Sütőtökös receptek

Sütőtökösrizottómézeskacsamellkockákkal

Sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal

Hozzávalók
1 ek
olívaolaj
0.5 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
180 g
rizottórizs
50 ml
száraz fehérbor
800 ml
csirkealaplé
100 g
sütőtök
100 g
sült sütőtök
só, bors
50 g
reszelt parmezán
A kacsamellhez
1 db
kacsamell
(300 g)
1 tk
étolaj
só, bors
1 ek
méz
1 ek
világos szójaszósz
A tálaláshoz
20 g
pirított tökmag
50 g
vaj

Elkészítés

A sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal recept első lépéseként a rizottóhoz egy nagyobb serpenyőben közepes lángon elkezdjük pirítani az olívaolajon a finomra vágott hagymát és fél perc után rádobjuk a rizst is. Amikor a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral és majdnem teljesen visszaredukáljuk. Amikor a bor elpárolgott, kb. 100 ml-enként adagoljuk a rizottóhoz az alaplevet úgy, hogy mindig megvárjuk, míg az előző felöntést magába szívta a rizs, közben folyamatosan kevergetjük. 

A második felöntés után hozzáadjuk az apró kockára vágott tököt és a villával kicsit krémesre tört sült tököt is. Folyamatosan felöntögetve pároljuk al dentére a rizst, közben sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert az alaplé sós lehet, és a végén még parmezánnal is ízesítjük. Mikor a rizs elérte a megfelelő állagot, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, elkeverjük és elzárjuk a tűzhelyet. 

A kacsamellet megtisztítjuk, leszedjük a bőrét és 1 cm-es kockákra vágjuk a húst. Egy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat és elkezdjük megpirítani a kockákat, sózzuk, borsozzuk és mikor majdnem elkészült, hozzáöntjük a mézet és a szójaszószt. Nagyobb lángra kapcsolunk és folyamatosan mozgatva a serpenyőt rákaramellizáljuk a mézes-szójás keveréket a húsra. A rizottót tányérba szedjük, a tetejére pakoljuk a kacsamellkockákat és pirított tökmaggal megszórva tálaljuk. 

sutotokos-rizotto-mezes-kacsamellkockakkal
Sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 40 perc

www.streetkitchen.hu

A sütőtök egy rendkívül univerzális alapanyag, leves, süti, püré, a lehetőségek végtelenek. Most egy rizottót turbóztunk fel vele, a kacsamell pedig már csak a hab a tortán, de azért nem javasolt kihagyni!

Hozzávalók

2 személyre
1 ek
olívaolaj
0.5 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
180 g
rizottórizs
50 ml
száraz fehérbor
800 ml
csirkealaplé
100 g
sütőtök
100 g
sült sütőtök
só, bors
50 g
reszelt parmezán
A kacsamellhez
1 db
kacsamell
(300 g)
1 tk
étolaj
só, bors
1 ek
méz
1 ek
világos szójaszósz
A tálaláshoz
20 g
pirított tökmag
50 g
vaj

A sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal recept első lépéseként a rizottóhoz egy nagyobb serpenyőben közepes lángon elkezdjük pirítani az olívaolajon a finomra vágott hagymát és fél perc után rádobjuk a rizst is. Amikor a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral és majdnem teljesen visszaredukáljuk. Amikor a bor elpárolgott, kb. 100 ml-enként adagoljuk a rizottóhoz az alaplevet úgy, hogy mindig megvárjuk, míg az előző felöntést magába szívta a rizs, közben folyamatosan kevergetjük. 

A második felöntés után hozzáadjuk az apró kockára vágott tököt és a villával kicsit krémesre tört sült tököt is. Folyamatosan felöntögetve pároljuk al dentére a rizst, közben sózzuk, borsozzuk, de óvatosan, mert az alaplé sós lehet, és a végén még parmezánnal is ízesítjük. Mikor a rizs elérte a megfelelő állagot, hozzáadjuk a vajat és a parmezánt, elkeverjük és elzárjuk a tűzhelyet. 

A kacsamellet megtisztítjuk, leszedjük a bőrét és 1 cm-es kockákra vágjuk a húst. Egy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat és elkezdjük megpirítani a kockákat, sózzuk, borsozzuk és mikor majdnem elkészült, hozzáöntjük a mézet és a szójaszószt. Nagyobb lángra kapcsolunk és folyamatosan mozgatva a serpenyőt rákaramellizáljuk a mézes-szójás keveréket a húsra. A rizottót tányérba szedjük, a tetejére pakoljuk a kacsamellkockákat és pirított tökmaggal megszórva tálaljuk. 

sutotokos-rizotto-mezes-kacsamellkockakkal
Sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 40 perc

Ha tetszett a Sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept