Hozzávalók
A tésztához:
- 150 g vaj
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 80 g porcukor
- 80 g görög joghurt
A szilvás töltelékhez
- 2 db tojássárgája
- 2 púpozott ek keményítő
- 3 ek cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 800 g friss szilva
Hozzávalók
A tésztához:
- 150 g vaj
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 2 db tojássárgája
- 80 g porcukor
- 80 g görög joghurt
A szilvás töltelékhez
- 2 db tojássárgája
- 2 púpozott ek keményítő
- 3 ek cukor
- 20 g vaníliás cukor
- 1 tk fahéj
- 1 mk őrölt szegfűszeg
- 800 g friss szilva
A töltelékhez 250 ml vízben elkeverjük a tojások sárgáját és a keményítőt, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat és a szegfűszeget, majd a 2-3 centisre vágott szilvakockákat, és nagyon alacsony lángon elkezdjük melegíteni, folyamatosan kevergetve. Amikor besűrűsödött, elzárjuk a lángot, és félretesszük a keveréket.
A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk többi hozzávalót, összegyúrjuk, és fóliába tekerve 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ezután a tésztát elosztjuk, ⅔-⅓ arányban, a kisebb darabot, visszatesszük a hűtőbe, a nagyobb részt lisztezett deszkán piteforma nagyságúra nyújtjuk, majd a formába tesszük, és néhány helyen villával megszurkáljuk. Mehet vissza a hűtőbe 15 percre, ezután 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig vakon sütjük. (Alufóliára nehezéket teszünk, ami lehet akár bab, lencse vagy rizs, és ezt a nehezéket egyenletesen eloszlatjuk a formában.)
Nehezék nélkül is sütjük 8 percig a tésztát, majd beleöntjük a szilvás tölteléket. A kisebb adag tésztát kinyújtjuk akkorára mint a pite, majd tetszőleges vastagságú csíkokat vágunk belőle, és a pite tetejére tesszük. Visszarakjuk sülni 35-40 percre, majd ha kész, hagyjuk kihűlni, és csak utána vesszük ki a formából.
Ha tetszett a szilvás pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!