Hirdetés

Hozzávalók

14 - 16
darabhoz
+
300 ml tej
30 g élesztő
1 tk cukor
500 g liszt
50 g vaj
2 ek porcukor
1 csipet só
5 ml sötét rum
5 db tojássárgája
porcukor, baracklekvár a tálaláshoz
Hirdetés

Itt van a tökéletes farsangi fánk!

Nincs farsang fánk nélkül, bár én azt vallom, hogy nem telhet el egy hét sem nélküle. Egyszerűen imádom! Könnyű, mint a levegő, édes, mint a méz, és ami a legjobb, hogy egyszerűen nem lehet szépen enni. De ez meg kit érdekel?!
Hirdetés

Hozzávalók

14 - 16
darabhoz
+
300 ml tej
30 g élesztő
1 tk cukor
500 g liszt
50 g vaj
2 ek porcukor
1 csipet só
5 ml sötét rum
5 db tojássárgája
porcukor, baracklekvár a tálaláshoz

Alapszabály: minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű és huzatmentes meleg helyen dolgozzunk! A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a kimért lisztből 1  kanálnyit, majd megvárjuk, amíg kb. 10-15 perc alatt felfut. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, a felkockázott szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot, a sót, a rumot és a tojások sárgáját.

A farsangi fánk tálalása

Robotgéppel nagyjából 20 perc alatt kidagasztjuk a tésztát. Letakarjuk enyhén nedves meleg konyharuhával, és egy másikkal körbebugyoláljuk és 30 percig kelesztjük. Liszttel megszórt nyújtódeszkán kb. 1,5 centi vastagra nyújtjuk és egy nagyobb pohár/fánkszaggató segítségével kiszaggatjuk. Minden egyes fánk közepébe a hüvelykujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Ismét letakarjuk őket és még 20 percig hagyjuk kelni.

Amint ez az idő is eltelt, közepesen meleg – 170 fokos – olajban kisütjük őket úgy, hogy először az a része kerül lefelé, ami a kelésnél felfelé nézett és amíg ez az oldala sül, kb. 1-2 percig, addig fedő kerül rá. Utána megfordítjuk és immár fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén 1-2 percig. Porcukorral megszórva, baracklekvárral a tetején tálaljuk.

Ha tetszett a fánk, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások