A fitt rovat támogatója a
Hozzávalók
A teljes kiőrlésű pitához
- 125 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag porélesztő (7 g-os kiszerelés)
- só
- 100 ml langyos víz
- 20 ml olívaolaj
A zöld shakshukához
- 200 g kelbimbó
- 10 ml olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- 2 db zöld kaliforniai paprika
- 2 db paradicsom
- ½ csokor mángold
- 1 db pak choi
- 120 g friss spenót
- 120 ml víz
- 100 g zöldborsó
A zöldborsó „pesztóhoz”
- 100 g zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 20 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- sörélesztőpehely ízlés szerint
- 100 g olajos mag (dió, kesudió, fenyőmag)
- 120 ml víz
A tofu „tojáshoz”
- 20 m olívaolaj
- 400 - 500 g natúr tofu
- 1 tk őrölt kurkuma
- só, bors
- 1 tk fűszerkömény
- 1 tk chilipehely
- 1 tk fekete só
- 4 ek növényi tej
A tálaláshoz
- 1 db citrom
- 1 marék koriander
- 2 szál újhagyma
- 1 marék menta
A fitt rovat támogatója a
A fitt rovat támogatója a
Hozzávalók
A teljes kiőrlésű pitához
- 125 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 csomag porélesztő (7 g-os kiszerelés)
- só
- 100 ml langyos víz
- 20 ml olívaolaj
A zöld shakshukához
- 200 g kelbimbó
- 10 ml olívaolaj
- 1 szál póréhagyma
- 2 db zöld kaliforniai paprika
- 2 db paradicsom
- ½ csokor mángold
- 1 db pak choi
- 120 g friss spenót
- 120 ml víz
- 100 g zöldborsó
A zöldborsó „pesztóhoz”
- 100 g zöldborsó
- 1 csokor petrezselyem
- 20 ml olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- sörélesztőpehely ízlés szerint
- 100 g olajos mag (dió, kesudió, fenyőmag)
- 120 ml víz
A tofu „tojáshoz”
- 20 m olívaolaj
- 400 - 500 g natúr tofu
- 1 tk őrölt kurkuma
- só, bors
- 1 tk fűszerkömény
- 1 tk chilipehely
- 1 tk fekete só
- 4 ek növényi tej
A tálaláshoz
- 1 db citrom
- 1 marék koriander
- 2 szál újhagyma
- 1 marék menta
A zöld shakshuka teljes kiőrlésű pitával az igazi! A pitához langyos vízbe szórjuk az élesztőt a lisztet és a sót pedig egy tálban összekeverjük. Mikor az élesztő kicsit magához tért hozzáöntjük a liszthez és egy kevés olívaolajjal együtt összegyúrjuk majd félretesszük kelni, amíg elkészítjük az étel többi elemét.
A zöld shakshuka
A zöld shakshukához megtisztítjuk a kelbimbókat, azaz levágjuk a végüket, és lefejtjük a külső leveleket, majd félbevágjuk, és félretesszük. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, alaposan lepirítjuk rajta a felkarikázott póréhagymát. Ezután az alapunkra dobjuk az előkészített kelbimbót, és ezzel is tovább pirítjuk. Felszeleteljük a paprikát, felkockázzuk a paradicsomot, felaprítjuk a mángoldot és a pak choit is, majd mehetnek ezek is a serpenyőbe. 5-6 percig pirítjuk, hagyjuk, hogy a paradicsom levet eresszen, majd mehet hozzá a spenót is.
A pesztóhoz aprítógépbe szórjuk a zöldborsót, petrezselymet és az összes többi hozzávalót, majd krémesre turmixoljuk.
Mikor a zöldségek kissé megpirultak és ressre pároltuk őket, hozzáadjuk az alaphoz a pesztót, alaposan elkeverjük, és felöntjük még egy kevés vízzel. Ezután közepes lángon, néha megkeverve 8 percig főzzük.
A pita
Az időközben megkelt pitatésztát 4 részre osztjuk, golyót formázunk a negyedekből, egyesével kör alakúra nyújtjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
A tofu „tojás ”
A tofu „tojáshoz” egy kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, belemorzsoljuk a tofut, hozzáadjuk a fűszereket, alaposan lepirítjuk, majd felöntjük a növényi tejjel, és 1 perc után már le is kapjuk a lángról. Tálalásig félrerakjuk.
A zöld shakshukát citromlével ízesítjük, hozzáadjuk a zöldborsót, megszórjuk az aprított zöldfűszerekkel és a karikára vágott újhagymával. A tetejére halmozzuk a tofu „tojást”, és készen is vagyunk. Jöhet a tunkolás a pitával!
- Elkészítési idő: 45 perc
- Sütési idő: 10 perc
Ha tetszett a zöld shakshuka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
BECSÜLT TÁPÉRTÉK
Becsült tápérték egy főre:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 14 g
Kalória: 194 kcal
Becsült tápérték összesen:
Fehérje: 16.93 g
Szénhidrát: 63.89 g
Zsír: 57.28 g
Kalória: 777.04 kcal