz
30 g
kristálycukor
1 ek
keményítő
(kb. 25 g)
A szilvás töltelékhez
100 g
szilvalekvár
300 g
szilva
80 ml
víz
30 g
kristálycukor
1 ek
keményítő
(kb. 25 g)
A túrós töltelékhez
250 g
rögös túró
20 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
1 db
citrom lereszelt héja
1 db
tojás
25 g
búzadara
A rétes összeállításához
12 db
réteslap
50 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
A vaníliasodóhoz
30 g
kristálycukor
20 g
vaníliás cukor
20 g
finomliszt
600 ml
tej
5 db
tojássárgája
A barackos töltelékhez
100 g
baracklekvár

A csárdás réteshez, a gyümölcsös töltelékek elkészítésével kezdünk, amihez két kis lábasban a lekvárokat felmelegítjük, a gyümölcsöket felcikkezve beledobjuk, felöntjük a vízzel, és beleszórjuk a cukrot, majd összefőzzük. Amikor a gyümölcsök megpuhultak, egy villával kicsit összetörjük, a keményítőt pár csepp vízzel elkeverjük, a gyümölcsös alapokba öntjük és pár percig forraljuk, majd félretesszük. A túrós töltelékhez a túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, a tojással és a búzadarával, majd félretesszük.

A rétes elkészítéséhez a különböző töltelékeket külön-külön is feltekerjük, ehhez 3-3 lapot olvasztott vajjal egymásra fektetünk, és az aljára egy csíkban elsimítjuk a töltelékeket. Mindhárom hármas lapot feltekerjük. A mini réteseket 3, szintén olvasztott vajjal megkent, egymásra fektetett lapra tesszük, majd összecsomagoljuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, közben a rétesünk tetejét megkenjük az enyhén felvert tojással, majd 35-40 perc alatt készre sütjük.

Közben a a vaníliasodóhoz a cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet összekeverjük egy kisebb lábasban, felöntjük kb. 100 ml tejjel, csomómentesre keverjük, majd beletesszük a tojássárgákat is, és a maradék tejjel felhígítjuk. A sodót közepes hőmérsékleten, folyamatos kevergetés közben készre főzzük. Onnan tudjuk, hogy mindjárt kész, hogy először felhabzik, majd ha elült a hab, már nem is szabad tovább melegíteni. A kisült rétest és a sodót is hűtőbe tesszük. A hideg rétes jól szeletelhető és szinte kéri, hogy áztassuk el a sodóval.

csárdás rétes
Csárdás Rétes (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: 35-40 perc

Még több rétes:

Meggyes rétes, a legtutibb nyári desszert

Almás-mákos rétes

Gombás-pecorino sajtos rétes

Ha tetszett a Csárdás rétes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept