A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A piskótához
- 6 db tojás
- 90 g porcukor
- 100 g finomliszt
- 1 csipet só
- 30 g olvasztott vaj
A krémhez
- 4 db tojás
- 190 g kristálycukor
- 220 g vaj
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 20 g holland kakaópor
- 150 g étcsokoládé
A tetőhöz
- 100 g porcukor
A fantasztikus desszertek támogatója a
A fantasztikus desszertek támogatója a
Hozzávalók
A piskótához
- 6 db tojás
- 90 g porcukor
- 100 g finomliszt
- 1 csipet só
- 30 g olvasztott vaj
A krémhez
- 4 db tojás
- 190 g kristálycukor
- 220 g vaj
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 20 g holland kakaópor
- 150 g étcsokoládé
A tetőhöz
- 100 g porcukor
A dobostorta tésztája:
A dobostorta első lépéseként két sütőpapírra ceruzával 3-3 db 18 cm átmérőjű kört rajzolunk. A tojásfehérjét selymesebb habbá verjük a cukor felével. A tojássárgáját a cukor másik felével kihabosítjuk, majd beleszitáljuk a sóval elkevert lisztet, hozzákeverjük az olvasztott vajat, és a fehérjehabot 2-3 részletben óvatosan beleforgatjuk.
A masszát szépen eloszlatjuk a rajzolt körökön belül, sima felületűre simítjuk, és 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen megsütjük őket 10-12 perc alatt.
Krém:
A krémhez a tojásokat összekeverjük a cukorral, és vízgőz felett kevergetve csípősre melegítjük (kb. 80 fok). A felgőzölt cukros tojást addig habosítjuk magas fokozaton, amíg kihűl a krém, és stabilabb, habos krémalapot kapunk.
A vajat kihabosítjuk a vaníliarúd kikapart magjaival. A vajas krémalapba 3-4 adagonként belekeverjük a tojáshabot, majd hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott étcsokit is.
Összeállítás és dobostető:
Az elkészült krémnek kb. a ⅘-ével megkenünk 5 tortalapot. A maradék krémmel körbekenjük a torta tetejét és oldalát, és kb. 2 nagyobb evőkanálnyi mennyiséget félrerakunk a díszítéshez. A tortát berakjuk a hűtőbe 2-3 órára.
A 6. lapból készítjük el a tetőt. Egy serpenyőben, közepes lángon megkaramellizáljuk a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal áthúzzuk vele a piskótalap tetejét. A még forró karamelles lapon egy kés felső részével bejelöljük a tortacikkeket úgy, hogy minden egyes mozdulat előtt megvajazzuk a kés tompa oldalát, majd az élével felvágjuk a 12 szeletet. A pihentetés után kivesszük a hűtőből a tortát, nyomunk rá csillagcsöves habzsákból 12 habrózsát, és a megdermedt karamelles tetővel díszítjük a torta tetejét.
Tipp: Mint minden tortánál, itt is érvényes, hogy finomabb és könnyebben szeletelhető lesz, ha egy éjszakát hagyjátok állni a hűtőben. Ebben az esetben érdemes másnap, frissen elkészíteni a tetejére való doboslapokat, hogy roppanósak maradjanak.
- Elkészítési idő: 2 óra
- Sütési idő: 2 x 10-12 perc
- Pihentetési idő: 2-3 óra vagy 1 éjszaka
Ha tetszett a dobostorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!