Fantasztikus desszertek

Csokisfánk

Csokis fánk

Hozzávalók
130 ml
langyos tej
2 ek
kristálycukor
15 g
friss élesztő
300 g
finomliszt
2 db
tojássárgája
1 db
narancs reszelt héja
40 g
olvasztott vaj
bő étolaj a sütéshez
120 g
70%-os étcsokoládé
1 tk
őrölt fahéj
2 ek
porcukor

Elkészítés

A csokis fánk első lépéseként a kovászt készítjük el. 50 ml langyos tejbe szórunk egy mokkáskanál cukrot a kimért adagból, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, és a tetejét megszórjuk még egy kis liszttel. Félretesszük 15 percre, hogy az élesztő felfusson.

A fánktészta elkészítése:

A maradék lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a többi cukrot és a sót. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, a maradék tejet, a narancshéjat és a közben elkészült kovászunkat. Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amint a tésztánk kezd összeállni, fokozatosan hozzáadagoljuk az olvasztott (de nem meleg) vajat. Ha beledolgoztuk a vajat és a tészta könnyen elválik az edény falától, pihenni hagyjuk 5-6 percet, majd deszkára borítjuk, és pár percig kézzel tovább gyúrjuk-gömbölyítjük, míg szép sima felülete nem lesz. Kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen 30-35 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan ujjnyi (1,5-2 cm) vastagságúra nyújtjuk, figyelve, hogy ne törjön a tészta. 6 cm átmérőjű, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszúrogatjuk, és egymástól 3-4 cm távolságban egy deszkára helyezzük. A lehulló széleket újra összegyúrjuk, és azokat is kiszaggatjuk. Letakarjuk, és további 20-25 percig állni hagyjuk.

A fánk sütése:

Ha megkeltek, egy lábasban legalább 5 cm magasságban olajat melegítünk. A kb. 180 fokra melegített olajba úgy tesszük bele a fánkokat, hogy az a fele kerüljön lefelé, ami eddig felfelé nézett. Ha fent maradnak az olaj tetején, akkor jó a kelesztés. Amint az olajba kerülnek, rögtön lefedjük 1 percre, így a sütés első felében is tovább kelnek. Ha jó a hőfok, akkor másfél perc sütés után megfordítjuk egy lapáttal, és további másfél percig sütjük fedő nélkül. Ha túl sötétre sül, akkor vegyük picit lejjebb a hőfokot.

A csokis fánk mártása:

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és hűlni hagyjuk. Ezalatt egy tálkában vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, simára keverjük, és a fánkokat félig kimártjuk benne. Ha rádermedt a csokoládé, szitálunk rá egy kevés fahéjas porcukrot.

csokis-fank-2
Csokis fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztés: 60 perc

Még több csodás fánk vár az oldalunkon:

Svéd fahéjas-cukros fánk

Pezsgőkrémes fánk

Tiramisu-fánk

www.streetkitchen.hu

Tuti recept egy örök klasszikushoz, amit szinte mindenki szeret. Sokan félnek a fánk érzékeny tésztájától, de ha figyelmesen betartjuk a lépéseket, kiderül, hogy ez nem is akkora misztikum.

Hozzávalók

12 darabhoz
130 ml
langyos tej
2 ek
kristálycukor
15 g
friss élesztő
300 g
finomliszt
2 db
tojássárgája
1 db
narancs reszelt héja
40 g
olvasztott vaj
bő étolaj a sütéshez
120 g
70%-os étcsokoládé
1 tk
őrölt fahéj
2 ek
porcukor

A csokis fánk első lépéseként a kovászt készítjük el. 50 ml langyos tejbe szórunk egy mokkáskanál cukrot a kimért adagból, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál lisztet, összekeverjük, és a tetejét megszórjuk még egy kis liszttel. Félretesszük 15 percre, hogy az élesztő felfusson.

A fánktészta elkészítése:

A maradék lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a többi cukrot és a sót. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat, a maradék tejet, a narancshéjat és a közben elkészült kovászunkat. Figyeljünk arra, hogy a hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük. Amint a tésztánk kezd összeállni, fokozatosan hozzáadagoljuk az olvasztott (de nem meleg) vajat. Ha beledolgoztuk a vajat és a tészta könnyen elválik az edény falától, pihenni hagyjuk 5-6 percet, majd deszkára borítjuk, és pár percig kézzel tovább gyúrjuk-gömbölyítjük, míg szép sima felülete nem lesz. Kelesztőtálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen 30-35 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és óvatosan ujjnyi (1,5-2 cm) vastagságúra nyújtjuk, figyelve, hogy ne törjön a tészta. 6 cm átmérőjű, lisztbe mártott fánkszaggatóval kiszúrogatjuk, és egymástól 3-4 cm távolságban egy deszkára helyezzük. A lehulló széleket újra összegyúrjuk, és azokat is kiszaggatjuk. Letakarjuk, és további 20-25 percig állni hagyjuk.

A fánk sütése:

Ha megkeltek, egy lábasban legalább 5 cm magasságban olajat melegítünk. A kb. 180 fokra melegített olajba úgy tesszük bele a fánkokat, hogy az a fele kerüljön lefelé, ami eddig felfelé nézett. Ha fent maradnak az olaj tetején, akkor jó a kelesztés. Amint az olajba kerülnek, rögtön lefedjük 1 percre, így a sütés első felében is tovább kelnek. Ha jó a hőfok, akkor másfél perc sütés után megfordítjuk egy lapáttal, és további másfél percig sütjük fedő nélkül. Ha túl sötétre sül, akkor vegyük picit lejjebb a hőfokot.

A csokis fánk mártása:

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, és hűlni hagyjuk. Ezalatt egy tálkában vízgőz fölött megolvasztjuk a csokit, simára keverjük, és a fánkokat félig kimártjuk benne. Ha rádermedt a csokoládé, szitálunk rá egy kevés fahéjas porcukrot.

csokis-fank-2
Csokis fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztés: 60 perc

Még több csodás fánk vár az oldalunkon:

Svéd fahéjas-cukros fánk

Pezsgőkrémes fánk

Tiramisu-fánk

Ha tetszett a Csokis fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept