Hozzávalók
A tésztához
- ½ kg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk édes fűszerpaprika
- 1 tk száraz élesztő
- 1 db tojás az empanadas megkenéséhez
A húsos töltelékhez
- ½ dl étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ kg darált marhahús
- 1 tk római kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 db rúd fahéj
- kevés frissen reszelt szerecsendió
- 200 - 300 g konzerv hámozott paradicsom
- 2 dl száraz vörösbor
- só
- bors
Hozzávalók
A tésztához
- ½ kg liszt
- 2 dl langyos víz
- 1 dl olívaolaj
- 1 tk só
- 1 tk édes fűszerpaprika
- 1 tk száraz élesztő
- 1 db tojás az empanadas megkenéséhez
A húsos töltelékhez
- ½ dl étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ½ kg darált marhahús
- 1 tk római kömény
- 1 tk pirospaprika
- 1 db rúd fahéj
- kevés frissen reszelt szerecsendió
- 200 - 300 g konzerv hámozott paradicsom
- 2 dl száraz vörösbor
- só
- bors
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a paprikát és a porélesztőt. Jön hozzá a langyos víz és az olaj is. Konyhai robotgéppel, vagy ha jó kondiban vagyunk, akkor kézzel addig dagasztjuk, míg szép ruganyos, gyúrható tésztává válik. Letakarjuk és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: Egy közepes lábosban felhevítjük az olajat. Rádobjuk a finomra vágott hagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymával aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, magas lángon ezt is lepirítjuk, majd visszavesszük a lángot közepesen erősre. A húshoz adjuk a fűszereket, a paradicsomot és a bort, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt 1 órán át pároljuk, amíg a ragunk jól besűrűsödik.
A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagra nyújtjuk. Kb. 14 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle és megtöltjük 1-1 evőkanálnyi töltelékkel. A korongok szélét egy vizes ecsettel bekenjük és egymásra hajtjuk – széleit összetapasztjuk. Az így összehajtott zsebeket villával félkörívben lenyomkodjuk, majd megkenjük vízzel kikevert tojással. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.