Hozzávalók
- 300 ml tej
- 30 g élesztő
- 1 tk cukor
- 500 g liszt
- 50 g vaj
- 2 ek porcukor
- 1 csipet só
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- porcukor, baracklekvár a tálaláshoz
Hozzávalók
- 300 ml tej
- 30 g élesztő
- 1 tk cukor
- 500 g liszt
- 50 g vaj
- 2 ek porcukor
- 1 csipet só
- 5 ml sötét rum
- 5 db tojássárgája
- porcukor, baracklekvár a tálaláshoz
A tökéletes farsangi fánk készítésénél alapszabály: minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű és huzatmentes meleg helyen dolgozzunk! A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1 kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját.
Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal körbebugyoláljuk és 30 percig kelesztjük. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.
Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és immár fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk.
Ha tetszett a tökéletes farsangi fánk receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!