Fantasztikus desszertek

Sütőtökössajttorta

Sütőtökös sajttorta

Hozzávalók
A torta alapjához
150 g
mézespuszedli
100 g
zabkeksz
150 g
olvasztott vaj
50 ml
tej
A sütőtökpüréhez
500 g
sütőtök
1 tk
őrölt fahéj
1 db
narancs
0.5 db
citrom
1 db
tojás
A krémhez
750 g
mascarpone
200 g
porcukor
2 tk
vaníliaaroma
3 ek
keményítő
3 db
tojás
2 db
citrom reszelt héja
A díszítéshez
0.5 ek
porcukor
1 ek
kandírozott gyümölcsmix
1 ek
pirított tökmag
3 ek
méz
250 g
mascarpone

Elkészítés

A torta alapjához első körben az összes alapanyagot egy aprítógépbe tesszük, és összedaráljuk őket. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és egyenletesen belenyomkodjuk a morzsát, ügyelve arra, hogy a széleket teljesen kitöltsük, így a krém nem fog kifolyni sütés közben. Ha megvagyunk, mehet a hűtőbe dermedni. 

A sütőtököt cikkekre vágjuk, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 1 órára. Ha megsült, kikaparjuk a húsát, és egy aprítógépben lepürésítjük a fahéjjal, a narancs és a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, illetve a tojással együtt, és felhasználásig félretesszük. 

A sajttorta krémjéhez az összes alapanyagot egy keverőtálba teszünk, habverővel csomómentesre keverjük, és a megdermedt kekszes alapra öntjük. A sütőtökpürét egy kanállal összevissza rákanalazzuk a mascarponés alapra, majd egy villa segítségével bele-belekeverünk, hogy márványos mintát adjon ki. 

Ezek után egy kisebb hőálló edényben beteszünk kb. 500 ml vizet a sütő aljára, ami biztosítani fogja, hogy ne száradjon ki sütés közben a torta. Mehet is a torta 1 órára a 180 fokra melegített sütőbe. Ha letelt az idő, mindenképp ellenőrizzük tűpróbával, hogy megsült-e a krémünk. Egy szép barnára sült, remegős állagot fogunk kapni.

Innentől már csak ki kell hűteni, ami 2-3 óra is lehet. Utána szeleteljük, és porcukorral megszórva, kandírozott gyümölcsökkel, pirított tökmaggal és mézzel kikevert mascarponéval díszítve tálaljuk.

sutotokos-sajttorta-6
Sütőtökös sajttorta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: kb. 1 óra 20 perc
  • Hűtési idő: kb. 3 óra

Tudjuk, hogy a sütőtökös édességeknek külön helye van a ti szívetekben is, úgyhogy mutatunk is még pár tuti receptet:

Sütőtökös piskóta csokis-kardamomos öntettel

Extrán csokis sütőtökös brownie teljes kiőrlésű liszttel

Sütőtökös kevert süti csokiöntettel

www.streetkitchen.hu

Sütőtökéletes sajttorta… 😀 Mást nem is kell erről írni bevezetőként. Süssétek és egyétek!

Hozzávalók

1 23 cm-es tortaformához
A torta alapjához
150 g
mézespuszedli
100 g
zabkeksz
150 g
olvasztott vaj
50 ml
tej
A sütőtökpüréhez
500 g
sütőtök
1 tk
őrölt fahéj
1 db
narancs
0.5 db
citrom
1 db
tojás
A krémhez
750 g
mascarpone
200 g
porcukor
2 tk
vaníliaaroma
3 ek
keményítő
3 db
tojás
2 db
citrom reszelt héja
A díszítéshez
0.5 ek
porcukor
1 ek
kandírozott gyümölcsmix
1 ek
pirított tökmag
3 ek
méz
250 g
mascarpone

A torta alapjához első körben az összes alapanyagot egy aprítógépbe tesszük, és összedaráljuk őket. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és egyenletesen belenyomkodjuk a morzsát, ügyelve arra, hogy a széleket teljesen kitöltsük, így a krém nem fog kifolyni sütés közben. Ha megvagyunk, mehet a hűtőbe dermedni. 

A sütőtököt cikkekre vágjuk, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 1 órára. Ha megsült, kikaparjuk a húsát, és egy aprítógépben lepürésítjük a fahéjjal, a narancs és a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, illetve a tojással együtt, és felhasználásig félretesszük. 

A sajttorta krémjéhez az összes alapanyagot egy keverőtálba teszünk, habverővel csomómentesre keverjük, és a megdermedt kekszes alapra öntjük. A sütőtökpürét egy kanállal összevissza rákanalazzuk a mascarponés alapra, majd egy villa segítségével bele-belekeverünk, hogy márványos mintát adjon ki. 

Ezek után egy kisebb hőálló edényben beteszünk kb. 500 ml vizet a sütő aljára, ami biztosítani fogja, hogy ne száradjon ki sütés közben a torta. Mehet is a torta 1 órára a 180 fokra melegített sütőbe. Ha letelt az idő, mindenképp ellenőrizzük tűpróbával, hogy megsült-e a krémünk. Egy szép barnára sült, remegős állagot fogunk kapni.

Innentől már csak ki kell hűteni, ami 2-3 óra is lehet. Utána szeleteljük, és porcukorral megszórva, kandírozott gyümölcsökkel, pirított tökmaggal és mézzel kikevert mascarponéval díszítve tálaljuk.

sutotokos-sajttorta-6
Sütőtökös sajttorta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Sütési idő: kb. 1 óra 20 perc
  • Hűtési idő: kb. 3 óra

Tudjuk, hogy a sütőtökös édességeknek külön helye van a ti szívetekben is, úgyhogy mutatunk is még pár tuti receptet:

Sütőtökös piskóta csokis-kardamomos öntettel

Extrán csokis sütőtökös brownie teljes kiőrlésű liszttel

Sütőtökös kevert süti csokiöntettel

Ha tetszett a Sütőtökös sajttorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept