Cukormentes
Hozzávalók
A kekszréteghez
- 280 g cukormentes zabkeksz
- 100 g olvasztott vaj
- 1 mk őrölt fahéj
A krémréteghez
- 250 g mascarpone
- 80 g + 1 tk eritrit
- 1 db citrom héja
- 200 ml 30%-os habtejszín (cukormentes)
- 1 csomag cukormentes habfixáló (8 g-os kiszerelés)
- 10 g zselatinpor
- 30 ml víz
A meggyes zseléréteghez
- 10 g zselatinpor
- 150 ml víz
- 250 g fagyasztott meggy
- 40 g eritrit
Hozzávalók
A kekszréteghez
- 280 g cukormentes zabkeksz
- 100 g olvasztott vaj
- 1 mk őrölt fahéj
A krémréteghez
- 250 g mascarpone
- 80 g + 1 tk eritrit
- 1 db citrom héja
- 200 ml 30%-os habtejszín (cukormentes)
- 1 csomag cukormentes habfixáló (8 g-os kiszerelés)
- 10 g zselatinpor
- 30 ml víz
A meggyes zseléréteghez
- 10 g zselatinpor
- 150 ml víz
- 250 g fagyasztott meggy
- 40 g eritrit
A sütés nélküli, cukormentes meggyes sajttorta elkészítését a kekszes alappal kezdjük. Ehhez a zabkekszet késes aprítóba tesszük, és összetörjük. Hozzáöntjük a vajat, beleszórjuk a fahéjat, majd így is összekeverjük. Az így kapott keveréket egy kivajazott vagy sütőpapírral borított tortaforma aljába nyomkodjuk, és hűtőbe tesszük 10-15 percre, hogy a vaj visszadermedjen.
A krémes réteghez lehetőség szerint poreritritet használunk, amit akár a késes aprítóval is meg tudunk csinálni a kristályos változatból. A sajtosabb íz eléréséhez ajánlott a mascarpone felét natúr krémsajttal helyettesíteni. Enélkül lágyabb, neutrálisabb ízű lesz a végeredmény.
A mascarponéhoz adunk 80 g eritritet, a citrom héját, majd egy habverő segítségével krémesre keverjük. A hideg habtejszínt elkezdjük felverni, majd hozzáadunk 1 tk eritritet és a habfixálót, és kemény habbá verjük. A zselatint elkeverjük a vízben, majd mikróban kb. fél perc alatt megmelegítjük, és a krémsajtos részhez keverjük. A zselatinos krémsajthoz adjuk két részletben a habtejszínt is, majd az egész krémet egyenletesen eloszlatjuk a kekszes alapon, megszórjuk néhány szem meggyel, és visszatesszük a hűtőbe.
A meggyes zseléréteghez a zselatint elkeverjük a vízben, és pár percig állni hagyjuk, hogy feloldódjon. A meggyet és az eritritet egy kisebb lábasba tesszük, és közepes lángon felforraljuk, majd leszűrjük, és a meggyléhez öntjük a feloldódott zselatint, elkeverjük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Hűtés
A meggyes keveréket eloszlatjuk a sajtkrémes rétegen, és legalább egy-másfél órára a hűtőbe tesszük. Mint a legtöbb sütit, érdemes ezt is egy éjszakán át állni hagyni, már, ha kibírjátok!
- Előkészítési idő: 20 perc
- Főzési idő: 10 perc
- Pihentetés: min. 60-90 perc
- Összesen: 90-120 perc
Ha tetszett a sütés nélküli, cukormentes meggyes sajttorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!