Hirdetés

Málnás aranygaluska

Hozzávalók

6 - 8
főre
+

A tésztához

260 ml tej
25 g élesztő
3 ek. kristálycukor
500 g finomliszt
1 csipet só
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
60 g vaj, megolvasztva

A málnás-pezsgős sodóhoz

12 tojássárgája
130 g porcukor
400 ml 30%-os habtejszín
300 ml 2,8%-os tej
300 ml pezsgő
200 g fagyasztott málna

Az összerakáshoz

300 g dió
200 g málnalekvár
50 g víz
200 g fagyasztott málna
1 - 2 ek. vaj
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Málnás aranygaluska

Ha van málnásabb dolog magánál a málnánál, akkor ez az. Szinte minden négyzetcentiméterében érzed majd az ízét, csak vigyázz, ha medvével találkozol, akkor inkább fogd menekülőre!
Kipróbáltam, jóóó lett!
3
Hirdetés

Hozzávalók

6 - 8
főre
+

A tésztához

260 ml tej
25 g élesztő
3 ek. kristálycukor
500 g finomliszt
1 csipet só
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
60 g vaj, megolvasztva

A málnás-pezsgős sodóhoz

12 tojássárgája
130 g porcukor
400 ml 30%-os habtejszín
300 ml 2,8%-os tej
300 ml pezsgő
200 g fagyasztott málna

Az összerakáshoz

300 g dió
200 g málnalekvár
50 g víz
200 g fagyasztott málna
1 - 2 ek. vaj
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A málnás aranygaluska tésztájához 100 ml langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 tk. kristálycukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojássárgájákat és a reszelt citromhéjat egy robotgép üstjébe tesszük, majd ráöntjük a maradék és a felfuttatott élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani, amint elkeveredtek, lassan hozzácsorgatjuk az olvasztott vajat, és még pár percig dagasztjuk. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. A sodóhoz a tojássárgájákat egy habüstben habosra keverjük a porcukorral, majd a többi alapanyagot is beletesszük, és vízgőz fölött, folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg a maghőmérő szerint eléri a 84 fokot. Ekkor átszűrjük egy sűrű szűrőn, és tálalásig lehűtjük a hűtőben.

A megkelt tésztánkat 1-2 cm vastagra nyújtjuk, és tálalógyűrűvel, pogácsaszaggatóval vagy kanállal tetszőleges méretű galuskákat szaggatunk belőle. A diót egy aprítógépben finomra zúzzuk, a málnalekvárt kikeverjük a vízzel. Olyan magas tepsit válasszunk, amekkora elég ahhoz, hogy két réteget pakoljunk bele. A tepsit vékonyan kivajazzuk, majd megszórjuk dióval. A galuskákat először a lekvárba mártjuk, utána a dióba, majd kevés helyet hagyva közöttük, a tepsibe pakoljuk. A fagyasztott málna felét elosztjuk a diós tészta között.

A málnás aranygaluska befejezése

A vajat megolvasztjuk, és meglocsoljuk vele a tésztát. A maradék tésztákat ugyanúgy a lekvárba, utána a dióba mártjuk, majd mehetnek az előző adag tetejére. A málna másik felét ismét eloszlatjuk a galuskák között, végül az egészet megszórjuk a maradék dióval. A tésztát 30-50 percig kelesztjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk hűlni, utána a sodóval tálaljuk.

Málnás aranygaluska
Málnás aranygaluska
  • előkészítési idő: kb. 140 perc
  • főzési idő: kb 20 perc
  • sütési idő: kb. 45 perc
  • összesen: kb. 205 perc
  • egy 35×20 cm-es tepsihez

Ha tetszett a málnás aranygaluska receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?