Hirdetés
Karácsonyi menü

Szilvás pite

Hozzávalók

1
22 cm-es piteformához
+

A tésztához:

150 g vaj
300 g liszt
1 csipet só
2 db tojássárgája
80 g porcukor
80 g görög joghurt

A szilvás töltelékhez

2 db tojássárgája
1 ek keményítő
3 ek cukor
20 g vaníliás cukor
1 tk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
800 g szilva
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Szilvás pite

Nyilván mindenki látott már olyan filmet, amiben a háziasszonyok pikk-pakk összedobnak egy ilyen klasszikus, rácsos pitét. Na, ez hazugság, nincsen pillanatok alatt készen, és kicsit többet kell szenvedni vele, mint ahogy a filmekben látható. De abszolút megéri az időbefektetés, mert a végeredmény szuper finom lesz! :)
Kipróbáltam, jóóó lett!
12
Hirdetés

Hozzávalók

1
22 cm-es piteformához
+

A tésztához:

150 g vaj
300 g liszt
1 csipet só
2 db tojássárgája
80 g porcukor
80 g görög joghurt

A szilvás töltelékhez

2 db tojássárgája
1 ek keményítő
3 ek cukor
20 g vaníliás cukor
1 tk fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
800 g szilva
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


A töltelékhez 250 ml vízben elkeverjük a tojások sárgáját és a keményítőt, hozzáadjuk a cukrokat, a fahéjat és a szegfűszeget, majd a 2-3 centisre vágott szilvakockákat, és nagyon alacsony lángon elkezdjük melegíteni, folyamatosan kevergetve. Amikor besűrűsödött, elzárjuk a lángot, és félretesszük a keveréket.

A tésztához a hideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk többi hozzávalót, összegyúrjuk, és fóliába tekerve 20 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ezután a tésztát elosztjuk, ⅔-⅓ arányban, a kisebb darabot, visszatesszük a hűtőbe, a nagyobb részt lisztezett deszkán piteforma nagyságúra nyújtjuk, majd a formába tesszük, és néhány helyen villával megszurkáljuk. Mehet vissza a hűtőbe 15 percre, ezután 170 fokra előmelegített sütőben 10 percig vakon sütjük. (Alufóliára nehezéket teszünk, ami lehet akár bab, lencse vagy rizs, és ezt a nehezéket egyenletesen eloszlatjuk a formában.)

Nehezék nélkül is sütjük 8 percig a tésztát, majd beleöntjük a szilvás tölteléket. A kisebb adag tésztát kinyújtjuk akkorára mint a pite, majd tetszőleges vastagságú csíkokat vágunk belőle, és a pite tetejére tesszük. Visszarakjuk sülni 35-40 percre, majd ha kész, hagyjuk kihűlni, és csak utána vesszük ki a formából.

Ha tetszett a szilvás pite receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások