Hirdetés

Király olasz kaja: édes arancini

Hirdetés

Király olasz kaja: édes arancini

Az arancini jelentése “narancsocska”, de eredetileg semmi köze sincs a gyümölcshöz, vagy az édességhez, ugyanis az arancinihez az olaszok a megmaradt rizottót szokták felturbózni és ezt panírba forgatva olajban kisütni. Ha viszont tejberizsünk maradt meg, akkor adott a lehetőség, hogy édes verziót készítsünk, ami második fogásnak és vendégváró falatnak is tökéletes!
Hirdetés

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 g rizottó rizs (vagy más kerekszemű rizs)
  • 200 ml víz
  • 1 liter 2,8%-os tej
  • 1 rúd vanília
  • 150 g cukor
  • 1 citrom
  • 2 tojás
  • 100 g málna
  • zsemlemorzsa
  • étolaj a sütéshez
Fotó: Fördős Peti

A rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet (azért érdemes rizottó rizst használni, mert a magas keményítőtartalmának  köszönhetően jó krémes lesz tőle a tejberizses alap, de maguk a szemek szépen egyben maradnak). A rizst addig főzzük, amíg a rizsszemek teljesen felszívják a vizet, majd felöntjük a tejjel, belekaparjuk a vanília magjait, magát a rudat is az edénybe dobjuk, végül hozzáadjuk a cukrot is. Időről időre megkeverve addig főzzük közepes lángon, míg a massza besűrűsödik, és pont olyan krémes állagot kap, mint egy rizottó. Ekkor levesszük a tűzről, belereszeljük a citrom héját, kiszedjük a vaníliarudat, az egészet összeforgatjuk, és hagyjuk kihűlni. A tojásokat kissé felverjük, majd egyenletesen elkeverjük a kihűlt rizzsel. Golflabda méretű golyókat formázunk a masszából, mindegyik közepébe egy szem málnát nyomunk, zsemlemorzsába forgatjuk, és közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Langyosan és hidegen is nagyon finom.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?