Hozzávalók
A halhoz
- 4 db fagyasztott hekktörzs (kb. 500 g)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- fokhagymapor
A sült répához
- 6 szál sárgarépa
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- fokhagymapor
- chili (elhagyható)
- szerecsendió
A marinált cukkinihez
- 2 db cukkini
- 1 db citrom
- só, bors
- ½ mk szárított bazsalikom (elhagyható)
- fokhagymapor
- ½ ek olívaolaj
- 1 mk méz
A cukkinimártogatóshoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ ek olívaolaj
- 1 db cukkini
- só, bors
- 200 ml víz
A tálaláshoz
- 0.25 fej saláta
Hozzávalók
A halhoz
- 4 db fagyasztott hekktörzs (kb. 500 g)
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
- fokhagymapor
A sült répához
- 6 szál sárgarépa
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- fokhagymapor
- chili (elhagyható)
- szerecsendió
A marinált cukkinihez
- 2 db cukkini
- 1 db citrom
- só, bors
- ½ mk szárított bazsalikom (elhagyható)
- fokhagymapor
- ½ ek olívaolaj
- 1 mk méz
A cukkinimártogatóshoz
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ ek olívaolaj
- 1 db cukkini
- só, bors
- 200 ml víz
A tálaláshoz
- 0.25 fej saláta
A ropogós hekk elkészítéséhez a hekktörzseket megmossuk, ha szükséges, lekaparjuk a pikkelyeket és kitisztítjuk a belsejüket. A halak mindkét oldalát kb. fél cm-enként beirdaljuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és fokhagymaporral is megszórjuk mindkét oldalukat. 190 fokra előmelegített sütőben, oldalanként 15-20 percig sütjük őket. Az utolsó 5 percben grillfokozatra is kapcsolhatunk a még ropogósabb végeredményért.
A meghámozott répákat hasáb formára vágjuk, majd mikróban 1-2 percig puhítjuk. Utána egy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk fokhagymaporral, chilivel és reszelt szerecsendióval, majd betesszük a halak mellé a sütőbe 25-30 percre. Félidőnél átforgatjuk.
Amíg sül a hal és a répa, foglalkozunk a cukkinivel. A 3 db megmosott cukkiniből zöldséghámozóval vékony szeleteket vágunk, és ezeket egy tálba tesszük. Fontos, hogy ha zsenge cukkinivel dolgozunk, akkor a hámozás után megmaradt belső részt ne dobjuk ki, mert ez felhasználható a cukkinimártogatóshoz is. A citrom héját lereszeljük, félretesszük, majd két citromkarikát vágunk, amit szintén később használunk fel. Ezután a citrom levét kifacsarjuk, ráöntjük a cukkiniszalagokra, jól átforgatjuk, és hűtőbe tesszük 10 percre, hogy a citrom sava megpuhítsa a cukkinit.
A cukkinimártogatós
Ezalatt elkészítjük a cukkinimártogatóst. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy lábasban fél evőkanál olívaolajon megdinszteljük. Kis kockára vágunk 1 db cukkinit, illetve az előző lépésből megmaradt cukkinibelsőt, majd ezeket is a hagymához tesszük. Jól átforgatjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, és fedő alatt puhára főzzük. Végül alaposan leszűrjük, és botmixerrel pürésítjük.
Kivesszük a hűtőből a citromos cukkiniszalagokat, és tovább ízesítjük. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított bazsalikommal, fokhagymaporral, meglocsoljuk az olívaolajjal és a mézzel, hozzáadjuk reszelt citromhéjat, és alaposan átkeverjük az egészet. Tálalásig visszatesszük a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk az ételt. Tányérra teszünk néhány levél friss salátát, mellészedjük a marinált cukkinit, a ropogósra sült hekket, a sült hasábrépát, egy kis tálba a cukkinimártogatóst, majd végül a korábban félretett két citromkarikát, amelynek levével fogyasztás előtt meglocsoljuk a halat.
Elkészítési idő: 50 perc
Ha tetszett a ropogós hekk hasábrépával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 3 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 30 g
Kalória: 336 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 6.47 g
Szénhidrát: 31.21 g
Zsír: 60.24 g
Kalória: 672.09 kcal