Fantasztikus desszertek

Kijevikrémes

Kijevi krémes

Hozzávalók
A tésztához
400 g
finomliszt + a nyújtáshoz
190 g
porcukor
80 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
4 db
tojássárgája
5 - 6
evőkanál tej
A habhoz
6 db
tojásfehérje
200 g
porcukor
230 g
durvára vágott dió
A krémhez
400 ml
tej
45 g
finomliszt
1 db
tojássárgája
240 g
szoba-hőmérsékletű vaj
240 g
porcukor
20 g
vaníliás cukor
A tálaláshoz
2 ek
porcukor

Elkészítés

A kijevi krémes elkészítéséhez először a tésztához a lisztet, a porcukrot, a vajat, a sütőport, a tojássárgájákat és a tejet egy keverőtálban összegyúrjuk. Puha, de nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ha kész, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk 20 x 30 cm-es méretre. Egy  tepsi hátulját enyhén belisztezzük és erre tesszük a kinyújtott lapot – így járunk el mind a három tésztával.

A habhoz a tojásfehérjéket vízgőz fölött elkezdjük melegíteni a porcukorral úgy, hogy folyamatosan kevergetjük. Ha „csípősre” melegedett, egy robotgéppel kemény habbá verjük. Ezt a tojáshabot rákenjük a még nyers tésztalapokra, elsimítjuk rajta szép egyenletesen és megszórjuk a durvára vágott dióval. Így sütjük meg a lapot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. 

A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és a tojássárgájával, és közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzátesszük a kihűlt krémet és simára keverjük a robotgéppel. 

Jöhet is a süti rétegezése. A krémet két részre osztjuk, az egyik felét rákenjük egy tésztalapra, erre jöhet egy második tésztalap, arra pedig a krém másik fele. Szépen egyenletesen elkenjük a krémet, majd ráhelyezzük a harmadik tésztalapot is. Ha kész, lefóliázzuk, majd egy éjszakát hűtőbe tesszük, hogy másnapra megpuhuljon és fel tudjuk szeletelni. Tálalásnál megszórjuk a tetejét porcukorral.

kijevi-kremes
Kijevi krémes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Sütési idő: 15 perc
  • Pihentetési idő: 1 éjszaka

Egy igazi krémesrajongóval van dolgunk? Még szerencse, hogy van számodra bőven receptünk!

Almás-pudingos krémes

Napóleon-szelet, a mennyei krémes

Gesztenyés krémes másképp

www.streetkitchen.hu

Ha egy krémes, diós desszertre vágynál, akkor a legjobb helyen jársz. Abban biztos vagyok, hogy tuti visszarepít a múltba az íze. Na futás a konyhába izzítani a sütőt!

Hozzávalók

1 20 x 30 cm-es formához
A tésztához
400 g
finomliszt + a nyújtáshoz
190 g
porcukor
80 g
szoba-hőmérsékletű vaj
1 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
4 db
tojássárgája
5 - 6
evőkanál tej
A habhoz
6 db
tojásfehérje
200 g
porcukor
230 g
durvára vágott dió
A krémhez
400 ml
tej
45 g
finomliszt
1 db
tojássárgája
240 g
szoba-hőmérsékletű vaj
240 g
porcukor
20 g
vaníliás cukor
A tálaláshoz
2 ek
porcukor

A kijevi krémes elkészítéséhez először a tésztához a lisztet, a porcukrot, a vajat, a sütőport, a tojássárgájákat és a tejet egy keverőtálban összegyúrjuk. Puha, de nem ragacsos, nyújtható tésztát kell kapnunk.
Ha kész, 3 részre osztjuk a tésztát, és egyenként kinyújtjuk 20 x 30 cm-es méretre. Egy  tepsi hátulját enyhén belisztezzük és erre tesszük a kinyújtott lapot – így járunk el mind a három tésztával.

A habhoz a tojásfehérjéket vízgőz fölött elkezdjük melegíteni a porcukorral úgy, hogy folyamatosan kevergetjük. Ha „csípősre” melegedett, egy robotgéppel kemény habbá verjük. Ezt a tojáshabot rákenjük a még nyers tésztalapokra, elsimítjuk rajta szép egyenletesen és megszórjuk a durvára vágott dióval. Így sütjük meg a lapot 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt. 

A krémhez a tejet simára keverjük a liszttel és a tojássárgájával, és közepes lángon sűrű krémet főzünk belőle, majd hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzátesszük a kihűlt krémet és simára keverjük a robotgéppel. 

Jöhet is a süti rétegezése. A krémet két részre osztjuk, az egyik felét rákenjük egy tésztalapra, erre jöhet egy második tésztalap, arra pedig a krém másik fele. Szépen egyenletesen elkenjük a krémet, majd ráhelyezzük a harmadik tésztalapot is. Ha kész, lefóliázzuk, majd egy éjszakát hűtőbe tesszük, hogy másnapra megpuhuljon és fel tudjuk szeletelni. Tálalásnál megszórjuk a tetejét porcukorral.

kijevi-kremes
Kijevi krémes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Sütési idő: 15 perc
  • Pihentetési idő: 1 éjszaka

Egy igazi krémesrajongóval van dolgunk? Még szerencse, hogy van számodra bőven receptünk!

Almás-pudingos krémes

Napóleon-szelet, a mennyei krémes

Gesztenyés krémes másképp

Ha tetszett a Kijevi krémes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept