Hozzávalók
- 2 db egész tisztított pisztráng
- só, bors
- 1 db lime
- 1 üveg barna sör
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk füstölt pirospaprika
A salátához
- 1 db mangó hámozva, kimagozva és csíkokra vágva
- 200 g lilakáposzta apróra vágva
- 1 fej hagyma apróra vágva (kicsi)
- ½ db lime leve
- 2 ek olívaolaj
- 1 db friss chili felkarikázva
- só, bors
- friss koriander apróra vágva
A szószhoz
- 500 ml paradicsompüré
- 2 fej hagyma
- 1 ek olaj
- 3 ek barna cukor
- 50 ml whiskey
- só
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk mustárpor
- 1 tk vöröshagymapor
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek Worcester szósz
Jamaicai, sörben marinált pisztráng
Hozzávalók
- 2 db egész tisztított pisztráng
- só, bors
- 1 db lime
- 1 üveg barna sör
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk füstölt pirospaprika
A salátához
- 1 db mangó hámozva, kimagozva és csíkokra vágva
- 200 g lilakáposzta apróra vágva
- 1 fej hagyma apróra vágva (kicsi)
- ½ db lime leve
- 2 ek olívaolaj
- 1 db friss chili felkarikázva
- só, bors
- friss koriander apróra vágva
A szószhoz
- 500 ml paradicsompüré
- 2 fej hagyma
- 1 ek olaj
- 3 ek barna cukor
- 50 ml whiskey
- só
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk mustárpor
- 1 tk vöröshagymapor
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 2 ek balzsamecet
- 1 ek Worcester szósz
A halakat egy tepsibe tesszük és ráöntjük a barna sört, mehet rá a só, bors, a kakukkfű, a fokhagymapor és a füstölt pirospaprika. Hűtőben 1 óráig marináljuk, közben néha megfordítjuk a halakat. Utána kivesszük a hűtőből és ha van kedvünk, picit megfüstöljük– bár ez el is maradhat – egy tiszta edénybe tesszük a halakat, alufóliával szorosan lefedjük.
Egy kis rozsdamentes edénybe száraz fadarabokat (pl. gyümölcsfák jók erre a célra, vagy a hickory) teszünk, meggyújtjuk, majd el is fújjuk, hogy csak füstöljön. Betesszük az alufólia alá és szorosan lezárjuk, 10-20 perc füstölés után a fóliát levesszük, az izzó fadarabokat eloltjuk. A halakat kiolajozott tepsibe tesszük, locsolunk rá keveset a marinádból, teszünk néhány szelet lime-ot rájuk, megsózzuk és bedobjuk a 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre és kész is.
A salátához minden összetevőt egy tálba halmozunk, és lazán átforgatjuk, majd félretesszük 10 percre és hagyjuk összeérni az ízeket. A szószhoz először kevés olajon apróra vágott hagymát dinsztelünk kb. 10-15 percig, majd megszórjuk a barna cukorral és finoman, odafigyelve karamellizáljuk. Ráöntjük a whiskey-t és elforraljuk az alkoholtartalmát.
Ekkor mehet rá a paradicsomlé és bele az összes fűszer, a balszamecet és a Worcester szósz, majd kb. 20 percig főzzük, amíg már kellően sűrű nem lesz. Ha kész már csak le kell turmixolni és ehetjük is a hallal és a salátával. Jó étvágyat!