Hozzávalók
A gyümölcsös réteghez
- 9 db lapzselatin
- 600 g fagyasztott eper
- 100 g kristálycukor
- 4 ek balzsamecet
A tésztához
- 80 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 80 g porcukor
- 80 g finomliszt
- 2 db tojás
A túrómousse-hoz
- 550 g túró
- 6 db lapzselatin
- 85 ml tej
- 170 g kristálycukor
- 2 db lime reszelt héja
- 250 ml habtejszín
A díszítéshez
- 50 g friss eper
- pár szem mentalevél
Epres túrómousse-torta
Hozzávalók
A gyümölcsös réteghez
- 9 db lapzselatin
- 600 g fagyasztott eper
- 100 g kristálycukor
- 4 ek balzsamecet
A tésztához
- 80 g szoba-hőmérsékletű vaj
- 80 g porcukor
- 80 g finomliszt
- 2 db tojás
A túrómousse-hoz
- 550 g túró
- 6 db lapzselatin
- 85 ml tej
- 170 g kristálycukor
- 2 db lime reszelt héja
- 250 ml habtejszín
A díszítéshez
- 50 g friss eper
- pár szem mentalevél
Az epres túrómousse-torta első lépése, a gyümölcsös réteg:
Az epres túrómousse-torta gyümölcsös rétegéhez a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, a gyümölcsöt pedig egy lábasban odatesszük főni közepes lángon. Megvárjuk, míg levet enged az eper, aztán hozzáadjuk a cukrot és a balzsamecetet. Amikor teljesen megpuhult, botmixerrel összezúzzuk, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, majd elkeverjük a gyümölcskompótot.
Egy 20 cm átmérőjű gyűrűbe adagoljuk a felét, és betesszük a fagyasztóba. A másik felét félretesszük, ugyanis ez lesz a mousse teteje.
Tészta:
A tésztához a szoba-hőmérsékletű vajat összekeverjük a porcukorral, a liszttel és a tojásokkal. Elkezdhetjük spatulával összedolgozni, aztán habverővel addig keverjük, míg homogén állagú tésztát kapunk. Egy 24 cm átmérőjű gyűrűbe vagy tortaformába öntjük a tésztát, és a 175 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
Túrómousse:
A túrót egy nagyobb tálba tesszük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk. A tejet egy gyorsforralóban összemelegítjük a cukorral. Ahogy felolvadt a cukor a tejben, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, elkeverjük, ráöntjük a túróra és belereszeljük a lime-ok jól megmosott héját is. Egy másik tálban ¾-ig felverjük a tejszínt, amit szintén beleforgatunk a túróba.
Az epres túrómousse-torta összeállítása:
A vajas aljat vagy a tortaformában hagyjuk, ha azt használtunk, vagy egy tortakarikát teszünk köré, fóliát helyezünk el a karika mentén, hogy ne ragadjon a karika falához a desszertünk, és beleöntjük a túrómousse felét.
Ekkor elővesszük a fagyasztóból a gyümölcsbelsőt és a közepére helyezzük, amire a túrós keverék másik felét is ráöntjük. Hűtőbe tesszük addig, amíg meg nem dermed a mousse, kb. 1-2 óra hosszára.
Utolsó lépésként felmelegítjük az epres réteg másik felét, a mousse tetejére öntjük és elegyengetjük. (Vigyázzunk, ne melegítsük túl, hogy ne olvassza fel a mousse tetejét, amikor ráöntjük!) Visszatesszük a hűtőbe 10-15 percre, amíg megdermed, majd friss eperrel és mentalevelekkel díszítjük.
- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 10-12 perc
- Pihentetési idő: kb. 2 óra
Ha tetszett az epres túrómousse-torta recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!