Hozzávalók
A piskótához
- 2 db tojás
- 40 g cukor
- 50 g rizsliszt
A tejberizses réteghez
- 200 g rizottó rizs
- 100 g cukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 800 ml rizstej
- 2 db citrom reszelt héja
- 300 ml növényi habtejszín
- 60 g porcukor
- 15 g zselatin
- 75 g víz
A zseléréteghez
- 4 - 5 db őszibarack
- 1 csomag színtelen tortazselé
Hozzávalók
A piskótához
- 2 db tojás
- 40 g cukor
- 50 g rizsliszt
A tejberizses réteghez
- 200 g rizottó rizs
- 100 g cukor
- 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 800 ml rizstej
- 2 db citrom reszelt héja
- 300 ml növényi habtejszín
- 60 g porcukor
- 15 g zselatin
- 75 g víz
A zseléréteghez
- 4 - 5 db őszibarack
- 1 csomag színtelen tortazselé
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét robotgéppel elkezdjük habosítani, majd hozzáadjuk a cukor felét és így verjük kemény habbá. A sárgáját a maradékkal pedig fehéredésig verjük. A tojássárgás részhez hozzáforgatjuk a fehérjehabot, majd csomómentesre keverjük a rizsliszttel. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon, légkeveréses programon 10-15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült- e.
A tejberizshez a rizottó rizst beleöntjük a lábasba, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliarúd kikapart magját (beledobjuk magát a rudat is) és 400 ml rizstejet, majd közepes lángon, folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A maradék rizstejet további két részletben adjuk hozzá, a végén lefedjük és hagyjuk, hogy magába szívja az összes tejet. A tejberizst kihűtjük, kivesszük belőle a vaníliarudat. A tejszínt a porcukorral felverjük, a zselatint a hátoldalán lévő használati útmutató szerint elkészítjük. A kihűlt rizsbe reszeljük a citromok héját, hozzáadjuk a langyosra melegített zselatint és 2-3 részletben fellazítjuk a habbá vert tejszínnel. A kihűlt piskótára öntjük, hűtőbe tesszük fél órára.
Az őszibarackokat felezzük, kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Kör alakban díszítjük vele a torta tetejét. A tortazselét a hátoldalán található használati útmutató szerint elkészítjük és ráöntjük a barackok tetejére, hűtőbe tesszük fél órára. Ezután nincs más dolgunk, minthogy elfogyasszuk.
Tipp:
- Bármilyen más gyümölccsel is helyettesíthetjük a barackot, sőt a krémrétegbe is csempészhetünk belőle.
- Ha nem cél, hogy glutén- és laktózmentes legyen, akkor a rizstejet tejre, a rizslisztet lisztre, a növényi tejszínt pedig állati tejszínre cserélhetjük.
Ha tetszett a tejberizs torta receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!