Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 db narancs reszelt héja és frissen facsart leve
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- ½ rúd vanília kikapart magjai
- 4 db tojás
- 6 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez
- 2 dl sárgabaracklekvár
- 20 dkg darált dió
A csokiöntethez
- 2 tk kukoricakeményítő
- 5 dl tej
- 12 dkg csokoládé
- 3 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 db narancs reszelt héja és frissen facsart leve
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- ½ rúd vanília kikapart magjai
- 4 db tojás
- 6 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez
- 2 dl sárgabaracklekvár
- 20 dkg darált dió
A csokiöntethez
- 2 tk kukoricakeményítő
- 5 dl tej
- 12 dkg csokoládé
- 3 ek barna cukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
A csokiöntethez a keményítőt elkeverjük 125 ml hideg tejben. A maradék tejet kis lábosba tesszük, és alacsony láng felett felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A csokis tejhez adjuk a keményítős tejet, a kristálycukorral, a rummal, a sóval és a kakaóval ízesítjük, majd közepes lángon 15 percig főzzük (amíg besűrűsödik).A palacsintatésztához egy nagyobb keverőtálba tesszük a lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a cukrot és a narancshéjat.
Egy másik tálban simára keverjük a tejet, a tejszínt, a narancslevet a tojásokkal és az olvasztott vajjal. Belekaparjuk a vaníliát, és a két keverékből egyenletes, sima palacsintatésztát keverünk. Egy órát pihentetjük. 24 cm-es palacsintasütőben kevés olajon tíz palacsintát sütünk: a palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, mindegyik sütés előtt átkeverjük egy kicsit a tésztát, hogy ne emelkedjen nagyon meg. Az első palacsintát sütőlapra csúsztatjuk, a sült oldalával lefelé, a sületlen oldalát megszórjuk darált dióval. Erre borítjuk a következő palacsintát, de ez már sült oldalával felfelé kerül az előzőre.
Ezt megkenjük baracklekvárral, ráborítjuk a következő palacsintát (innentől mindig a sült oldal kerül felülre), és megszórjuk darált dióval. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg elfogy a palacsinta. A legfelső palacsintát nem kenjük meg lekvárral, hanem a palacsintatortát 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, végül leöntjük csokiszósszal.
Ha tetszett a francia rakott palacsinta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!