Hozzávalók
A tésztához
- 40 g porcukor
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 db tojássárgája
- 5 ml fűszeres barna rum
- 2 tk instant kávé
A sütéshez
- kb. 1 l olaj
A krémhez
- 120 g porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 db tojássárgája
- 2 tk fűszeres barna rum
- 500 g mascarpone
A tálaláshoz
- 1 - 2 ek cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók
A tésztához
- 40 g porcukor
- 300 ml langyos tej
- 30 g friss élesztő
- 500 g liszt
- 1 csipet só
- 50 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 5 db tojássárgája
- 5 ml fűszeres barna rum
- 2 tk instant kávé
A sütéshez
- kb. 1 l olaj
A krémhez
- 120 g porcukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 4 db tojássárgája
- 2 tk fűszeres barna rum
- 500 g mascarpone
A tálaláshoz
- 1 - 2 ek cukrozatlan kakaópor
A tiramisu-fánk elkészítésénél fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva. A cukrot beleszórjuk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A maradék lisztet egy tálba tesszük a porcukorral, a csipet sóval és a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, beleszórjuk az instant kávét is, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a kávédarabok ne törjenek szét teljesen, és ne keveredjenek egyneműre a tésztával. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni. Ezután forró, 170-180 fokos olajban, lefedve, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A krémhez a porcukrot és a fahéjat habosra keverjük a tojássárgájával, aztán jöhet bele a rum és a mascarpone. Egy elektromos habverővel vagy robotgéppel addig habosítjuk, amíg egy könnyű, de stabil habos állagot kapunk. Habzsákba töltjük fánktöltő csőrrel, és a hűtőben teljesen lehűtjük. A fánk oldalába beszúrva a csőrt megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Cukrozatlan kakaóporral meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Ha tetszett a tiramisu-fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!