A karamellás tejberizs első lépéseként a cukrot egy lábasban, közepes hőmérsékleten karamellizáljuk, majd felöntjük 250 ml forró tejjel és megvárjuk, amíg újra felolvad a karamell. A rizst átmossuk és a karamellás-tejes alapba öntjük. Mikor magába szívta a folyadékot, hozzáöntjük a maradék tejet és a tejszínt is. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait és magát a héjat is (vagy a vaníliás cukrot, ha azt használunk). Folyamatosan kevergetve, közepes lángon puhára főzzük a rizst, majd elzárjuk alatta a lángot, kivesszük a vaníliahüvelyt, belekeverjük a vajat, és 5-10 percre lefedjük. Ha letelt az idő, átkeverjük, tálakba szedjük, és vajkaramelldarabokkal megszórva tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40-45 perc