Hozzávalók
Az alaphoz
- 600 g szikkadt kalács
- 500 ml tej
- 2 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 100 g kristálycukor
- 5 db tojássárgája
A rétegezéshez
- 3 db alma (200 g/db)
- 150 g vaj
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 ek zsemlemorzsa
- 250 g baracklekvár
A tojáshabhoz
- 5 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 50 g kristálycukor
- 1 ek baracklekvár
Máglyarakás szikkadt kalácsból
Hozzávalók
Az alaphoz
- 600 g szikkadt kalács
- 500 ml tej
- 2 csomag vaníliás cukor (8 g-os kiszerelés)
- 100 g kristálycukor
- 5 db tojássárgája
A rétegezéshez
- 3 db alma (200 g/db)
- 150 g vaj
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 ek zsemlemorzsa
- 250 g baracklekvár
A tojáshabhoz
- 5 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 50 g kristálycukor
- 1 ek baracklekvár
A máglyarakás szikkadt kalácsból is elképesztően finom lesz. Először a kalácsot 4-5 cm-es darabokra vágjuk és egy keverőtálba dobjuk. Egy lábasban langyosra melegítjük a tejet a vaníliás és a kristálycukorral. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a tojássárgákat, majd ezt az alapot ráöntjük a kalácsra, óvatosan elkeverjük és félretesszük.
Az almát kicsumázzuk, 3 mm-es szeletekre vágjuk, és közepes hőmérsékleten megfuttatjuk 100 g vajon az őrölt fahéj társaságában. Nem kell teljesen puhára párolni, elég neki kb. 5 perc.
A maradék vajjal kikenünk egy 25 x 20 cm-es mély tepsit, kihintjük a zsemlemorzsával, majd elegyengetjük benne a kalácsos massza felét. Ráhalmozzuk a párolt almát, beborítjuk a maradék kaláccsal, megkenjük a tetejét a lekvárral és betesszük a 175 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.
Közben elkészítjük a tojáshabot, amihez a tojásfehérjét elkezdjük habosítani a sóval. Amikor félig felverődött, hozzáadjuk a cukrot és a baracklekvárt, és így verjük kemény habbá.
Ha letelt a sütési idő, a tepsit kiemeljük, rákenjük a kalács tetejére a tojáshabot, majd visszarakjuk a sütőbe további 15 perce, míg a hab szépen meg nem sül rajta.
10 percet pihentetjük, és már szeletelhetjük is forró vízbe mártott késsel.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 45 perc
- Pihentetés: 10 perc
Ha tetszett a máglyarakás szikkadt kalácsból recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!