Gluténmentes receptek

Diétásédesburgonyafánk

Diétás édesburgonyafánk

Hozzávalók
A tésztához
1 db
édesburgonya
(pucolva, megsütve 200 g)
200 g
gluténmentes univerzális lisztkeverék
16 g
expressz élesztő
1 ek
eritrit
1 csipet
1 mk
őrölt fahéj
1 csipet
őrölt szegfűszeg
olaj a sütéshez
A lekvárhoz
300 g
fagyasztott málna
50 g
eritrit
A hempergetéshez
2 csomag
vaníliás xilit
(20 g)
1 tk
őrölt fahéj

Elkészítés

Az édesburgonyát héjában, egészben 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. 

A lekvárhoz a málnát összekeverjük az eritrittel, és egy kis lábasban 20-30 percig közepes lángon összeforraljuk, majd botmixerrel egy kicsit összezúzzuk, és hagyjuk lehűlni.

A fánktésztához a lehűlt édesburgonyát meghámozzuk, összetörjük, és kimérünk belőle 200 grammot. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, az eritritet, a sót és a fűszereket, belekeverjük az édesburgonyát, és kb 50 ml vizet adunk hozzá, majd lefedve kelni hagyjuk egy bő fél órát. A megkelt tésztát újra átkeverjük, aminek kicsit nyúlósnak kell maradnia, különben sütés közben szétreped.

Egy lábasban 140-150 fokosra melegítjük az olajat. A kezünket beolajozzuk, és kicsi, koktélparadicsom nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket rögtön az olajba dobunk. 4-5 perc alatt készre, aranybarnára sütjük őket, majd egy szűrőkanállal lecsöpögtetjük. Ezután a vaníliás xilit és fahéj keverékébe dobjuk a golyócskákat, majd egy tálba szedjük őket. A „cukorba” forgatott fánkokat a házi lekvárral tálaljuk.

Diétás édesburgonyafánk
Diétás édesburgonyafánk

Ezek is érdekelhetnek:

Vegán fánk

Castagnole, a megúszós fánk

www.streetkitchen.hu

Kicsit nehezebb vele dolgozni, mint egy klasszikus változattal, de a bűntudat elmaradása ezért jócskán kárpótol. Gluténmentes, laktózmentes és még vegán is.

pictogram

Cukormentes

pictogram

Gluténmentes

pictogram

Laktózmentes

pictogram

Vegán

Hozzávalók

30 - 40 darab kisebb fánkgolyóhoz
A tésztához
1 db
édesburgonya
(pucolva, megsütve 200 g)
200 g
gluténmentes univerzális lisztkeverék
16 g
expressz élesztő
1 ek
eritrit
1 csipet
1 mk
őrölt fahéj
1 csipet
őrölt szegfűszeg
olaj a sütéshez
A lekvárhoz
300 g
fagyasztott málna
50 g
eritrit
A hempergetéshez
2 csomag
vaníliás xilit
(20 g)
1 tk
őrölt fahéj

Az édesburgonyát héjában, egészben 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt puhára sütjük. 

A lekvárhoz a málnát összekeverjük az eritrittel, és egy kis lábasban 20-30 percig közepes lángon összeforraljuk, majd botmixerrel egy kicsit összezúzzuk, és hagyjuk lehűlni.

A fánktésztához a lehűlt édesburgonyát meghámozzuk, összetörjük, és kimérünk belőle 200 grammot. Egy tálban összekeverjük a lisztet, az élesztőt, az eritritet, a sót és a fűszereket, belekeverjük az édesburgonyát, és kb 50 ml vizet adunk hozzá, majd lefedve kelni hagyjuk egy bő fél órát. A megkelt tésztát újra átkeverjük, aminek kicsit nyúlósnak kell maradnia, különben sütés közben szétreped.

Egy lábasban 140-150 fokosra melegítjük az olajat. A kezünket beolajozzuk, és kicsi, koktélparadicsom nagyságú golyókat formázunk a tésztából, amiket rögtön az olajba dobunk. 4-5 perc alatt készre, aranybarnára sütjük őket, majd egy szűrőkanállal lecsöpögtetjük. Ezután a vaníliás xilit és fahéj keverékébe dobjuk a golyócskákat, majd egy tálba szedjük őket. A „cukorba” forgatott fánkokat a házi lekvárral tálaljuk.

Diétás édesburgonyafánk
Diétás édesburgonyafánk

Ezek is érdekelhetnek:

Vegán fánk

Castagnole, a megúszós fánk

Ha tetszett a Diétás édesburgonyafánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept