Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Franciakrémes-pohárkrém

Hozzávalók

4 - 6
pohárdesszerthez
+

A krémhez

5 db tojás
3 g zselatin
550 ml tej
160 g cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
30 g liszt

A mázas tésztaréteghez

1 csomag leveles tészta
4 ek tej
1 mk cukrozatlan kakaópor
150 g porcukor
50 g vaj

A tejszínhabhoz

500 ml tejszín
2 ek porcukor
5 g vaníliás cukor
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Franciakrémes-pohárkrém

A klasszikus francia krémes a vasárnapi ebéd utáni délutánok hangulatát idézi. Szerintem ez az a sütemény, amit az emberek többsége cukrászdából szerez be, mert nem túl egyszerű az elkészítése. Ez a poharas verziója, amit sokkal könnyebben összedobhatunk, viszont ízeiben teljes mértékben az eredeti francia krémest idézi.
Kipróbáltam, jóóó lett!
2
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 6
pohárdesszerthez
+

A krémhez

5 db tojás
3 g zselatin
550 ml tej
160 g cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
30 g liszt

A mázas tésztaréteghez

1 csomag leveles tészta
4 ek tej
1 mk cukrozatlan kakaópor
150 g porcukor
50 g vaj

A tejszínhabhoz

500 ml tejszín
2 ek porcukor
5 g vaníliás cukor
Bevásárlólistához adom

A tojásokat szétválasztjuk, a zselatint feloldjuk 50 ml tejben. A tojássárgáját kikeverjük 80 g cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzáadjuk a lisztet, majd 500 ml tejet, és csomómentesre dolgozzuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a zselatinos tejet. Alacsony lángon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. 

A tojásfehérjéket elkeverjük a maradék cukorral, és vízgőz fölött kevergetve felmelegítjük (ne legyen forró, mert kicsapódik), majd habbá verjük, amíg kihűl. A tojásfehérjét és a tojássárgáját összeforgatjuk úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. 

A leveles tésztát villával megszurkáljuk, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre. A tejet, a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, és alacsony lángon sűrűre főzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a vajat, majd ha elolvadt, ráöntjük az időközben megsült, kihűlt leveles tésztára, és egyenletesen elkenjük rajta. Gyorsan dolgozzunk a mázzal, mert nagyon hamar megköt.

A tejszínt, a porcukrot és a vaníliás cukrot habverővel felverjük. Jöhet az összeállítás: a pohár aljára kanalazunk a krémből, rámorzsolunk egy keveset a mázas leveles tésztából, jöhet rá még egy réteg krém, még egy réteg morzsolt leveles tészta, majd a tejszínhab, és a tetejére a formára vágott tésztából.

Ha tetszett a franciakrémes-pohárkrém receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások