Gluténmentes
Laktózmentes
Vegán
Hozzávalók
A piskótához
- 20 g lenmag
- 4 ek víz
- 165 g sárgarépa
- 80 ml szoba-hőmérsékletű kókuszolaj + a forma kikenéséhez
- 230 g almaszósz
- 180 g barna cukor
- 200 ml növényi tej
- 1 csipet só
- 2 tk sütőpor
- 1 ½ tk szódabikarbóna
- 3 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 175 g mandulaliszt
- 240 g gluténmentes zabliszt
A krémhez
- 180 g kesudió (előző este beáztatva)
- 160 g zsíros kókusztejszín-konzerv
- 40 ml juharszirup
- 60 ml felolvasztott kókuszolaj
- 1 db citrom leve
- 1 tk vaníliaaroma
- 30 g porcukor
A tetejére
- 1 citrom reszelt héja
- 80 g aprított dió
Gluténmentes répatorta
Hozzávalók
A piskótához
- 20 g lenmag
- 4 ek víz
- 165 g sárgarépa
- 80 ml szoba-hőmérsékletű kókuszolaj + a forma kikenéséhez
- 230 g almaszósz
- 180 g barna cukor
- 200 ml növényi tej
- 1 csipet só
- 2 tk sütőpor
- 1 ½ tk szódabikarbóna
- 3 tk őrölt fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 175 g mandulaliszt
- 240 g gluténmentes zabliszt
A krémhez
- 180 g kesudió (előző este beáztatva)
- 160 g zsíros kókusztejszín-konzerv
- 40 ml juharszirup
- 60 ml felolvasztott kókuszolaj
- 1 db citrom leve
- 1 tk vaníliaaroma
- 30 g porcukor
A tetejére
- 1 citrom reszelt héja
- 80 g aprított dió
A gluténmentes répatorta elkészítéséhez a lenmagot elkeverjük a vízzel és hagyjuk, hogy 5 perc alatt megszívja magát.
Lereszeljük a répát, elkeverjük a kókuszolajjal, az almaszósszal, a barna cukorral, a növényi tejjel és a lenmagos-vizes keverékkel egy nagy tálban.
A száraz összetevőket egy másik tálban elkeverjük, majd három részletben hozzáadjuk a répás masszához és csomómentesre keverjük.
Egy 30 cm átmérőjű tortaformát kikenünk egy kevés kókuszolajjal, majd beleöntjük a répatorta masszáját és 180 fokra előmelegített sütőben 55-60 perc alatt készre sütjük a piskótát.
Amíg sül, elkészítjük a krémet a tetejére. A beáztatott kesudiót leszűrjük, majd egy turmixgépbe halmozzuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót is és krémesre turmixoljuk. Az így elkészült, még kissé folyós krémet hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen és kenhető krémet kapjunk.
A megsült tortát hagyjuk kicsit hűlni, majd megkenjük a krémmel, a tetejére citromhéjat reszelünk és megszórjuk aprított diódarabokkal.
Indulhat is a mindenmentes répatortázás!
- Kesudió áztatása: min. egy éjszakára
- Előkészítés: 25 perc
- Sütési idő: 55-60 perc
- Hűtési idő: minimum 2 óra
Ha tetszett a gluténmentes répatorta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!