Hozzávalók
- 250 g rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
- 200 ml víz
- 1 l 2,8%-os tej
- 1 rúd vanília
- 150 g cukor
- 1 db citrom
- 2 db tojás
- 100 g málna
- zsemlemorzsa
- étolaj a sütéshez
Hozzávalók
- 250 g rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
- 200 ml víz
- 1 l 2,8%-os tej
- 1 rúd vanília
- 150 g cukor
- 1 db citrom
- 2 db tojás
- 100 g málna
- zsemlemorzsa
- étolaj a sütéshez
Fotó: Fördős PetiA rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet (azért érdemes rizottó rizst használni, mert a magas keményítőtartalmának köszönhetően jó krémes lesz tőle a tejberizses alap, de maguk a szemek szépen egyben maradnak). A rizst addig főzzük, amíg a rizsszemek teljesen felszívják a vizet, majd felöntjük a tejjel, belekaparjuk a vanília magjait, magát a rudat is az edénybe dobjuk, végül hozzáadjuk a cukrot is. Időről időre megkeverve addig főzzük közepes lángon, míg a massza besűrűsödik, és pont olyan krémes állagot kap, mint egy rizottó. Ekkor levesszük a tűzről, belereszeljük a citrom héját, kiszedjük a vaníliarudat, az egészet összeforgatjuk, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat kissé felverjük, majd egyenletesen elkeverjük a kihűlt rizzsel. Golflabda méretű golyókat formázunk a masszából, mindegyik közepébe egy szem málnát nyomunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom.